0

Lichting – Fashionweek Amsterdam

F
News

5
30.07.2016
Geschreven door Dieter De Cock

Het Mercedes-Benz Fashionweek circus streek terug neer in Amsterdam.

Tweejaarlijks verandert het Westergasterrein in een mode-site waar ieder jaar opnieuw heel veel kritiek op is, omdat het te commercieel zou zijn … Maar uiteindelijk is toch steeds weer iedereen die wat te vertellen heeft in Nederlands modeland wel present op één van de shows die tijdens Fashionweek worden gegeven.

Dit jaar werd heel veel aandacht gegeven aan nieuwkomers en aanstormend talent. Het mooie aan Fashionweek is dat het voor een jong iemand een mooie springplank kan zijn om te laten zien wat ze kunnen. De pers is aanwezig, heel veel fotografen … dus een mooi moment om de spotlights te pakken voor hun talent.

In de 10 jaar dat ik in Nederland woon, heb ik veel edities gezien. Ik zag fantastische shows van Iris van Herpen, Jan Taminiau, Claes Iversen, … Zij hebben ondertussen grote stappen gezet en hebben het Nederlands toneel ingeruild voor Parijs.

Iris Van Herpen was in de laatste Met-tentoonstelling in NY één van de ontwerpers waar de meeste kledingstukken stonden van opgesteld, Jan Taminiau heeft met zijn couture een belangrijke klant aan koningin Maxima (denk aan haar kroningsjurk) en Claes heeft onlangs zijn eerste Parijse presentatie achter de rug.

De veertien finalisten voor de 10de editie van Lichting
5
Foto © Dieter De Cock

Echter een steeds wederkerende show is Lichting. Een wedstrijd waar de beste (net) afgestudeerde modestudenten van Nederlandse mode-opleidingen strijden voor de overwinning. Lichting is een initiatief van HTNK en Fashionweek.

In de zaal zitten die avond de 700 meest belangrijke mensen uit de mode-industrie die belangrijk kunnen zijn in de toekomst van de afgestudeerden, want het publiek bestaat uit pers, stylists, design managers, CEO’s, talent scouts, …

Marlou Breuls
5
Foto © Dieter De Cock
Marlou Breuls
5
Foto © Dieter De Cock

Dit jaar was er een publieksprijs waar ik ook mocht voor stemmen. Prijs ging naar Marlou Breuls die trouwens ook mijn publieksstem kreeg. Ze zette een fantastische rode collectie neer met heel veel handwerk. Er zaten wat Viktor & Rolf en McQueen elementen in, maar ze had het wel naar haar eigen hand kunnen zetten. Het hoogtepunt was een jurk gemaakt van een Perzisch tapijt.

Danial Aitouganov
5
Foto © Dieter De Cock

De hoofdprijs (€ 10.000), gekozen door een 4-koppige international jury ging dit jaar naar Danial Aitouganov. Hij zette een heel expressieve damescollectie neer waarin speelse gekleurde prints werden gecombineerd met nieuwe shapes.

Mooie samenvatting:
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten