0

Meet Yana van StylingStudioBy

F
News

6

"I believe your style is a projection of who you are. Discover your style, be a sustainable consumer, " - dixit Yana Gaevskaya van Styling Studio By.

Yana Gaevskaya is de  oprichtster van Styling Studio By en ze start haar ethical styling tour op dinsdag 19 april 2016 in STAM Gent. Ze geeft namelijk een lezing over sustainable style for ambitious people. Belmodo had de kans met haar even samen te zitten over wat dat nu exact allemaal inhoudt.

Je gebruikt de term ethical stylist voor jezelf, wat betekent dat?

"Er zijn verschillende soorten stylisten, zoals bijvoorbeeld fashion stylisten. Zij zorgen ervoor dat er een mooie outfit past binnen het concept van de campagne voor een magazine of een merk. Er zijn ook personal shoppers, die helpen hun klanten de juiste items te vinden kopen. Wat ik probeer te doen is een visie creëren in mensen hun garderobes door deze aan te passen aan hun levensstijl en behoeften. Mensen hebben de neiging zomaar te shoppen en daar niet verder bij na te denken.

Maar ik wil mijn klanten bewust laten kopen, wat ze echt nodig hebben en wat past in hun huidige levenssituatie. Ik praat met mijn klanten, kijk naar hun huidige garderobe, welke stukken ik kan hergebruiken en combineren, ik probeer ook zoveel mogelijk lokaal te blijven en ook bij Belgische designers te kopen. Als we dan toch moeten aankopen dan geef ik mijn klanten een duurzaam alternatief, ik stel hen merken voor die op een of andere manier met duurzaamheid bezig zijn."

interview met StylingStudioBy
6
Foto © Fred Debrock
interview met StylingStudioBy
6
Foto © Fred Debrock

Hoe ben je daar dan opgekomen?

"Ik ben al heel veel verhuisd. En als je veel verhuisd dan is het een heel karwei om al die kleren mee te sleuren. Dus heb ik een systeem gecreëerd voor mezelf. Ik heb een 30-tal stukken die ik kan combineren met elkaar en die goed zijn voor verschillende gelegenheden. Ik wilde dit systeem doorgeven aan andere mensen. Maar er is nog een reden, in de laatste 3 jaar is er al veel verbeterd in de mode-industrie. Maar het kan altijd beter en ik wil een impact maken en dat kan ik doen door praktisch 1 on 1 met mensen om te gaan en hen bewust leren kopen. Zo kunnen zij die kennis blijven toepassen én doorgeven."

"ik wil mensen geen schuldgevoel geven over hun koopgedrag. Ik wil de mindset veranderen, ik zet me in voor fashion nobody died for," zegt Yana Gaevskaya

Je wilt dus de wereld veranderen?

"Ja, op mijn eigen manier wel, ik wil mensen geen schuldgevoel geven over hun koopgedrag. Ik wil de mindset veranderen, ik zet me in voor fashion nobody died for. Daarom zijn mijn stylingsessies een investering op lange termijn. Eens ze weten wat en hoe kunnen mijn klanten alleen verder. Zie het een beetje als een detox of vermageriingskuur, maar dan voor je garderobe. Je investeert in iets om je leven te verbeteren."

Hoe gaat ethical styling dan in zijn werk?

"Er zijn drie bestanddelen. Wat is de professionele doelstelling van die persoon en hoe moet die zich kleden om die doelstelling te bereiken. Jonge professionals hebben vaak moeite met serieus genomen te worden. Dan geef ik hen advies en kies ik kleding met hen uit die professionaliteit uitstraalt én modieus is. Capsule garderobe, hierdoor kan je 5 minuutjes langer slapen ’s ochtends. Al je outfits zijn ready to wear en bijna alles in je kleerkast is combineerbaar. Zo moet je niet lang nadenken over wat je gaat aantrekken die dag.  Zeker als je niet in de modesector zit, is het niet gemakkelijk om sustainable fashion te vinden die ook nog eens bij je stijl past. Ik doe alle research en help de klanten te navigeren in de modewereld."

interview met StylingStudioBy
6
Foto © StylingStudioBy
interview met StylingStudioBy
6
Foto © StylingStudioBy

Wat is sustainable fashion eigenlijk?

"Veel mensen verstaan daar fairtrade onder, en ookal is dat wel een onderdeel van sustainable fashion is het toch wel meer dan dat. Het gaat over de tijd die in een collectie gekropen is, welke stoffen er gebruikt zijn, de levensduur van de kleding, of het personeel eerlijk betaald wordt, etc. Bovendien, is het de bedoeling om kleding eerst mooi te vinden en dan alle voordelen van duurzaamheid erbij te krijgen. We hebben alternatieven die cool én ethical zijn."

Hoe ga je te werk tijdens zo een stylingsessie?

"Ik heb inderdaad een bepaald systeem om aan de styling te beginnen. Ik leer mijn klanten kennen, hoe zit het op professioneel vlak, wat willen ze bereiken? Wat is hun relatiestatus, een nieuwe mama en een happy single verschillen nu eenmaal op vlak van levenstijl en dus ook kleding. Ik vraag ook aan mijn klanten om mij boeken, muziek, vormen, interieurstijlen, etc. door te sturen zodat ik een idee krijg van hun persoonlijke stijl. Deze info helpt me om een stijlconcept voor hen op te stellen. Daarna ga ik kijken in hun kleerkast wat ze al hebben en hoe ik die stukken kan combineren. En last but not least zoeken we items die nog ontbreken liefst uit duurzaam segment. Dit betekent, dat we soms, kopen, soms lenen."

Hoe ga je te werk op social media met je concept?

"Ik ben geen blogger maar ik deel wel info en tips op mijn website. Ik ben ook van plan om korte werkboeken samen te stellen daar zou dan ook info instaan van trends en sustainable merken en hoe je stukken combineert. Ik post ook regelmatig op Instagram, dit medium is voor mij een visueel dagboek van mijn werk."

Ik ben nu ook bezig met iets nieuws, een soort online tool die het voor mij nog makkelijker zal maken om mensen te helpen. Maar daar vertel ik alles over dinsdag tijdens mijn lezing, zeker komen dus!"

interview met StylingStudioBy
6
Foto © Carmen Mitrotta

Op dinsdag 19 april 2016 geef je een lezing in STAM in Gent, over wat gaat die lezing?

"Ik ga 3 algemene topics bespreken. Wat stralen je kleren uit in je omgeving. Bijvoorbeeld streepjes in een maatpak duidt op precisie, typerend in de financiële sector. Hoe kan je uniformen een twist geven om niet stijf te ogen. Hoe kan je trends toepassen op jouw stijl. Wat is curated garderobe, ik zal suggesties aan de hand van een aantal levensstijlen. Ik wil mensen inspireren en een houvast geven. En hoe je aan conscious shopping doet, welke initiatieven bestaan er in België en wat het verschil is tussen sustainable en ethical fashion. Je krijgt trouwens ook een gratis drankje en een boekje mee met Belgische eerlijke merken. En natuurlijke mijn nieuw online concept bespreken."

Waar kunnen we nog meer informatie over je lezing terugvinden?

"Je vindt alle info terug op mijn website en er is ook een Facebook-event aangemaakt."

Tot dan? 

18.04.2016
Geschreven door Florence Van de VeldeWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten