0

Geïnspireerd door Ilke Cop

F
News

10

Ilke Cop, ontwerpster bij het Belgisch label ILKECOP gaat spreken op het event 'Focus op: eerlijke mode' in Kortrijk. Belmodo kreeg alvast de kans om haar te interviewen over haar visie op eerlijke mode.

Wat kunnen we van jou verwachten in Kortrijk?

"Ik ga er spreken in een lezing over duurzaamheid in de modesector. Eerst stel ik kort mijn label voor en de manier waarop ik werk. Vervolgens komt er een gesprek met een moderator over mijn visie, mijn inspiratiebronnen en hoe ik van mijn idee naar mijn product ga op een duurzame, eerlijke manier. Er zal ook een expositie van mijn stukken zijn."

Ilke Cop spreekt in Texture over haar visie op mode
10
Foto © Ilke Cop
Ilke Cop spreekt in Texture over haar visie op mode
10
Foto © Shari Ruzzi

Zie je jezelf als een ambassadrice voor eerlijke mode?

"Ja, dat probeer ik toch! Ik vind het belangrijk mijn stem te laten horen over eerlijke mode. Er zijn niet veel high end labels in België bezig met duurzaamheid. Dus ik probeer mijn kennis te verspreiden en ook anderen aan te zetten tot duurzaamheid."

"Wel, nu is het thema eerlijke mode en jong ondernemerschap. Ik voldoe aan beide voorwaarden en daarom werd ik uitgenodigd."

Ideal Vice is geïnspireerd op de Tuin der lusten van schilder Bosch
10
Foto © Ilke Cop

Wat is jouw visie dan op eerlijke mode?

"Ik probeer alles stap voor stap te verwezelijken. De basis is dat al mijn stukken in België met de hand gemaakt worden, wat toch wel uitzonderlijk is. Zo ben ik zeker van eerlijke arbeid en vermijd ik ook transportkosten die ten koste van het milieu gaan. Al mijn stoffen komen uit Europa, ik probeer niet te werken met zaken die ik zelf niet kan controleren. Maar het is een ongoing proces, ik probeer mij ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden."

Is eerlijke mode altijd al belangrijk geweest voor jou?

"Voor mij kwam die belangstelling voor sustainable fashion wanneer ik van consument naar producent ging. Toen ik producent van kledij werd, zag ik het als mijn verantwoordelijkheid om iets moois te maken. Van het begin tot en met het einde. Dat wil zeggen dat ook het productieproces mooi en dus ethisch verantwoord moet zijn voor mij. Als consument zie je je verantwoordelijkheid minder. Maar als producent van mode kom je heel dicht bij dat proces. Er wordt ook een soort 'goed voorbeeld' van je verwacht. Ik wil dan ook tonen dat eerlijke mode zeker mogelijk is."

Ideal Vice is geïnspireerd op de Tuin der lusten van schilder Bosch
10
Foto © Ilke Cop
Ideal Vice is geïnspireerd op de Tuin der lusten van schilder Bosch
10
Foto © Ilke Cop

Hoe draag jij persoonlijk bij aan eerlijke mode?

"Ik neem het op mij om deel te nemen aan evenementen als Focus op: eerlijke mode, om toch een dialoog te creëren. Dat vind ik erg belangrijk. Ook in kleine dingen let ik erop. Zo is mijn bank een bank die investeert in lokale projecten. Deze details zorgen ervoor dat mijn merk toch een ander karakter krijgt. Ik probeer ook te investeren in research naar nieuwe mogelijkheden. Ik ben steeds op zoek naar nieuwe stoffen, nieuwe materialen om te integreren."

Welke merken draag jij?

"Ik ben heel duurzaam, veel van mijn kleren gaan al jaren mee. Ik heb ook ooit bij grote ketens gekocht en die kleren draag ik nog, maar ik koop er niets nieuws. Meeste van mijn kleren zijn tweedehands. Ik probeer heel duurzaam en zorgzaam te zijn met mijn spullen, zo gaat mijn kleding langer mee. Maar ik koop eigenlijk niet zoveel."

Ideal Vice is geïnspireerd op de Tuin der lusten van schilder Bosch
10
Foto © Ilke Cop

Is die verandering er ook gekomen door zelf modeontwerpster te worden?

"Ja, inderdaad. Als je zelf niet zo intens bezig bent met het proces, denk je daar als consument niet veel bij na."

Onlangs won je de future of fashion prijs, waarom denk je dat jij die gewonnen hebt?

"De feedback van de jury was dat het een samenhangend verhaal was. Dat er een duidelijk verhaal achter en door mijn label zit. De afwerking en samenhang in combinatie met het duurzame aspect hebben het volgens mij gedaan. Dat was iets wat de jury nog niet gezien had. Als prijs mag ik mijn zomercollectie presenteren in Parijs."

Je nieuwe collectie, Ideal Vice, lijkt helemaal anders dan je vorige collecties. Hoe komt dit?

"Heel de collectie is geïnspireerd op een schilderij van Bosch, de tuin der lusten. Die felle kleuren van Ideal Vice komen van de Vlaamse primitieven zoals Van Eyck. Het zijn heel gesatureerde diepe kleuren."

Ideal Vice is geïnspireerd op de Tuin der lusten van schilder Bosch
10
Foto © Ilke Cop
Ideal Vice is geïnspireerd op de Tuin der lusten van schilder Bosch
10
Foto © Ilke Cop

Vanwaar de naam Ideal Vice?

"Ja, net zoals bij het schilderij gaat het om de zonden van de mensen. Maar ik heb het anders geïnterpreteerd met mijn collectie. Mijn boodschap is dat je van het leven moet genieten. Vice betekent zonde, Ideal slaat op het ideaal dat veel van die schilderijen uitbeelden. Ik heb de twee verbonden omdat het soms wel aangewezen is om eens lekker zondig te zijn."

Waar haal jij je inspiratie als je gaat ontwerpen?

"De kunsten op zijn breedst gezien. Dat is mijn achtergrond en waar ik altijd al mee bezig ben geweest. Voor mij is een visueel beeld erg sterk. Ook uit mijn eigen leven haal ik veel. De nieuwe collectie heeft ook te maken met veranderingen in mijn leven. Dat reflecteert toch altijd wel wat in mijn werk."

Ideal Vice is geïnspireerd op de Tuin der lusten van schilder Bosch
10
Foto © Ilke Cop

Je bent van vooropleiding kunsthistoricus en cultuurmanager, hoe ben je dan bij SASK terechtgekomen?

"Ik voelde de nood om mijn creatief ei kwijt te kunnen. Dat was iets wat ik enorm miste in mijn theoretische opleiding. Ik ben er gewoon in gesprongen, ik wist niet zeker of ik er verder nog iets mee ging doen. Maar kijk  waar ik nu sta! !"

Wil je meer horen van Ilke Cop persoonlijk? Dan kan je je hier inschrijven voor haar lezing in Kortrijk. De nieuwe collectie, Ideal Vice, van Ilke Cop is te koop bij Harvest Club in Antwerpen en op de webshop van Comme Les Belges. Ze zal haar collectie ook voorstellen op de FashionWeek Nederland. Go Belgium!

All praktische info over 'Focus op: eerlijke mode' spot je trouwens hier

31.05.2016
Geschreven door Florence Van de VeldeWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten