0

Lost Boys

F
News

8
13.07.2014
Geschreven door Tom Eerebout

Nu even serieus, naast popprinsesjes en kleren zijn er ook belangrijke dingen in het leven. Het project van mijn man, Joost Vandebrug, is daar 1 van.

Sinds 4 jaar reist hij regelmatig naar Roemenië, heel lang vertelde ik iedereen dat het Bulgarije was, maar het is dus Roemenië (in een huwelijk luister je niet altijd even goed naar elkaar)! Daar heeft hij een paar straatkinderen ontmoet die hij gedocumenteerd heeft. Al na de 1ste keer was het duidelijk dat dit niet 1 of ander projectje was, maar een deel van zijn en zo ons leven zou worden.

Lost Boys
8
Foto © Tom Eerebout
Lost Boys
8
Foto © Tom Eerebout
Lost Boys
8
Foto © Tom Eerebout

Het verhaal draait rond 4 jongens, Nicu, Costel, Liviu en Stefan, gooi daarbovenop nog de leider van de pack Bruce Lee (heeft zichzelf zilver geschilderd) en je hebt de kern van de Lost Boys. Joost documenteerde deze straatkinderen, hoe ze overleven, hoe ze opgroeien, wat ze doen. Het mooie aan zijn foto’s en beeldmateriaal is dat hoe schrijnend en oneerlijk het ook is, hij niet alleen die zielige momenten toont. Het is geen reclame voor Amnesty International.

Voor mij toont hij een familie, de leuke momenten van opgroeien, hoe slecht je situatie ook is. 1 van die jongens is Nicu, vorige zomer kwamen we te weten dat hij aids heeft en tuberculose. Hij zou de winter niet halen. Joost is er toen gebleven, zorgde ervoor dat Nicu naar het ziekenhuis ging en daar bleef en zorg kreeg. Hij zorgde voor een plek waar Nicu en de andere jongens konden slapen, een kamer voor zichzelf en jawel, Nicu is er nog steeds. Hij neemt medicatie en gaat zelfs vrijwillig naar school.

Lost Boys
8
Foto © Tom Eerebout
Lost Boys
8
Foto © Tom Eerebout

Toen Joost thuiskwam en zei dat hij een soort van voogdschap over Nicu had gekregen, moet ik eerlijk zijn dat er even paniek kwam. Joost en ik zijn getrouwd en ik vroeg me even af of dat ook betekende dat ik dan voogdschap had. Maar zo werkte het niet, begrijp mij niet verkeerd, ik gun die jongens alles en vind het ook geweldig wat Joost allemaal doet maar om op mijn 25ste opeens “vader” te zijn van een 16 jarige puber die ik nog nooit had ontmoet, daar onstond er wel een kleine paniek.

Maar dat terzijde, Joost heeft samen met Dust magazine een kickstarter project gestart en met het geld dat was ingezameld, hebben ze het boek “Cinci Lei” uitgebracht. Dankzij de Kickstarter gaat 100% van het geld voor het boek naar de Lost Boys. Omdat momenteel alles uit Joost zijn eigen zak komt, is hij nu ook bezig met het opstarten van een kinderlabel dat “jumping dog” heet en met het opstarten van een foundation. Met de opbrengst hiervan kunnen we de kinderen blijven helpen. Voor meer info over het project of de kledinglijn kan je hier en hier terecht. Hoewel ik het niet vaak zeg, ben ik trots op mijn lost boy, Joost. 

Lost Boys
8
Foto © Tom Eerebout
Lost Boys
8
Foto © Tom EereboutWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten