0

Dit droegen prinsessen op hun huwelijk

F
Looks

14

Elk meisje droomt van een sprookjeshuwelijk met haar prins op het witte paard. Dus inspiratie voor je trouwjurk haal je gewoon bij de prinsessenjurken van de royals!

1. Grace Kelly

Voordat Grace Kelly in 1956 in het huwelijksbootje stapte met prins Rainier III van Monaco, was ze bekend als hollywoodactrice en Hitchcock-muze. Geen wonder dus dat ze haar adembenemend mooie trouwjurk liet ontwerpen door de Oscarwinnende kostuumontwerpster Helen Rose.

Het delicate kanten bovenlijfje vormde een mooi contrast met de eerder minimalistische rok in tafzijde. Niet moeilijk om te zien waar Kate Middleton de inspiratie voor haar beroemde trouwjurk haalde.

Opvallend: Grace Kelly koos voor een zogenaamde 'juliette' of een soort kanten kapje als haaraccessoire, en niet voor een traditioneel diadeem. Maar zelfs ongekroond gaf de glamoureuze Kelly andere prinsessen het nakijken!

Grace Kelly
14
Foto © Gmanetwork
Grace Kelly
14
Foto © Vogue.com
Grace Kelly
14
Foto © RSVP Magazine

2. Koningin Fabiola

Wijlen koningin Fabiola zullen we ons niet meteen herinneren als de meest stijlvolle koningin die ons Belgenlandje ooit gehad heeft (dat háár!), maar haar magnifieke trouwjurk is meer dan een eervolle vermelding waard. Niemand minder dan haar landgenoot Cristóbal Balenciaga ontwierp de bruidsjurk van de Spaanse koningin.  

Boudewijn en Fabiola trouwden op 15 december 1960. De jurk was eenvoudig van snit en hooggesloten (lekker zedig), maar verre van banaal: de halslijn was afgewerkt met spierwit hermelijn dat doorliep tot op het einde van de 7 meter lange de sleep!

Koningin Fabiola van België
14
Foto © Old-Fashioned Faith

3. Kroonprinses Victoria van Zweden

Kroonprinses Victoria van Zweden trouwde in 2010 met haar fitnesstrainer Daniel Westling. Haar jurk, van de hand van de Zweedse ontwerper Par Engsheden, was opvallend modern en minimalistisch. Zo vestigde Victoria alle aandacht op haar sluier en diadeem, die haar look de nodige koninklijke uitstraling gaven.

De sluier van Brusselse kant werd voor het eerst gedragen door koningin Sofia in 1932 en ook Victoria’s moeder was er al mee naar het altaar gestapt. Maar dé blikvanger van de dag was de traditionele Cameo-tiara,  ook al gedragen door haar moeder en tantes op hun huwelijksdag.

Deze met parels en camees bezette kroon was een geschenk van Napoleon Bonaparte aan zijn Joséphine aan het begin van de 19e eeuw. Van een kostbaar accessoire gesproken!

Kroonprinses Victoria van Zweden
14
Foto © Royal Dish

4. Koningin Margrethe van Denemarken

Ook Margrethe van Denemarken staat eerder bekend om haar voorliefde voor ouderwetse, over-the-top galajurken in schreeuwerige kleuren, maar de jurk die ze droeg toen ze in 1967 trouwde met de Franse diplomaat Henri de Laborde de Monpezat was opvallend stijlvol, bescheiden en tijdloos.

Het meest opvallende aan haar jurk is een diamanten broche, in de vorm van een margrietje, een verwijzing naar haar koosnaampje, en een geschenk van Margrethes vader aan haar moeder, koningin Ingrid. Ook de sluier en kroon zijn traditioneel Deense erfstukken.

Koningin Margrethe van Denemarken
14
Foto © McEvoy22

5. Beatrice Borromeo

Technisch gezien mag ze dan wel geen prinses zijn, als je trouwt met de zoon van prinses Caroline van Monaco én afstamt van een eeuwenoud Italiaans adellijk geslacht, heb je je plaatsje in deze lijst wel verdiend.

Bovendien was haar huwelijk zéker koninklijk te noemen: Zo had het koppel niet 1 maar 2 feesten - het burgerlijk huwelijk werd afgesloten in Monaco, het kerkelijk huwelijk op 1 van de privé-eilanden van haar familie in het Lago Maggiore - en droeg de bruid in totaal 6 verschillende trouwjurken.

Beatrice Borromeo
14
Foto © Vogue.fr

Op haar burgerlijk huwelijk droeg ze Valentino Haute Couture, een creatie die speciaal voor haar ontworpen was door Grazia Chiuri & Pierpaolo Piccioli. De romantische lila jurk en boho bloemenkroon pasten perfect bij de relaxte Monegaskische picknick die daarna nog op het programma stond.

Tijdens de kerkelijke huwelijksceremonie op Isola Bella droeg de blushing bride dan weer een kanten jurk van Armani Privé, maar de creatie die iedereen zich zal herinneren was die andere Armani Privé-jurk: een oogverblindende, flowy witte baljurk die ze droeg op het avondfeest. Een Grieksegodinnenjurk voor een Italiaanse schone, die op-en-top Monegaskische glamour uitstraalt. Grace Kelly in To Catch a Thief is er niets bij.

Beatrice Borromeo
14
Foto © The Real My Royals

6. Prinses Caroline van Monaco

In 1978 trouwde de toen 21-jarige prinses Caroline van Monaco met de Franse zakenman/playboy Philippe Junot, dik tegen de zin van haar ouders. Het huwelijk was maar van korte duur: nog geen 2 jaar later waren ze uit elkaar. Niet erg 'prinsessig'.

Ook haar trouwjurk was niet meteen wat je van een Monegaskische prinses zou verwachten: wel van de hand van Diors Marc Bohan, maar vrij simpel en net als haar schoondochter nogal boho. Maar hey, het waren de seventies, people!

De eerste Star Wars-film speelde nog geen jaar eerder in de zalen, zou Caroline voor kapselinspiratie gekeken hebben naar prinses Leia? En toch kan je niet zeggen dat ze er niet mee wegkomt...

Prinses Caroline van Monaco
14
Foto © Multifarious79

7. Koningin Silvia van Zweden

Ook Silvia Sommerlath ging 6 jaar eerder, voor haar huwelijk met koning Carl Gustaf, aankloppen bij diezelfde Marc Bohan. Ook haar jurk is op-en-top seventies, maar verre van boho. De hooggesloten zijden jurk heeft iets minimalistisch en moderns, en ook hier zijn alle ogen gericht op de antieke Cameo-tiara en traditionele sluier waar kroonprinses Victoria later haar ja-woord in zal geven. Zo moeder, zo dochter.

Koningin Silvia van Zweden
14
Foto © Hello Magazine

8. Kate Middleton

Kate Middletons huwelijk met de Britse prins William, dit jaar 5 jaar geleden, was zowat het sprookjeshuwelijk van de eeuw. Heel het Verenigd Koninkrijk (en misschien wel de rest van de wereld) had maandenlang uitgekeken naar The Royal Wedding en naar de bruidsjurk van hun sprookjesprinses. En het moet gezegd: Kate stelde niet teleur.

De Alexander McQueen-creatie van Sarah Burton bleef tot op het allerlaatste moment geheim en deed menig toeschouwer naar adem happen toen ze uit de wagen stapte. De elegante jurk zou geïnspireerd zijn op Grace Kelly’s bruidsjurk, maar was zelf zo iconisch dat Kate een echte trend in bruidsland in gang zette.

Kate Middleton
14
Foto © Vogue.com

9. Koningin Jetsun Pema van Bhutan

In 2011 trouwde de koning van Bhutan met de toen 21-jarige, beeldschone studente Jetsun Pema, wat van haar meteen de jongste koningin ter wereld maakte. De ceremonie was een folkloristisch feest met verschillende kleurrijke traditionele kostuums.

Zoveel kleur zijn wij misschien niet gewend voor bruidskledij, maar het staat Jetsun Pema alvast beeldig. En met haar verfijnde Aziatische gelaatstrekken is een vergelijking met Disney-prinses Mulan nooit veraf. Dit jaar is de koningin overigens bevallen van een schattig zoontje, Jigme Wangyel Namchuck.

Koningin Jetsun Pema van Bhutan
14
Foto © VoaNews

10. Lili Rosboch von Wolkenstein

In de zomer van 2014 trouwde prins Amedeo, de oudste zoon van prinses Astrid en tot dan een van de meest begeerlijke vrijgezellen van België, met de Italiaanse journaliste Lili Rosboch von Wolkestein. Het koppel gaf elkaar het ja-woord in de basiliek van Santa Maria in Trastevere in Lili's thuisstad Rome. Ook de bruidsjurk was van Romeinse makelij: Lili koos voor een romantische kanten creatie van Valentino, die speciaal voor haar was ontworpen.

Lili Rosboch von Wolkenstein
14
Foto © Bunte
11.05.2016
Geschreven door Kora-Lee LustWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten