0

Elisa Lee @ the movies

F
Looks

22
29.05.2013
Geschreven door Elisa Lee

Ik wil het even hebben over mijn 3 favo regisseurs. Ze vormen niet alleen een bron van inspiratie, daarnaast heb ik ook het gevoel dat ze mijn bondgenoten zijn.

Het gaat om Jaques Tati, Wes Anderson en Michel Gondry. Ik bewonder ze alle 3 voor hun aparte stijl en de soms bizarre, nostalgische droombeelden.

Tati is de 1ste in het rijtje. De films van Tati zijn eigenlijk slapstick komedies (Bekijk de trailer van “l’école des facteurs”), maar waar ik hem vooral om bewonder is de soms absurde ondertoon en de enorm indrukwekkende totaalshots zoals in de film Playtime.

Belmodo-Elisa-Lee-1
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-2
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-3
22
Foto © Elisa Lee

De vormgeving van zijn films is echt grandioos. Er is zo veel aandacht voor de decors, kostuums en locaties. Een ware streling voor het oog! Futuristisch ontworpen meubels, schilderachtige decorstukken en strakke architectonische interieurs die vaak tegenover idyllische worden geplaatst. In veel films experimenteerde Tati met kleur: spek voor mijn bek dus!

De toewijding die Tati aan de dag legde voor zijn meesterwerk Playtime is echt ontroerend en maakt hem in mijn ogen een ware kunstenaar. De film was extreem duur, ook omdat hij bij gebrek aan geschikte filmlocaties een compleet futuristische stad (Tativille) aan de rand van Parijs op ware grootte liet nabouwen. De opnames duurden bijna 4 jaar (!), er werd gedraaid op het prijzige 70 mm-formaat, de meest bijzondere filmtechnieken werden toegepast en, vooral, er duiken overal gigantische mensenmassa’s op: wat een aanpak!

Helaas flopte de film enorm. Tati was werkloos en niemand wilde nog geld investeren in zijn films.

Belmodo-Elisa-Lee-5
22
Foto © Elisa Lee

Wie trailers van deze mooie film wil zien, kan hieronder terecht of via deze link.

De 2de in het rijtje is Wes Anderson. Net zoals bij Tati, zien de films van Anderson er op het 1ste zicht humoristisch uit. Toch zit er onder dat dun laagje een subtiele, tragische kern van mislukkingen of onmogelijke liefdes. Allemaal subtiel verpakt in de meest onwaarschijnlijke settings, de mooiste kostuums, de prachtigste beeldcomposities en dat allemaal nog eens overgoten met een nostalgisch sausje... Mmm... I love it.

Belmodo-Elisa-Lee-6
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-7
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-8
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-9
22
Foto © Elisa Lee

Wat ik ook zo fijn vind aan Anderson, is dat hij steeds trouw blijft aan min of meer de zelfde casting en crew. Zo is er bijna altijd een plaatsje voorzien voor Anjelica Huston (Morticia Addams in The Addams Family) en drukt zijn broer een zeer typerende, grafische stempel op de films. De grafici onder ons merken dus al snel het Futura Font op en de styling lovers zien onmiddellijk de ongelooflijke toewijding voor het pimpen van de kleinste accessoires. Zo zie je hier de handbeschilderde reiskoffers uit de film “The Darjeerling Project”.

Belmodo-Elisa-Lee-11
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-10
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-12
22
Foto © Elisa Lee

Mijn absolute lievelingsfim van Anderson is zonder twijfel “The Life Aquatic”, naar de welke ik mijn allereerste collectie noemde. De film volgt het pad van Captain Zissou, een nogal stuntelige versie van Jacques Cousteau, de diepzee-onderzoeker. Prachtig aan die film zijn de ongelooflijke decors. Hij bouwde het hele schip in doorsnede na en kon zijn ongebreidelde fantasie verder nog kwijt in het creëren van nog wat zeedieren.

Belmodo-Elisa-Lee-13
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-14
22
Foto © Elisa Lee

Maar ook zijn meest recente film "Moonrise Kingdom" is heerlijk. Echt een aanrader! Check hier de trailer:

De 3de nostalgische grootheid in het rijtje is de franse Michel Gondry. Gondry’s grote doorbraak kwam er vooral door zijn samenwerkingen met Björk. Vooral de clip voor “Human Behaviour” was zeer vernieuwend in de jaren ’90 en viel overal in de prijzen.

Belmodo-Elisa-Lee-15
22
Foto © Elisa Lee

Zijn bekendste film is zonder twijfel Eternal Sunshine of the Spotless Mind, met Jim Carrey en Kate Winslet. 1 van de 1ste samenwerkingen met de meester van de geschifte scenario’s, Charlie Kaufman.

Belmodo-Elisa-Lee-16
22
Foto © Elisa Lee

In "The Science of Sleep" (2006) gaat Gondry nog verder met het verkennen van surrealistische motieven en droomwerelden.

Belmodo-Elisa-Lee-17
22
Foto © Elisa Lee

Gondry wisselt zijn speelfilms nog steeds af met geïmproviseerde, korte filmpjes. In al zijn werk - of dat nu films zijn, videoclips, korte filmpjes of commercials - blijft hij stijlvast én trouw aan dezelfde thema's waarbij de meest simpele methodes worden gebruikt om een optimaal effect te bereiken (vooral de handgemaakte, bricolage-achtige props, vaak in karton, vind ik grandioos.)

Belmodo-Elisa-Lee-18
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-19
22
Foto © Elisa Lee

Naar de allernieuwste film, van Gondry, die nu in de bioscoop loopt, kijk ik dan ook ontzettend uit. ‘L’écume des jours’ belooft een feest van de fantasie te worden en dat is exact wat een film van Gondry moet zijn! Bekijk hier alvast de trailer en aan iedereen die van romantiek, fantasie en nostalgie houdt, zou ik zeggen: “Rep je naar de bioscoop om dit pareltje te zien!”

Belmodo-Elisa-Lee-20
22
Foto © Elisa Lee
Belmodo-Elisa-Lee-21
22
Foto © Elisa Lee

Elisabeth Leenknegt is head designer van Elisa Lee:

Belmodo-Elisa-Lee-22
22
Foto © Elisa Lee

"Ik bewonder de ongebreidelde en kinderlijke grenzeloosheid bij deze 3 filmregisseurs. Stuk voor stuk zijn het echte ambachtslieden in het creëren van mooie, nostalgische sfeerbeelden. En dat is nu net wat ik met Elisa Lee ook probeer te maken: een tijdloos juweeltje in een oerdegelijk jasje!"
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten