0

Mijn muzen

F
Trends

4
22.10.2011
Geschreven door Marlies Dekkers

De koude wintermaanden komen nu toch echt dichterbij en het feestseizoen is alweer bijna begonnen! Uiteraard heb ik dit jaar weer een winter lingeriecollectie ontworpen. Voor mijn collecties haal ik mijn inspiratie uit alles om me heen, ditmaal ben ik geïnspireerd door bijzondere vrouwen uit de 19e en 20e eeuw.

Het was een periode van grote veranderingen, zowel op wetenschappelijk, industrieel als sociaal vlak. Vrouwen begonnen zich los te maken, streden voor kiesrecht en gingen studeren. Wie waren die vrouwen?  

Wie ging als eerste studeren aan een Nederlandse universiteit, welke Parisienne kon als een van de eerste leven van haar literaire werk, wie was het eerste Britse vrouwelijke parlementslid, en wie het allereerste Amerikaanse topmodel? De één beeldschoon en tragisch, anderen eigenzinnig en creatief. Maar allemaal inspirerend! Hier enkele voorbeelden van de collectie, en het inspiratieverhaal erachter!

Lady Astor

Lady Astor
4
Foto © Lady Astor

Deze aubergine paarse collectie is een ode aan het vrouwenkiesrecht en de Suffragettes die daar voor vochten. Het koninklijke paars was de kleur van de voorvechtsters en stond symbool voor de waardigheid van de vrouw. Het was in 1919 dat de eerste vrouw, Lady Nancy Astor, werd beëdigd als lid van het Britse Lagerhuis, the House of Commons.

Nancy Astor was geestig, slim en politiek vaak controversieel. Getrouwd met Graaf Waldor Astor, net als zij zelf van origine Amerikaans, maar residerend in een van de schitterendste landhuizen van Groot Britannië, Cliveden. Lady Astor was de eerste vrouw in de banken van het parlement, maar zeker niet de laatste...

Gibson Girl

Gibson Girl
4
Foto © Gibson Girl

Een echt Amerikaans fenomeen eind 19de begin 20ste eeuw was de Gibson Girl. Gecreëerd door de illustrator Charles Dana Gibson, dook het  beeld van de dame in kwestie overal op. Vazen, asbakken, tijdschriften, borden, schalen, lepels, kussens, gordijnen verkochten beter met een afbeelding van het allereerste Amerikaanse fashion icon er op.

Een aantal jongedames stonden model voor de typical American beauty: lang en rank, rondborstig en met een benijdenswaardige wespentaille, zonder enige schroom de wereld inkijkend. De Gibson Girl stond symbool voor vrijheid, onafhankelijkheid en schoonheid tegelijk!

Consuelo

Consuelo
4
Foto © Consuelo

De Consuelo collectie is vernoemd naar een dochter uit de puissant rijke Amerikaanse Vanderbilt dynastie. Consuelo voelde zich gevangen in het door haar controlerende moeder gearrangeerd huwelijk met de Britse Charles Winston Churchillthe Duke of Malborough. Zij was zeer populair bij de minder bedeelden op het landgoed van haar liefdeloze echtgenoot en zette zich in voor allerlei liefdadigheden. De tragische Amerikaanse beauty doet in de verte wel een beetje aan Prinses Diana denken…
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten