0

Knitweardesigner Ilia Eckardt ontrafeld

F
News

8

Naar aanleiding van zijn capsulecollectie 'Project V' voor Veritas legden we de enige echte Monsieur Tricot op de rooster. Monsieur qui? Monsieur Tricot!

Knitweardesigner Ilia Eckardt zit niet stil. De Antwerpenaar maakt samen met zijn moeder vanuit hun Antwerpse atelier prototypes voor designers als Ann Demeulemeester, Raf Simons en Dries Van Noten. Met zijn label Monsieur Tricot experimenteert hij met garens en interieurdesign en nu doet hij er nog een samenwerking met Veritas bovenop. Veritas vroeg de brei-expert een capsulecollectie te tekenen voor hun 3de Creatief Magazine. Belmodo was benieuwd naar de man achter de collectie en vroeg hem het tricot van het lijf.

'Mr West' uit de Project V-collectie
8
Foto © Veritas
'Mr Raf' uit de Project V-collectie
8
Foto © Veritas

Hoe ben je begonnen met breien?

“Ik ben er mee opgegroeid. Mijn moeder startte 42 jaar geleden met haar breiatelier in de Wolstraat in Antwerpen, vlak bij de modeacademie. In die tijd heeft zij een boom gekend, omdat de Antwerpse 6 hun breiwerk bij haar lieten maken. Als kind hielp ik mee biesjes breien en franjes aan sjaals zetten. Het is me met de paplepel ingegeven.”

Heb je onmiddellijk ja gezegd toen Veritas bij jou kwam aankloppen?

“Ik heb geen moment getwijfeld. Ik vind het heel leuk dat iedereen terug aan het breien geslagen is en dat breimagazines opnieuw aanslaan. Als ik met mijn capsulecollectie nog meer mensen kan aanzetten om de breinaalden op te nemen, doe ik dat graag. Dat was voor mij zeker een drijfveer om de opdracht aan te nemen. De enige vereiste die ik had, was dat ik carte blanche zou krijgen.”

'Mrs Martin' uit de Project V-collectie
8
Foto © Veritas
'Mrs Twigs Long' uit de Project V-collectie
8
Foto © Veritas

High fashion designs zoals de jouwe zien we inderdaad niet vaak voorbijkomen bij Veritas.

“Dat was een bewuste keuze. Ik wilde alle registers opentrekken en het publiek tonen wat je nog meer met garens kan doen. Veritas heeft me de tools gegeven en ik heb er iets gek mee mogen doen. Zo heb ik het graag.”

Hoe zit zo een ontwerpproces in elkaar?

“Ik start altijd met een wit moodboard van 2 meter op 2 meter. Dan kies ik een thema en ga ik op zoek naar fotomateriaal. Dat kunnen foto’s zijn die ik maak tijdens het uitgaan of op reis, maar ook beelden van Pinterest komen er op. Eenmaal ik al het materiaal gepuzzeld heb om tot een mooi moodboard te komen, ga ik op zoek naar garens. Daarvoor ga ik naar een beurs of maak ik een afspraak met agenten om garens te selecteren. Met de garenselectie en het moodboard in mijn achterhoofd begin ik te schetsen. Daaruit ontstaat dan uiteindelijk de collectie.”

'Mrs Frances' uit de Project V-collectie
8
Foto © Veritas

Waar haalde je de inspiratie voor de capsulecollectie?

“Voor deze collectie was het thema ‘desert resort’. Een avontuurlijke, nomadische trip door de woestijn, zeg maar. Daarbij had ik een man en vrouw in gedachten die avontuurlijk zijn en graag initiatief nemen. Geen afgeborsteld koppel, maar doorleefde levensgenieters die het niet erg vinden dat er haken en steken aan hun trui zitten. Het thema is natuurlijk maar een deel van het verhaal, het garen vertelt de rest. Ik wilde heel luchtig met de materialen omspringen en met opengewerkte steken werken. Op basis van de steken heb ik mijn favoriete Veritas-wol gebruikt. En zo inspireerde het desert resort-thema mij om zachte, luxueuse en ruwe ontwerpen te tekenen.”

Heb je een persoonlijke favoriet uit de Project V-collectie?

“ ‘Mrs Nancy’ is toch wel mijn favoriet. Het is een mannelijke, opengewerkte kabeltrui met een ‘opengeritste’ voorkant. Een simpel, mannelijk ontwerp, maar het werkt.”

'Mrs Nancy' uit de Project V-collectie
8
Foto © Veritas
'Mrs Nancy' uit de Project V-collectie
8
Foto © Veritas

Hebben de namen die je aan je ontwerpen geeft een speciale betekenis voor jou?

“Ik vind het leuk om mijn ontwerpen een echte naam te geven. Het zijn namen van mensen die me inspireren, maar dan met een knipoog. Ik ben bijvoorbeeld fan van Nirvana-zanger Kurt Cobain, maar omdat ik een naam aan het bedenken was voor een vrouwelijk ontwerp, heb ik het vernoemd naar zijn dochter Frances. Mijn favoriete trui Mrs Nancy verwijst dan weer naar rock-‘n-rollkoppel Sid en Nancy.”

Je bent met zo veel bezig: je hebt 2 labels, gaat regelmatig samenwerkingen aan. Wat doe je nu eigenlijk het liefst?

“Ik vind het leuk om aan veel verschillende projecten te werken. Ik hou van die afwisseling. Maar als ik volledig mijn eigen ding kan doen en van A tot Z bij alles betrokken ben, haal ik het meest voldoening uit mijn werk. Maar vraag me niet om te kiezen, ik heb al mijn projecten nodig. In de toekomst komen er trouwens nog bij, maar daar mag ik voorlopig nog iets over kwijt (lacht).”

Een man om in de gaten te houden dus!

25.03.2016
Geschreven door Laura DeboelWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten