0

Hoorn

F
News

7
04.05.2016
Geschreven door Ludovic Lunetier

“Een op maat gemaakte bril”, dat klinkt goed. Tot hoe ver gaat dat en tot hoe ver kan dat?

Hoe maak ik een bril op maat? Eerst en vooral, wanneer de klant binnenkomt, moet ik begrijpen welke bril er bij hem of haar past. Dat heet 'raad geven': het geven van professionele hulp bij het nemen van besluiten en het aankunnen van aanpassingsproblemen.  

Elke gepassioneerde zou nu ja-knikken. Ik ben onlangs een echte parfumerie binnen gestapt (Kroonen & Brown, Lebeaustraat 49, 1000 Brussel), mevrouw begreep precies wat ik wilde. Dat gaf mij een ongelofelijk goed gevoel. 

Hoorn
7
Foto © Ludovic Lunetier

Ik ben ervan overtuigd dat een bril eerst bij je karakter moet passen en dan pas met je gelaat. Kom bij mij niet af met de theorie 'uit de boekskes', je weet wel de welke ik bedoel. Als je van een bril houdt, koop die! 

Nadien neem ik alle maten: de afstand tussen de ogen, de afstand tussen de oren, de vorm van de neus, de hoek van de neus, de lengte van de veren, ...

Twee weken later, bij de tweede afspraak, heb ik 6 verschillende vormen voor de klant getekend. Die is eerst op kalkpapier geschetst, op Sketchup verwerkt, geprint en uitgeknipt in een fijn plastiek. De klant kan dan de 6 vormen passen. Niets ligt vast, we kunnen nog alles aanpassen, de dikte, de vorm, de details ... geen compromis.

Hoorn
7
Foto © Ludovic Lunetier
Hoorn
7
Foto © Ludovic Lunetier

Vervolgens kiest de klant de vorm van de veren, de afwerkingen, graveringen, ... Daarna komen de materialen aan bod, die de klant ook volledig zelf kiest. Metaal, acetaat, hout, buffelhoorn of liever een combinatie? Alles is mogelijk!

Acetaat is leuk, kleurrijk en bestaat in alle kleuren. Je kan ze samen plakken, in elkaar smelten. Je kan er van alles tussen plakken: stoffen, jeans, veren, bloemen, bladeren, ... Het is een zeer leuk materiaal en voor de creatievelingen een van de mogelijkheden. Het is een nobel plastieksoort op basis van katoen en hout.

Hoorn
7
Foto © Ludovic Lunetier
Hoorn
7
Foto © Ludovic Lunetier

Heeft de klant liever een bril in een uniek en natuurlijk materiaal? Hout of hoorn?

De hoorns zijn afkomstig van verschillende landen: India, Vietnam en Madagascar. En van verschillende koesoorten: de Aziatische waterbuffel en de zeboe. De kleuren zijn natuurlijk, subtiel en diep. Wit, melk, doorschijnend, bruin, beige, gestreept, geel, mat, opaak, zwart, zwart met wit, … Mijn voorraad bestaat uit meer dan 1500 platen. Met de ivoren armbanden die ik op de rommelmarkten koop, maak ik witte incrustaties in het hoorn.

Hoorn
7
Foto © Ludovic Lunetier

Daarna maak ik de bril, met vijl, zaag en veel geduld. Het montuur van de klant is na 1 à 2 maanden klaar voor de eerste aanpassing. De neus wordt op maat gevijld en de veren worden correct achter zijn oren geplooid. De bril is bijna klaar, nu enkel nog de glazen bestellen. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden oneindig en elke bril is uniek!
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten