0

Foam – Helmut Newton

F
News

6
03.08.2016
Geschreven door Dieter De Cock

Foam, het fotografiemuseum van Amsterdam, pakt deze zomermaanden uit met een heel mooie retrospective over het werk van Helmut Newton.

Helmut Newton is één van de grote sterren als je spreekt over modefotografie en portretten. In de jaren ’70 en ’80 speelde hij als geen ander met de grenzen tussen modefotografie en erotiek. Voor velen waren zijn foto’s choquerend. Hij fotografeerde vrouwen, weliswaar naakt, maar met heel veel kracht. De hoge hakken waren ook één van zijn handelskenmerken.

Foam – Helmut Newton
6
Foto © Dieter De Cock

Vaak werd hem voyeurisme en pornografie verweten, maar dat weerhield hem er niet van om op te vallen in die tijd en het is dan ook niet raar dat hij Yves Saint-Laurent en Karl Lagerfeld onder zijn vrienden kon rekenen, en hij een gewild fotograaf was voor de grote modebladen als Vogue, Harpers,…

Foam – Helmut Newton
6
Foto © Dieter De Cock

Heel veel van zijn foto’s zijn echte iconen geworden. Foam heeft meer dan 200 werken naar Amsterdam gehaald, dus de tentoonstelling geeft een goed beeld van het werk van Helmut Newton.

Foam – Helmut Newton
6
Foto © Dieter De Cock
Foam – Helmut Newton
6
Foto © Dieter De Cock

Ik heb in de voorbije jaren al vaker een topexpositie gezien in FOAM. Zo zijn de overzichtstentoonstelling van Inez & Vinoodh of Avadon me ook nog steeds heel goed bijgebleven.

Wat ook fijn is aan deze editie is, dat men ook aan de nieuwe generatie Nederlandse fotografen, zoals Philippe Vogelenzang (één van mijn favoriete fotografen die schiet voor grote bladen als Vogue), heeft gevraagd om een werk te maken geïnspireerd op het werk van Newton. En ik moet zeggen dat ik Philippe’s werk enorm geslaagd vond! Hij zette de man in de kijker, wat resulteerde in een uiterst aangenaam beeld om naar te kijken.

Foam – Helmut Newton
6
Foto © Dieter De Cock

Voor meer van Philippe’s werk moet je hier maar eens kijken, of op zijn Instagram-account.
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten