0

"Hipsters zijn de nieuwe Johnny’s"

F
News

1

Benieuwd wat Jani te zeggen heeft over zijn nieuw boek, wat zijn modeblunders zijn en wat je zeker in je kast moet hebben hangen? Lees dan vooral verder!

 • Je hebt samen met Belmodo dit boek gemaakt, wat vond je van de samenwerking?


Ik kende het Belmodo team al dus de samenwerking verliep heel vlot. We zaten meteen op dezelfde golflengte. Dit gaat natuurlijk makkelijker omdat we dezelfde interesses delen. Jullie hebben ook gezorgd voor een schitterende lay-out en het idee om me te portretteren als een God. Dat was allemaal input van Belmodo. En ik had iets van: "yes, dat doen we gewoon."

 • Is het iets waar je al lang mee bezig bent? Want waarom plots een boek?

Ik wilde eigenlijk geen boek omdat je als stylist vaak van mening verandert. Maar met dit boek hebben we er heel goed over nagedacht en je ziet er een heleboel tijdloze klassiekers in staan. We hebben ons echt gebaseerd op wat je moet aantrekken op welke gelegenheid en ... wat je zeker niet moet doen. Het is bijna een soort etiquettebijbel.

 • Ik kijk al lang naar jouw programma en zie een overeenkomst met het boek. Zijn dit al jouw gedachten samengebundeld?

Zonder Zo Man Zo Vrouw was dit boek nooit geboren geweest. Het is ook wel deels uit het programma dat dit idee is ontstaan om de 10 geboden te brengen. Het is ook heel grappig gebracht want ik meen ook altijd 100% wat ik zeg. En neen, mijn oneliners worden helemaal niet uitgeschreven!

 • Want hoe kom je aan de titel? En waarom een bijbel?

De titel heeft Belmodo volledig bedacht en samen met de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts hebben we dan bedacht wat de indeling kon worden. Mijn ghostwriter Isabelle Dams, waar ik al jaren mee samenwerk, maakt mijn quotes af. Die weet perfect wat ik bedoel!

 • Is er iets dat je in het boek wilde zetten maar niet hebt gedaan/vergeten?

Nee, ik heb alles in het boek gezegd wat ik wou zeggen. Enkel mijn toon is anders. Als je iets schrijft klinkt het harder! Zo hebben we er enkele dingen moeten uithalen omdat het op papier anders klonk dan wanneer ik iets zeg. En ik wil niet dat mijn grootmoeder - of de jouwe - een hartinfarct krijgt als ze dit leest.

 • Je zegt altijd wat je denkt, and everybody loves that about you. Maar heb je ooit een filter?

Ja, ik heb een filter en dat is mijn crew. Die knippen de hele erge dingen eruit, maar ik heb geen filter tegenover mensen waarmee ik samenwerk. Ik doe dit uiteraard wel op een respectvolle manier zodat niemand gekwetst wordt.

 • Heb je vijanden gemaakt met dit boek? Want je houdt je echt niet in!

Laat mij daar een antwoord op geven: Ik ben het heel gewoon om kritiek te krijgen van slecht geklede mensen. Ik krijg ook veel opmerkingen dat ik de mensen moet laten zijn wie ze zijn. En dat doe ik want ten 1e dring ik mijn eigen stijl niet op en ten 2e in het zwembad is het normaal dat je je zwembroek draagt. Maar als je thuis aan het eten bent, hoef ik niet te zeggen ‘doe een T-shirt aan’.

 • Eén van de tien geboden is ‘gij zult 24/24 uur verzorgd voor de dag komen'. Maar is dat niet moeilijk? Soms heb je daar toch helemaal geen zin in?

Net omdat iedereen dit zegt heb ik het in het boek gezet. Het gaat je ook heel erg helpen. Ik vind het zo een misopvatting door te zeggen dat comfortabel lelijk moet zijn! Neem gewoon bepaalde stoffen die comfortabel zitten. Het is gewoon zo dat als je er zo slecht uitziet dat je de deur niet durft opendoen als er iemand aanbelt ben je fout bezig. En verzorgd zijn is iets anders dan er 100% perfect uitzien!

Als je alleen thuis bent en je zegt "ik laat mij eens gaan" natuurlijk mag dat.

 • Bij Belmodo worden we soms uitgenodigd op last-minute events, heb jij enkele easy fixes voor the busy modern ladies die geen tijd hebben om na het werk naar huis te gaan?

Ik vind sowieso de jas die je aanhebt heel belangrijk. Wat ik ook meestal een goed idee vind zijn coated broeken. Tijdens het werk casual met een pull en voor het feestje hou je het best een blouse in jouw auto et voila

Nog een tip: Heel veel mensen maken de fout dat ze iets nieuws aandoen wanneer ze naar een feestje gaan. Maar je moet eigenlijk iets aandoen waar je je al goed bij voelt en iets waarvan je zeker weet dat het je goed staat. Want fouten gebeuren als je eens iets anders wilt proberen en je te hard je best doet.

 • Je geeft in je voorwoord de tip ‘leef gezond’, wat doe jij om in shape te blijven?

Wat ik doe is elke dag fitnessen. Als ik de tijd niet vind om dit te doen ga ik lopen. Ook eet ik altijd heel gezond en om dat vol te houden ben ik soms de ongezondste van heel de wereld. Eén keer om de 2 maanden wil ik dan een hele dag fastfood eten! Ik heb het ongezonde heel hard nodig om gezond te kunnen zijn. Ik geloof niet in mensen die constant gezond leven, dat is toch gewoon saai? 

Ik vind ook dat gezond leven ook hoort bij verzorging. Het is zeker niet zo dat wanneer je een nieuwe outfit koopt, dat je je beter gaat voelen. Het draait daar niet om. Je moet ook bewegen en goed eten om je goed te voelen. Dit hoeft daarom niet perfect te zijn maar het valt wel allemaal samen.

 • Ga jij te biecht? Want wat is jou grootste modeflater die je al begaan hebt? En zijn er foto’s van? (en die in het boek tellen niet mee)

Als je googelt zijn er zó veel foto’s van mij met slechte kleren. Op een bepaalde leeftijd volg je mode en trends op de voet maar als je ouder wordt, kom je niet meer met alles weg. En ook iedereen die mode volgt, heeft modeflaters.

Ik kom uit Limburg, en Buffalo’s waren hier heilig dus ik heb ze zelf met pailletten gedragen. Ik had ook een hanenkam met extensions en ik droeg ook visnettops. Je moet heel veel foute kleding gedragen hebben om erna iets over te kunnen zeggen. Ik weet perfect wat fout is want ik heb het allemaal zelf gedaan!

 • Wat is nu een trend waar we over 5 jaar mee zullen lachen?

De culotte, zeker! Het is eigenlijk een chique driekwartsbroek. Ook de Teva's die opnieuw in zijn, daar gaan we ook heel hard om gaan lachen. Ik hoop ook dat de mensen die nu Croc’s dragen zich hier heel vragen bij gaan stellen. Nog zoiets is de cropped top!

 • Nu we het over foute looks hebben, hoe was het om deze aan te trekken en hoe voelde jij je erin? Wat is je favoriet?

Ik voel mij heel slecht in lelijke kleren maar voor het boek vond ik het fantastisch om te doen. Maar moest je mij heel veel geld hebben om met die kleren buiten te komen zou ik het nooit doen.

Mijn favoriete look? Dat was toch wel de speelse teef look!

 • Jij bent een pro in styling, maar wie zijn jouw stijlvoorbeelden?

Lien Degol en Lieve Gerrits vind ik heel goede stylisten. Maar als we het over ontwerpers hebben vind ik Tom Ford heel goed omdat hij naar klassiekers gaat. Hopelijk word ik op een dag rijk genoeg om elke dag Haider Ackermann te dragen. Ook Raf Simons voor Dior maar ik ben altijd de grootste fan geweest van Martin Margiela, hij heeft echt de balans gevonden tussen glamour en alternatief.

 • Sommige stuks zijn tijdloze klassiekers, wat zijn volgens jou de 5 stuks die elke vrouw in haar kast moet hebben hangen?

Ik vind sowieso een blazer en een trenchcoat een must. Ook spreken we heel graag over de Little Black Dress, maar dat is een moeilijke om goed te hebben. Als je die koopt, vind ik dat je hierin moet investeren. Kostuumbroeken voor vrouwen vind ik ook heel mooi en elegant omdat je hier ook gerust een plat schoentje onder kan dragen. Ook zou ik blouses in alle kleuren kopen aangezien je deze op alles kan aandoen! 

 • We know you love your job! Heb je het gevoel dat je een verschil maakt in de wereld? Je weet wel, met die make-overs, Zo Man Zo Vrouw en All You Need Is Jani? Daar moet je toch veel voldoening uit halen?

Voor mensen in mijn programma’s voel ik wel dat ik een verschil maak. Maar ook voor de mensen die naar die programma's kijken. Ik vind het heel fijn als ik berichten krijg van vrouwen die na een drukke werkdag zich volledig kunnen laten gaan met mijn show. Het is mij ook gelukt om fashion en humor samen te brengen. Dat is iets dat heel moeilijk te combineren is.

 • Komt er in de toekomst nog een samenwerking met Belmodo?

Natuurlijk, en sneller dan je denkt!

En we kunnen geen interview met Jani afsuiten zonder een legendarische quote:

"Hipsters, dat zijn de Johnny’s van de jaren ’80. Alleen was het vroeger moeilijker want toen had je een auto nodig. Nu is het veel goedkoper, je moet alleen een staart hebben!"
20.10.2015
Geschreven door Erika ApolinarioWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten