0

Les Rebelles d'Anvers trekt naar Kortrijk

F
News

5

Enkele weken geleden opende Les Rebelles d'Anvers hun pop-up modebibliotheek. Op zaterdag 25 juni 2016 organiseren ze samen met de stad Kortrijk een deelcafé.

Belmodo had de kans in dialoog te treden met de dames achter Les Rebelles d'Anvers, Emelie Vervecken en Veerle Spaepen. Wij stelden Veerle enkele vragen in verband met duurzame mode en hun visie daarop. 

Wat gaan jullie doen in Kortrijk?

"Wij gaan er ons concept bespreken, wie wij zijn en hoe we op ons concept gekomen zijn. We gaan praten over de deeleconomie (denk aan initiatieven als Uber of Airbnb) in verband met mode. Kortrijk zelf gaat het ook over enkele deelinitatieven van de stad hebben."

Hoe is jullie modebibliotheek tot stand gekomen?

"Ik werk ook voor Plan C, dat is een vzw die rond duurzame materialen werkt en hoe we oplossingen kunnen bieden aan een toenemend tekort aan grondstoffen. Wij zijn dan rond de tafel gaan zitten met het Flanders Fashion Institute en de stad Antwerpen, wij hebben dan besloten een jaar samen te werken rond duurzame mode. Toen hebben wij na onderzoek enkele projecten uit de grond gestampt en onze modebibliotheek is daar één van."

Vanwaar dan het concept modebibliotheek?

"Een modebibliotheek is een nieuw concept in België maar het bestond al in Amsterdam onder de naam Lena en in Parijs heb je L’Habibliothèque. Wij dachten dat dit principe absoluut een kans had in België, zéker in Antwerpen."

Modebibliotheek Les Rebelles d'Anvers is open for business
5
Foto © Dieter Hoeven

Heeft jullie concept succes?

"Ja, toch wel. Wij hadden gehoopt aan 100 klanten te zitten maar hebben er ondertussen al 156 en de pop-up is nog niet voorbij! We krijgen zeer veel positieve reacties als we met onze klanten praten. Als dat helemaal goed zit, kunnen we eventueel definitief opengaan."

Vanwaar die interesse in duurzame mode?

"In de modesector viel het op dat er een problematiek heerst voor startende ontwerpers om verkooppunten te vinden. Ook de snelheid van de modewereld kan soms teniet doen aan creativiteit. Door mijn werk met Plan C en die projecten ben ik in die wereld van duurzame mode gerold. Nu ben ik er dagelijks mee bezig, meestal lukt dat wel maar duurzame lokale mode heeft wel een prijskaartje. Ons systeem kan daar een oplossing voor zijn."

Heb je zelf al eens stukken uitgeleend?

"Ja! Als wij nog ergens naartoe moeten, durven wij wel al eens een jas uit te lenen. Natuurlijk doen we dat niet veel, onze klanten moeten zoveel mogelijk keuze hebben."

Modebibliotheek Les Rebelles d'Anvers is open for business
5
Foto © Dieter Hoeven

Hoe werkt jullie modebibliotheek?

"We hebben nu verschillende formules, een beurtenkaartsysteem en een abonnement. Het abonnement werkt wel beter ondervinden we nu. Voor de volledige pop-up is het € 120 voor 3 maanden en voor 1 maand betaal je € 50. Met dat abonnement kan je 3 stukken in je bezit hebben maar die mag je dan zoveel wisselen als je wil gedurende de periode van je abonnement. Een beurtenkaart werkt per stuk. Als je 10 beurten hebt, kan je 10 stuks uitlenen."

Een modebibliotheek is een voorbeeld van deeleconomie. Zijn er nog zulke initatieven die jullie gebruiken?

"Er is een bedrijf, Againagain!, dat kinderspeelgoed uitleent. Zo leen je speelgoed uit en als je kindje dat speelgoed ontgroeid is, kan je het terugbrengen. Cambio vind ik ook een heel leuk initatief. Met Cambio deel je een auto met andere mensen voor een bepaalde tijdspanne."

Modebibliotheek Les Rebelles d'Anvers is open for business
5
Foto © Dieter Hoeven

"Ja, ik moet zeggen van wel. Ik koop veel minder omdat ik op een andere manier naar mode kijk. Ik herken het verschil tussen iets wat echt goede kwaliteit is, en iets wat gemaakt is om stuk te gaan."

"Met ons concept rebelleren wij in de modewereld. Ook re-belles, elke keer opnieuw mooi, past perfect bij ons concept en onze visie over duurzame mode."

Welke merken vinden we in de winkel?

"Wij werken graag met Belgische ontwerpers zoals Nathalie Vleeschouwer, Red Juliet, Charlotte Pringels, Eline Van Ree, Doriane van Overeem en Café Costume voor de mannen. Als we over de grens naar merken kijken, moet er een goed verhaal achter zitten zoals Wintervacht."

Waren designers enthousiast om met jullie samen te werken?

"In het begin was er toch wel wat wantrouwen, we moesten alles erg grondig uitleggen. Maar nu vinden merken ons en zijn er veel merken bereid om met ons samen te werken."

Les Rebelles d'Anvers trekt naar Kortrijk
5
Foto © Les Rebelles d'Anvers

Ben je al van jongs af aan bezig met duurzaamheid?

"Ik ben er vooral op attent gemaakt door mijn vriend. Hij werkt in de modesector en stelde het concept slow fashion aan me voor. Sindsdien ben ik fan van het hele concept slow living. Slow fashion is het tegenovergestelde van fast fashion, wat betekent dat er om de twee weken een nieuwe collectie in de winkel hangt. Dat zorgt voor een wegwerpcultuur. Met slow fashion brengen ontwerpers een beperkt aantal collecties per jaar uit die op eerlijke wijze vervaardigd zijn en waar meer creativiteit achter zit."

Meer weten?

Willen jullie ook nog eens snuisteren in die mooie modebibliotheek? Rep je dan naar Antwerpen van Les Rebelles d'Anvers want de winkel sluit op zondag 17 juli 2016! Verder organiseert Les Rebelles d'Anvers ook Confashions op donderdag. Dat zijn workshops of lezingen in verband met duurzame mode. De eerste lezing was van ethical stylist Yana Gaevskaya. Hou dus zeker de Facebook-pagina van Les Rebelles d'Anvers in gaten voor meer nieuws.

Op zaterdag 25 juni 2016 van 10:30 tot 12:30 komen de chicks van Les Rebelles d'Anvers spreken op het deelcafé in Kortrijk. Daar gaan ze ook in gesprek met enkele Kortrijkse deelinitiatieven. Het belooft alvast een boeiende voormiddag te worden! Alle praktische info spot je trouwens hier.

Blijf gerust plakken in deze West-Vlaamse stad want wij bewezen al dat er in Kortrijk heel wat te beleven valt!  

07.06.2016
Geschreven door Florence Van de VeldeWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten