1

Modemuseum Hasselt... What's up!?

F
News

19.05.2012
Geschreven door Kenneth Ramaekers

Dit is de uitgelezen kans om stil te staan bij de vraag waar het Modemuseum Hasselt zich zoal mee bezighoudt? Wat verzamelen we en wat zijn onze doelstellingen?

Wel, onze collectie telt ondertussen, zoals maandag reeds aangehaald, bijna 16 000 stukken. Ze bevat authentieke kleding, accessoires en mode-illustraties die een beeld geven van de Westerse mode van het midden van de 18de eeuw (1750) tot nu.

Bij het samenstellen of het bedenken van tentoonstellingen gaan we in de meeste gevallen uit van die collectie. We werken niet met een vaste opstelling, maar we tonen die kerncollectie via wisselende opstellingen (2 x per jaar), uitgewerkt rond een thema (vb Prints!), aangevuld met bruiklenen bij musea uit binnen- en buitenland. Dat gaat van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, het Modemuseum Antwerpen en het Musée de la Vie Wallonne in Luik, over het Centraal Museum Utrecht en het Gemeentemuseum Den Haag tot het Museo del Traje in Madrid, het V&A in Londen en vele anderen.

Daarnaast brengt het museum tentoonstellingen waarbij een designer (vb Capucci) een bepaald materiaal (vb Jeans, Oorsprong/Mythe/Hype) of een bepaalde techniek waarin kledingstukken of sieraden worden vervaardigd centraal staan. Ook kruisbestuivingen tussen mode en andere kunstvormen komen aan bod. Denk maar aan de expo UltraMegaLore van Hannelore Knuts maar ook SuperStories en op dit moment SuperBodies vallen onder die laatste categorie.

Uiteraard proberen we met de (beperkte) middelen die we hebben zo origineel mogelijk te zijn. Devout/Divine was bijvoorbeeld baanbrekend omdat er wereldwijd nog nooit een expo gewijd was aan het gebruik van religieuze symboliek in designermode en UltraMegalore was de 1ste expo gecureerd door een topmodel rond haar carrière, ontmoetingen en inspiraties. Niet toevallig ook 2 expo’s die zelfs de New York Times gehaald hebben naast een heleboel andere internationale modepers. Best wel een vreemde ervaring als een idee dat je ergens onderweg te binnen viel, zo’n grote aandacht krijgt!

De collectie van ons museum is uiteraard nooit ‘af’ en je moet voortdurend keuzes maken in het profiel dat je aan je collectie wil geven. Ons aankoopbudget is tegenover vele (inter)nationale musea maar een peulschil dus het is voortdurend afwegen en zoeken naar het juiste evenwicht.

De kern van onze collectie komt trouwens uit een schenking van de bekende Roemeense architect-scenograaf en kostuumontwerper, Andreï Ivaneanu (1936-1989). Hij werkte als architect-scenograaf voor het klassieke en moderne theater, voor opera, operettes en musicals. Gedurende 18 jaar verzamelde hij passioneel historische kleding en accessoires uit de 19de en de 1ste helft van de 20ste eeuw. Deze prachtige authentieke kostuums kocht hij in Gent, Brussel, Parijs, Londen en New York. In 1989 werd zijn verzameling geschonken aan het Modemuseum Hasselt.

Schenkingen van particulieren hebben sowieso een onuitwisbare stempel gedrukt op hoe de kerncollectie van het museum er vandaag uitziet. Die schenkingen vulden de lacunes op die in de officiële aankooppolitiek bestonden. Iets wat waarschijnlijk voor vele musea zo is. Denk dus 2 keer na voor je een kledingstuk weggooit of het verknipt tot een leuke ‘carnavalsoutfit’. Wie weet kan het best wel waardevol zijn voor een bepaalde collectie.

Ik wil het volgende week ook nog hebben over 2 specifieke deelcollecties binnen onze kerncollectie. 1 daarvan is onze ‘sixties’ collectie en een andere de deelcollectie ‘Limburgse ontwerpers’. Maar zoals gezegd, daarover later meer…

Groeten,
Kenneth
Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten
Nederlands Français
Popular
Latest
Last items

Belmodo Beach Bag with tassels


Shop now
Wedstrijden
AgendaWin een duoticket voor WECANDANCE via Zalando

Deelnemen

04.03.2017 - 03.09.2017

Het Modemuseum Hasselt: Across Japan

17.05.2017 - 31.07.2017

Behold the Belgian Bunch

21.07.2017 - 23.07.2017

Tomorrowland 2017 Weekend 1

Ontdek meer

Guest editor

Tine en Fien Prophete

Word Belmodo lover


Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in

Volg Belmodo

Sponsored
Wedstrijden


Win een duoticket voor WECANDANCE via Zalando

Deelnemen
Agenda

04.03.2017 - 03.09.2017

Het Modemuseum Hasselt: Across Japan

17.05.2017 - 31.07.2017

Behold the Belgian Bunch

21.07.2017 - 23.07.2017

Tomorrowland 2017 Weekend 1

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo