0

Do's and don'ts van de dermatoloog

B
Skin care

6

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. Maar wat is nu echt waar? Lees hier het exclusieve interview met dermatoloog Dagmar Ostijn.

Dokter Ostijn uit Merelbeke is dermatoloog, een arts die gespecialiseerd is in huidziekten, en behandelt ook ook nagel- en haarziekten. Daarnaast zorgt ze ook voor de treatments van esthetische dermatologie zoals botox, fillers, peelings en laserbehandelingen.

Welke 3 producten zijn een must in de dagelijkse gezichtsverzorging?

"Het is belangrijk dat je je huid dagelijks reinigt en daarvoor gebruik je best een goede dagcrème met antioxidanten, waaronder vitamine C en vitamine E. Ten 2e is zonnecrème ook zeer belangrijk. Je zou standaard een goede filter in je dagcrème moeten gebruiken. Daarnaast sluit je je dag best af met een crème met fruitzuren om de turnover van de huidcellen te stimuleren."

SPF 30 Louis Widmer
6
Foto © Louis Widmer
SPF 30 Rituals
6
Foto © Rituals

Nu willen we enkele mythen uitklaren. Krijgen we puistjes van chocolade eten?

"Als je meer suikers inneemt dan nodig, kan het je bestaande acne verergeren. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De eigenlijke oorzaak van acne blijft een hormonaal probleem."

Ontstaan puistjes door het dragen van gezichtsmake-up?

"Make-up kan ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken. Daarom is het belangrijk om je gezicht dagelijks goed te reinigen en 's morgens te kiezen voor niet-comedogene make-up, dat is make-up die de poriën niet verstopt."

En hoe zit dat met gefrituurd eten?

"Gefrituurd eten is sowieso niet gezond. Je maakt er best een gewoonte van om een algemeen gezond voedingspatroon te volgen met veel groenten en fruit. Ook veel water drinken draagt bij tot een gezonde huid."

"Gebruik je dagcrème minstens 2 tot 3 maanden, pas dan zie je de effecten."

Hoe krijg je eczeem?

"Eczeem kan veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld aangeboren gevoeligheid (= atopie), irritatie door het gebruik van agressieve stoffen of een allergie aan bepaalde crèmes of omgevingsfactoren. Een extreem droge huid kan ook zorgen voor eczeem."

Wat krijg je te zien en voel je als je het hebt?

"Eczeem begint met ronde droge vlekken die rozerood van kleur zijn. Als er bijkomende infectie is, door bijvoorbeeld te krabben, is er een rode schilferende huid met korstjes."

Wat kun je eraan doen?

"Eerst en vooral moet je de oorzaak vinden. Als de oorzaak een allergie of irritatie is, moet je gewoon de gebruikte stoffen vermijden. Als het gaat om aangeboren eczeem moet je voorkomen dat de huid uitdroogt. Gebruik dan een hydraterende crème en gebruik zachte zeep. Het is belangrijk om geparfumeerde zepen en body lotions te vermijden. De beste oplossing: overschakelen naar apothekersproducten die minder agressieve ingrediënten bevatten. Als het na een tijd niet betert, raadpleeg je best je huisarts die een cortisone bevattende crème kan voorschrijven."

Hoe krijg je acne?

"Acne ontstaat door hormoonschommelingen tijdens de puberteit en ontregelt de talgsecretie. Maar ook bij dertigers kan acne ontstaan door bijvoorbeeld stress, make-up of anticonceptie."

Wat zijn de verschijnselen?

"Afhankelijk van de ernst, doet acne zich voor als een combinatie van zwarte en/of witte puntjes, en puistjes met witte of gele etterkopjes. Acne doet zich meestal voor in de T-zone van het gelaat. Het kan ook uitbreiden naar je wangen, rug, schouders en borst."

Wat kun je eraan doen?

"Duw de puistjes niet uit. Reinig en gebruik een ontsmettende crème. Soms zijn antibioticapillen nodig."

Wanneer moet je je zorgen maken over een bruin plekje?

"Pas de ABCDE-regel toe:

  • Is het vlekje assymetrisch in kleur en vorm?
  • Heeft het een onregelmatige boord?
  • Heeft het verschillende kleuren?
  • Is de diameter groter dan 6 mm?
  • Evolueerde het vlekje over de maanden of jaren heen?

Vertoont het vlekje 1 of meerdere van deze kenmerken, dan raadpleeg je best je arts. "

Welke producten gebruik je zelf?

" 's Morgens gebruik ik na het reinigen een serum met hoge concentratie vitamine C. Daarna gebruik ik een hydraterende getinte dagcrème met SPF 30. Ik gebruik graag producten uit de apotheek. 's Avonds reinig ik mijn gezicht met een talgregulerende lotion en een nachtcrème die 10% glycolzuur bevat."

Vernieuwende nachtcrème -  € 29,90
6
Foto © Caudalie
Neostrasa gezichtscrème met glycolzuur - € 35
6
Foto © 24 pharma
Gezichtscrème met glycolzuur Louis Widmer
6
Foto © Farmaline

Heb jij nog meer vragen? Maak dan een afspraak bij Dr. Ostijn, je kan er steeds terecht voor informatie en eventuele behandelingen.

17.02.2016
Geschreven door Lauren De MaereWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten