0

MMH & Limburg

F
News

1
24.05.2012
Geschreven door Kenneth Ramaekers

In mijn vorige column kon je lezen hoe belangrijk deelcollectie de Sixties is. Ik wil nog even de tijd nemen om een deelcollectie uit te lichten, ‘Limburgse Ontwerpers’.

Als museum gelegen in Hasselt vind ik het persoonlijk zeer belangrijk om aandacht te besteden aan Limburgers die hun stempel op de internationale modekaart gedrukt hebben. Dat zijn er nogal wat, verspreid over verschillende disciplines - denk maar aan model Hannelore Knuts, stylist Olivier Rizzomake-up artist Inge Grognard, etc. 

Ook in de modesector vind je heel wat Limburgers en zeker niet van de minsten. Belgische mode kent al vele jaren een enorme internationale uitstraling. Iedereen kent ‘de 6 van Antwerpen’ en in hun kielzog hebben een groot aantal jonge Belgische ontwerpers kunnen meegroeien tot internationaal gekende designers. Veel van deze toppers hebben hun roots in Limburg. 

Ik denk daarbij uiteraard op de 1ste plaats aan Martin Margiela (MMM) en Raf Simons (Raf Simons, Raf by Raf Simons, Jil Sander). Voor mensen die niet echt met mode bezig zijn, maak ik vaak de vergelijking met voetbal: Real Madrid en FC Barcelona komen uit Limburg, zeg ik dan. Dan begrijpen ze meteen over welke grootorde we praten…

In die optiek was ook de aankoop van het archief van Raf Simons zeer belangrijk voor ons. Iemand uit Neerpelt die gestudeerd heeft in Genk en het daarna helemaal tot hoofdontwerper bij Dior schopt, is echt wel een unicum te noemen.

Deze aankoop past in het collectieprofiel van het Modemuseum Hasselt omdat 1 van onze belangrijkste deelcollecties bestaat uit stukken van ontwerpers met Limburgse roots. We konden in 2011 al een 15-tal belangrijke stukken van Martin Margiela op de kop tikken. Ik vind het enorm belangrijk voor de toekomst van het Modemuseum Hasselt dat onze kerncollectie een groot aantal stukken van deze ontwerpers bevat.

Maar er zijn er uiteraard nog veel meer. Dirk Bikkembergs (Bikkembergs) heeft zijn jeugdjaren in Diepenbeek (Hasselt) doorgebracht. Momenteel is het label Les Hommes internationaal hoge toppen aan het scheren. Dit designersduo bestaat uit Tom Notte en Bart Vandenbosch uit Tongeren.

Verder heeft Limburg nog Marjolijn Vandenheuvel, ex-hoofddesigner Xandres en creative director bij Victor Victoria, Stijn Helsen (Stijn Helsen), Joke Houbrechts van Kyuso en recente jonge ontwerpers als Hanne De Wijngaert van Ti + Hann uit Hasselt en Sofie Claes uit Hoeselt. De lijst is zeer lang.

Allemaal Limburgse namen die ver buiten onze landsgrenzen de nodige weerklank krijgen. Het Modemuseum Hasselt wil zich dan ook onder meer tot doel stellen ontwerpen van al deze designers te verwerven en conserveren. Het gaat een beleidsdoelstelling van het MMH worden om hiervoor speciale aandacht te genereren binnen ons collectieplan.

Ik denk dat we met het verwerven van de archiefstukken van Raf Simons ook een belangrijke bevestiging van het profiel én de ambitie van het Modemuseum Hasselt hebben kunnen waarmaken, die past in de steile opgang die het museum de laatste jaren gemaakt heeft.

Een groot deel van de collecties van deze ontwerpers zit echter ongetwijfeld nog verstopt in (Limburgse) kleerkasten.

Ik wil dan ook graag een oproep doen naar iedereen die stukken van Margiela, Simons, Bikkembergs, Kyuso, Les Hommes (Bart Vandebosch), Marjolijn Van Den Heuvel, Helsen, Ti+Hann, Sofie Claes, etc heeft liggen om deze te schenken aan het Modemuseum Hasselt. Als zulke stukken deel uitmaken van een goed bewaarde collectie, kunnen nog veel generaties na ons genieten van die fantastische ontwerpen.

Groeten,
Kenneth
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten