0

MMH & The Sixties!

F
Looks

1
21.05.2012
Geschreven door Kenneth Ramaekers

Om te beginnen moet ik eerst iets bekennen. Ik ben nostalgisch geboren. Hoe dat komt, weet ik niet maar ik heb altijd een grote aantrekkingskracht naar ‘vroeger’ gehad.

Vandaar ook dat ik misschien uiteindelijk in een museum terecht gekomen ben. Een huis dat vertelt over het verleden

Maar het gaat verder dan dat. Design uit die tijd is nog steeds onovertroffen en ook de muziek uit die jaren (en dan vooral de Soul) is voor mij echt top. Ik verzamel dan ook vinyl uit die tijd en leg regelmatig als dj plaatjes op met the modest men. You can’t sit still!

Het is een hoopvol tijdperk. Dankzij berichten op radio en televisie over een nakende maanlanding en de daarbij horende wapenwedloop tussen de USSR en de VS, verwachten mensen een radicale omwenteling. Nieuwe horizonten en beschavingen liggen als het ware om de hoek. Dat zet mensen aan tot dagdromen, zeker de modeontwerpers van die tijd.

De jaren ’60 zijn een tijdperk waarin ontwerpers plotseling, letterlijk, veel verder durfden dromen en waarin ze volop experimenteerden met materialen en vormen. Dit resulteerde onder meer in het gebruik van nieuwe materialen als plastic, vinyl, wet-look PVC en metaal. Space-age zilver werd gecombineerd met primaire kleuren en prints uit de Pop en Op Art.

Er staat een nieuwe generatie van zulke ‘moderne’ modeontwerpers op: Andre Courrèges (1964 – Moon Girl collectie), Pierre Cardin (1964 – Cosmo Corps collectie), Rudi Gernreich, Paco Rabanne (1966) e.a. kwamen via experimenten met nieuwe vormen en (synthetische) materialen tot dynamische nieuwe ontwerpen en stijlen die nog steeds een grote inspiratiebron vormen voor veel (meestal jonge) ontwerpers. 

Onze kerncollectie bezit dan ook een rijke selectie aan ontwerpen uit die tijd. Vooral André Courrèges en Mary Quant zijn designers die het straatbeeld van die tijd ontegensprekelijk bepaald hebben. De 1ste ketens sieren de winkelstraten en zorgen ervoor dat ‘mode’ betaalbaar en bereikbaar wordt voor iedereen. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan de komst van de 1ste C&A winkel naar België in 1963. 

Een klein deel van onze collectie zal te zien zijn in het nieuwe expo gedeelte ‘The Sixties’ in Bokrijk. Om de 3 maanden gaan we daar een ander aspect van de mode uit die tijd tonen.

Ook aan de tentoonstelling ‘Golden Sixties’ (07.06.2012 – 30.06.2013) in Luik werken we mee met een grote bruikleen uit onze jaren ’60 collectie. De foto's in dit artikel geven je alvast een beeld van wat we zo allemaal in onze collectie hebben zitten…

Om af te sluiten nog een quote van Pierre Cardin: 'The clothes that I prefer are those I invent for a life that doesn't exist yet - the world of tomorrow,’ en hij kreeg gelijk: de ‘Space Age’ periode heeft het uitzicht van de mode voorgoed veranderd!

Groeten,
Kenneth
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten