1

Interview: Josje over #dresscodeJosje

F
News

15.09.2016
Geschreven door Astrid Zwaenepoel

Op de mooiste (lees: de warmste) dag van september trok ik naar Antwerpen voor een gezellige lunch én een toffe babbel met Josje Huisman. Alles wat je wilde weten over haar gloednieuw boek #dresscodeJosje lees je hier!

Dat we bij Belmodo fan zijn van Josje Huisman had je misschien al gemerkt. Ze ging voor ons naar de première van de Ab Fab-film en wij stonden te springen op de redactie om een eerste exemplaar van #dresscodeJosje te pakken te krijgen. Bovendien was de Belmodo-redactie haast voltallig aanwezig op de lanceringsparty van haar allereerste boek. Het boek zal je zelf moeten kopen maar het verhaal achter de auteur ervan lees je vandaag op Belmodo!

Over #dresscodeJosje

Waarom een stijlgids?

"In de eerste plaats heeft de uitgeverij me benaderd om een boek te maken en het ‘moest iets met fashion te maken hebben’. Een hele eer en – niet te onderschatten -meteen ook een hele uitdaging. Ik beleef zelf ongelofelijk veel plezier aan mode maar  om meteen een boek vol ‘do’s en dont’s’ neer te pennen, dat zag ik minder zitten. Er zijn al zoveel dingen die moeten in het leven dus ik ben echt van mening dat fashion leuk moet zijn. Daarom kozen we ervoor om uiteindelijk een style guide uit te brengen vanuit mij perspectief."

"Ik wil vooral mensen inspireren. Zo merkte ik dat er vaak heel wat reacties komen op mijn outfits via social media. En dan vooral: “Cool dat je dat gewoon doet!”, terwijl dat voor mij gewoon een vanzelfsprekendheid is. Het allerleukst is wanneer iemand me stuurt “Hé, ik heb ook een tutu liggen die ik nog nooit heb aangetrokken maar nu ik het zo op jou zie, doe ik het gewoon!”. Dat is toch geweldig? De mening van anderen doet er niet toe, het is veel belangrijker dat je goed in je vel zit en wat je dan aantrekt is dan gewoon een leuke verpakking."

Voor wie heb je het boek geschreven en hoe moeten die mensen #dresscodeJosje gebruiken?

"Of je nu zin hebt om het boek cover-to-cover te lezen of er gewoon lekker even in te bladeren, elk doet z’n zin. Natuurlijk zorg ik ook daarheen het boek voor hapklare tips zodat iedereen er wat van kan opsteken. Bovendien kan je het perfect gebruiken als je wat inspiratie nodig hebt voor een speciale gelegenheid. Ik zei het al: voor iedereen staat er wat in!"

Hoe was het om een boek te maken?

"In de eerste plaats ongelofelijk spannend omdat dit het eerste project is waaraan ik mijn eigen naam gekoppeld heb. Met K3 had ik steeds een legertje productiemensen rondom mij maar als ik nu een deadline mis, is het echt mijn eigen schuld #stress."

"Net daarom ben heel erg blij dat ik ook een team rondom mij had dat ik 100% kon vertrouwen. Zij zorgden er vooral voor dat de chaos in mijn hoofd vertaald werd naar 5 logische hoofdstukken en dat het boek nu uiteindelijk in de winkels ligt. Ik moet wel toegeven dat ik het ongelofelijk leuk vond om helemaal mijn ding te doen. Soms heb ik mijn eigen wil echt doorgedreven en uiteindelijk ben ik daar blij om. Vinden mensen het maar niks, so be it maar zal ik nooit spijt van hebben."

"Soms heb ik mijn eigen wil echt doorgedreven en uiteindelijk ben ik daar blij om."

Tokyo bleek de perfecte achtergrond voor dit boek. Hoe was het om daar naartoe te trekken?

"Op voorhand was een enorme organisatie. Uiteindelijk zijn we met 6 koffers tjokvol kleding aangekomen en we hadden maar enkele dagen tijd om alles rond te krijgen. Klinkt indrukwekkend maar eigenlijk is dat allemaal heel organisch gegaan: van de looks samenstellen tot de locaties scouten en de uiteindelijke beelden shooten."

"Sommige mensen zeggen me dat ze een New York-vibe krijgen als ze voor het eerst door het boek bladeren en dat snap ik wel. Het is pas wanneer je beter begint te kijken dat je details spot waardoor je echt merkt dat we in Japan zijn. Soms verliep je samenwerking ook wat stroever dan ene gemiddelde shoot in België. De mensen kennen je niet, dus het duurt wat langer om ze te overtuigen. In het Kawaii Monster Cafe moesten we bijvoorbeeld beloven dat we maar 1 uur gingen shooten. En 1 uur is echt wel 1 uur in Japan. De security stond nog net de seconden niet te tellen om ons buiten te zwieren. En dan maar hopen dat je net die ene foto wel hebt, haha!"

"De looks op zich zijn ook echt teamwork. Een groot deel van de kleren komen uit m’n eigen garderobe, een ander mochten we uitlenen bij Fashion Club 70 en uiteindelijk zorgde Jody Van Geert (goede vriend, stylist én Belmodo Guest Editor) ervoor dan alles een mooi geheel werd. Gelukkig hadden we iemand mee om mijn haar te doen maar voor de make-up was ik helemaal zelf verantwoordelijk. Ik heb zelfs op voorhand een workshop gevolgd bij Jane Iredale."

Vanwaar kwam het idee voor de cover?

"Weet je, ik heb altijd al iets met tutu’s gehad dus moesten we niet erg lang over discussiëren. Het Shibuya-kruispunt was hiervoor bovendien de perfecte locatie. Het plan was er dus zeker maar dat omzetten in praktijk was een ander verhaal."

"De outfit lag vast maar we waren even uit het oog verloren dat we ook tijd moesten incalculeren voor een klerenwissel. Aie! De taxi naar daar moest dan maar dienst doen als paskamer. Terwijl ik me in m’n outfit aan het wurmen  was, werd m’n haar gevlochten. Zo had die taxichauffeur ’s avonds ook iets te vertellen tegen zijn vrouw!"

Over de boekvoorstelling

Een goed feestje slaan we nooit over met Belmodo. Wij waren dan ook massaal aanwezig op de boeklancering van #dresscodejosje vorige week. Wat vond je er zelf van?

"Het was echt ge-wel-dig! Ik heb geen idee meer tegen wie ik allemaal ‘hallo’ gezegd heb of wie allemaal aanwezig was, sorry guys … Maar het was echt fantastisch. Aankomen in een prachtige jurk van Tim Van Steenbergen, verwelkomd worden door pers en fans, boeken signeren, op de foto gaan, … het was een goedgevulde dag."

"Ik ben zelfs heel even stiekem achter een gordijn gekropen om snel wat hapjes in mijn mond te proppen omdat het zo druk was die avond. Gelukkig heeft Coeur Catering dat geweldig gedaan en was zo'n lekker hapje net wat ik nodig had! Toen heb ook heel even de tijd genomen om wat bij te kletsen met mijn familie. Die waren immers helemaal uit Nederland afgezakt."

Zoals je erover vertelt, lijk je haast een bruid die terugkijkt op haar huwelijksdag…

"Haha, alleen één klein detail ontbreekt dan misschien! En ja hoor, volgens mij had ik ook een beetje dezelfde soort zenuwen als bruidjes die dag. Geen zenuwen-zenuwen maar eerder benieuwd naar wat er gaat komen. Ik kan je één iets vertellen: ik heb die avond goed geslapen"

Over als Nederlandse in België wonen

“Ik ben noodgedwongen in België beland maar vrijwillig gebleven.”

Je bent hier nu al even en je lijkt je draai wel gevonden te hebben hier. Blijf je voorlopig in Antwerpen?

"Ja hoor, ik voel me hier helemaal thuis hoewel ik me tegelijk ook nog echt een Nederlandse voel. Weet je, ik ben hier noodgedwongen beland maar vrijwillig gebleven. Ik ga even graag op ontdekking door Vlaanderen als ik terugga naar Nederland. Ik ben de jongste van vijf kinderen en wij zijn allemaal wat verspreid geraakt. Zo gaan zo’n dingen nu eenmaal. Toch proberen we echt ons best te doen om nog vaak af te spreken. Niet makkelijk wanneer je een druk leven hebt."

"Mijn broer woont bijvoorbeeld met z’n gezin op het platteland. Soms verlang ik wel naar een iets rustiger tempo … of misschien vind ik vooral het idee aantrekkelijk. Ooit keer wel terug naar een plek tussen het groen om me wat te settelen. Maar misschien denkt iedereen dat wel op mijn leeftijd, haha!"

Ben je daarom naar Argentinië getrokken? Om even de rust op te zoeken?

"Ik ben eigenlijk 3 weken naar Argentinië getrokken en 1 week naar Colombië. Het was niet de eerste keer dat ik alleen op reis ging maar ik had het deze keer echt wel nodig. Het einde van K3 was zo zwaar dat ik er echt wel even tussenuit moest knijpen. Ik overdrijf nu misschien een beetje maar ik had het gevoel dat ik de muziek nog kon horen toen ik op het vliegtuig zat."

"Natuurlijk kan niet iedereen zomaar voor een maand op vakantie vertrekken maar ik kan het iedereen aanraden. Terugkomen is altijd een reality check maar ik was helemaal opgeladen om me op het boek te storten. "

Over de toekomst

Heb je de schrijfkriebel te pakken gekregen na je boek?

"Ik vond het project op zich heel leuk maar voorlopig sla ik nog niet meteen aan het bloggen. Instagram is voorlopig meer mijn scene en daar ben ik best blij mee. Al bij al is het boek ook nog maar een week uit dus ik ben best benieuwd naar de verkoop. Spannend!"

Dus kunnen we muzikaal binnenkort dan iets verwachten?

"De laatste tijd ben ik het één en ander aan het uitproberen en ben ik mijn eigen stijl aan het zoeken. Dus ja: ik keer zeker terug naar mijn eerste passie! Vorige week was ik te gast in het programma 'Jonas en Van Geel' op VTM. Zodra ik die oortjes instak en een microfoon in mijn hand kreeg, wist ik het: “Yes, we gaan er weer een lap op geven!”."

Stay tuned zouden we zeggen!!

#dresscodeJosje is o.a. te koop via de webshop van Borgerhoff & Lamberigts voor € 22,95. 
Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten
Nederlands Français
Popular
Latest

Nieuw boek Tiany Kiriloff: gesigneerd


Shop now
Wedstrijden
AgendaWin de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen

Guest editor

Eline Starink

Word Belmodo lover


Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in

Volg Belmodo

Sponsored
Wedstrijden


Win de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo