6

Hoe zoek je het perfecte pak?

F
News

Een man in kostuum is altijd een goed idee. De meeste suits zijn tijdloos, maar dat wil niet zeggen dat ze saai hoeven te zijn. De beste combo's vind je hier!

"De kleren maken de man," zeggen ze altijd. Mannen in kostuum hebben altijd dat tikkeltje meer klasse. Een pak is stijlvol, tijdloos en past vrijwel bij elke gelegenheid. Je kan het opkleden en heel chic dragen, maar ook casual is het schot in de roos.

Persoonlijk vind ik het heel moeilijk om mijn weg te vinden in de wereld van tailoring. Tegewoordig heb je kostuums in alle kleuren, stoffen en prijsklassen. Het hoeft niet allemaal extreem duur te zijn, ook een goedkoper kostuum kan ertip top uit zien. Ik ga jou of je vriend helpen om de perfecte combo samen te stellen aan de hand van enkele simpele guidelines. Welke kleuren passen er samen? Welke stoffen bestaan er allemaal en hoe vind je jouw ideale maat? Op al deze vragen ga ik een antwoord proberen geven!

Kleurenpalet

Het perfecte kostuum
6
Foto © Real men real style

Het kleurenwiel is een handige tool voor het samenstellen van je outfit. Hierop kan je perfect zien welke kleuren goed samengaan in een look en welke absoluut niet. Hierboven heb je 3 duidelijke tekeningen die je vanaf nu hier altijd kan komen opzoeken! Het is natuurlijk niet zo dat je je strikt aan dit schema moet houden, maar het is wel een erg nuttige guideline om geen fashion blunder te begaan. Bij het uitkiezen van een pak kan dit zeker ook van pas komen. Welke kleur van hemd kan je combineren met je navy blue suit en welke das kan daar dan best bij? Dat kan je hiermee checken. 

1. Gelijkaardige kleuren: Deze kleuren liggen naast elkaar in het wiel en hebben een gelijkaardige tint of warmte waardoor deze ook goed samengaan. 

2. Contrasterende kleuren: Dit zijn kleuren waar je telkens 3 vakjes moet tussen laten. Zoals hierboven op de tekening is dat bijvoorbeeld geel, rood en donker blauw of oranje, groen en violet. Deze kleuren steken sterk af ten opzichte van elkaar en zijn daardoor dus ideaal om in een outfit te gebruiken. Op zoek naar een accent in je das, sokken, riem of hemd? Dat kan je hier dus makkelijk terugvinden.

3. Complementaire kleuren: In het wiel liggen deze kleuren recht tegenover elkaar en zijn volledig tegenovergesteld van elkaar. Wanneer je deze kleuren met elkaar combineert een een geklede kostuum outfit zorgt dit voor het meest levendige en speelse effect. Zoals hierboven geel en violet. 

Afmetingen

Het perfecte kostuum
6
Foto © Esquire

Hierboven zie je een foto waarop alle cruciale punten zijn aangeduid waarop je moet letten tijdens het kopen van een kostuum. Punten 4, 5 en 6 zijn het makkelijkst om te laten afmeten bij de kleermaker of kan je zelf simpel afmeten. De eerste 3 daarentegen zijn iets moeilijker en ook de belangrijkste. Ik ga je even uitleggen hoe je 1, 2 en 3 het best kan afmeten zodat je kostuumvest de perfecte fit krijgt. Heel belangrijk is dus dat je weet wanneer je een kostuum koopt in de winkel dit bijna in 100% van de gevallen nog hermaakt moet worden.

1. Schouders/ borstkas: De naad van de mouwen moet beginnen waar je schouder stopt of start. Anders oogt het kostuum meteen te groot. Meet van schouder tot schouder langs achter over het schouderblad. Nu ga je meten vanonder je oksel tot aan de andere oksel over het breedste gedeelte van je borstkas.

2. Taille: De taille van je broek moet ongeveer 2 cm onder je navel vallen. Dat is de ideale hoogte voor een kostuumbroek. Je taille bevindt zich net op je heupen. Als je op die hoogte rond om rond meet weet je welke maat van broek jij nodig hebt of in hoeverre deze moet worden aangepast.

3. Mouwen: Tegewoordig is het veel mooier als je kostuumvest mooi rond de bovenarm valt. Zorg dat er niet teveel losse stof achterblijft want dan krijg je de indruk dat je armen verdrinken in je nieuwe kostuum. De mouw moet stoppen net voorbij je pols waar je hand begint.

Styleguide

Het perfecte kostuum
6
Foto © Hollywire
Het perfecte kostuum
6
Foto © Justjared
Het perfecte kostuum
6
Foto © Popsugar

Een kostuum vind je meestal in de typische kleuren zwart, donker blauw, grijs ... Met deze basic kleuren kan je natuurlijk bijna alles combineren. De perfecte klassieker en nog altijd de meest stijlvolle combinatie, volgens mij, is een zwart kostuum met een wit hemd.

Echt origineel kan je het niet noemen, maar sexy en klassevol in ieder geval wel. Alle grote celebs, acteurs, seksgoden en iconische figuren uit de geschiedenis droegen het. Met deze klassieker kan je dus zeker en vast niets verkeerd doen!

Brands

Nu is het aan jou! Daarbuiten in die grote boze modewereld zijn er zoveel merken dat je door de fashion trees het bos niet meer ziet. Hierboven vind je enkele toffe merken waar je zeker eens moet binnenspringen als je opzoek bent naar een goed kostuum. Je hebt ze in verschillende prijscategoriën dus iedereen kan hier zijn ding vinden.

Ik heb voor jou 4 toffe merken bij elkaar gezocht van iets goedkoper tot iets duurder. Zo kan jij ondervinden wat het best bij jou past. Het perfecte pak gevonden? Vergeet het niet aan mij te showen natuurlijk. Ik ben benieuwd! 

23.05.2016
Geschreven door Jan Van EldereBelmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten
Nederlands Français
Popular
Latest

Nieuw boek Tiany Kiriloff: gesigneerd


Shop now
Wedstrijden
AgendaWin de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen

Guest editor

Eline Starink

Word Belmodo lover


Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in

Volg Belmodo

Sponsored
Wedstrijden


Win de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo