8

Gabrielle Coco Chanel

F
News

Het fashionicoon van de jaren stilletjes was 19 augustus jarig! Yes, we're talking about Coco Chanel!

Happy birthday to you, happy birthday to you… Op woensdag 19 augustus 2015 zou madame Chanel 132 jaar geworden zijn. Totally impossible uiteraard, maar stel je voor hoe de modewereld er zou uitzien mocht ze nog leven… Wishful thinking, let’s move on!

Gabrielle Bonheur Chanel zag dus het levenslicht op 19 augustus 1883. Ze kwam ter wereld in een rather poor environment. Nadat haar moeder stierf werd ze als 11-jarige verder opgevoed door nonnen. Het is in het klooster dat Gabrielle leerde naaien en zo de beginselen vormden van wat later het merk Chanel zou zijn.

Gabrielle Coco Chanel
8
Foto © Chanel

Ze mocht als naaister aan de slag en in haar vrije tijd was ze cabaret zangeres. Dankzij haar optredens in La Rotonde kreeg ze haar wereldbekende bijnaam Coco. Ook haar reputatie als mannenverslindster kreeg hier lift off. In La Rotonde leerde ze Étienne Balsan kennen, een rijke textielmagnaat. De lavish lifestyle die de 2 samen beleefden zorgden er voor dat Chanel nooit meer terug wou naar haar arme roots. Ze werd door Balsan verwend met diamonds and pearls, maar toch kreeg Chanel gevoelens voor een vriend van Balsan, namelijk Captain Arthur Edward ‘Boy’ Capel. Vol trots stoefte ze over het feit dat er 2 mannen waren die elkaar probeerden af te troeven en miss Gabrielle voor zich wouden winnen.

Het is wel Captain Capel die Chanel’s droom financierde en haar de mogelijkheid bezorgde om haar eerste winkel te openen. Capel bleek een ontzettend grote invloed te hebben op Chanel. Het legendarische flacon van Chanel No. 5 werd dankzij hem een ontzettend sophisticated en tijdloos design. A man with great taste!

Gabrielle Coco Chanel
8
Foto © Chanel

Toch werd Chanel eerst bekend dankzij haar hoeden designs. The road to succes begon pas echt toen theater actrice Gabrielle Dorziat gespot werd met een hoed aan de hand van Chanel. Vanaf 1913 had ze haar eigen winkel, dankzij Capel en begon ze ook kledij te verkopen. Het uitgangspunt van Chanel was een stijlvolle twist geven aan kledij die originally bekend stond om z’n ‘arme’ uitstraling. De marinière is hier een uitstekend voorbeeld van!

Gabrielle Coco Chanel
8
Foto © Chanel

Parijs lag al snel aan Chanel’s voeten maar daar bracht WOI verandering in. Parijs werd een epicentrum voor politiek en de beau monde verhuisde naar Biarritz. Alsook Chanel. Hier hadden de rijkelui geen last van de allesverwoestende oorlog maar konden ze zich bezig houden met futiele dingen, zoals fashion. Dankzij het grote succes van haar shop in Biarritz besloot Chanel onafhankelijk te worden en betaalde ze Capel’s investering terug. Misschien wilde ze de touwtjes doorknippen die haar aan Capel verbonden want tijdens haar verblijf in de Côte Basque leerde ze haar nieuwe love intrest kennen, Grand Duke Dmitri Pavlovich of Russia.

Gabrielle Coco Chanel
8
Foto © Chanel

In 1919 werd Chanel een officiële couturiere en werd haar maison de couture gevestigd in Rue Cambon. Deze vestiging kan gezien worden als een voorloper van de boetieks die we nu kennen, je vond er hoeden, kledij en accessoires. Gabrielle Chanel was een echte innovator!

Gabrielle Coco Chanel
8
Foto © Chanel
Gabrielle Coco Chanel
8
Foto © Chanel

Het gebruik van jersey, de uitvinding van The Little Black Dress, het tweed jasje, de parelkettingen, the two-toned shoes… Dit alles werd dankzij Coco uitermate chic en tijdloos gemaakt Harper’s Bazaar zei het al in 1915: “The woman who hasn't at least one Chanel is hopelessly out of fashion”. Tot op de dag van vandaag klopt dit statement, toch?

Gabrielle Coco Chanel
8
Foto © Chanel

Gabrielle Chanel zou uiteindelijk 87 jaar worden. Volop in de weer met het voorbereiden van de SS catalogus, voelde ze zich op 9 januari 1971 vermoeid en ziek. Ze kroop daarom vroeg in bed en werd nooit meer wakker. Rest in peace, madame Chanel.
Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten
Nederlands Français
Popular
Latest

Nieuw boek Tiany Kiriloff: gesigneerd


Shop now
Wedstrijden
AgendaWin de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen

Guest editor

Eline Starink

Word Belmodo lover


Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in

Volg Belmodo

Sponsored
Wedstrijden


Win de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo