0

Designer to watch: Anaïs Martin

F
News

4

Als het om jong Belgisch talent gaat, staat Belmodo op de eerste rij om hen te steunen. Vandaag zetten we de jonge ontwerpster Anaïs Martin in de spotlights.

 

Anaïs studeert fashion design aan de Francisco Ferrer Hogeschool in Brussel, maar is ondertussen ook volop bezig met haar eigen collectie.

Waarom ben je fashion design beginnen studeren?

“Al van toen ik klein was, was ik bezig met kunst en mode. Het was vrij vanzelfsprekend dat ik fashion design zou gaan studeren. Ik mag van geluk spreken dat mijn ouders mijn keuze van in het begin respecteerden en mij steunen in alles wat ik doe. Die aanmoediging zorgde ervoor dat ik al op heel jonge leeftijd ervaring wilde opdoen in het werkveld. Op mijn 14de deed ik bijvoorbeeld stage bij een modehuis DigaméSi. Sindsdien heb ik de smaak echt te pakken gekregen en doe ik er alles aan om mijn droom waar te maken.”

De collectie van Anaïs Martin gefotografeerd door Sébastien Eduardo Meulenbergh
4
Foto © Sébastien Eduardo Meulenbergh

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd?

“Op school moet ik vaak in groepjes werken en het gebeurt meer dan eens dat ik niet dezelfde visie heb als de andere groepsleden. Maar ik heb geleerd dat koppig zijn je absoluut niet verder helpt, in tegendeel. Je moet naar elkaars ideeën luisteren en compromissen sluiten. Alleen op die manier kan je van elkaar leren en de opdracht tot een goed einde brengen.”

Wat vind je het leukste aan ontwerpen?

“Het moment waarop ik nog volop aan het nadenken ben over een thema voor mijn collectie en op zoek ga naar inspiratie. Inspiratie vind ik overal, maar meestal geraak ik geïnspireerd door hedendaagse kunst. Ik ga bijvoorbeeld graag naar tentoonstellingen. Foto’s nemen en tekenen helpen mij dan weer om dingen vanuit een ander standpunt te zien en met een frisse, open blik naar de wereld te kijken. Ik besteed heel veel aandacht aan kleine details die voor de meeste mensen onzichtbaar zijn. Ik kan schoonheid vinden in iets lelijks. Die ervaringen gebruik ik dan in mijn collectie. Ik vind het belangrijk dat mijn kleren een boodschap overbrengen. Zo deins ik er niet voor terug om met mijn ontwerpen gevoelige onderwerpen aan te snijden. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld aan een minicollectie aan het werken waarvoor ik mijn inspiratie uit de Guerrilla Girls haalde. De Guerrilla girls zijn een groep feministen die de plaats van vrouwen in hedendaagse kunst in vraag stellen, omdat er nog te veel discriminatie is.”

De collectie van Anaïs Martin gefotografeerd door Sébastien Eduardo Meulenbergh
4
Foto © Sébastien Eduardo Meulenbergh

Hoe ziet een dag in het leven van een jonge ontwerpster er uit?

“Als ontwerper moet je multigetalenteerd zijn. Het is hard werken en vaak een race tegen de klok. Soms wens ik wel eens dat een dag 48 uur heeft (lacht). Maar het is ook de boeiendste job ter wereld. Je krijgt unieke dingen te zien en ontmoet mensen van over de hele wereld. Ik heb het voorrecht om met super getalenteerde mensen te mogen werken. Fotograaf Sébastien Eduardo Meulenbergh heeft bijvoorbeeld prachtige foto’s gemaakt van mijn laatste collectie. Bovendien is er niets bevredigender dan na al het harde werk je ontwerpen in levende lijven op een paspop te zien hangen. Daar doe je het als ontwerper voor.”

“Het is niet mijn ambitie om beroemd of rijk te worden. Ik wil gewoon kunnen leven van mijn passie" - Anaïs Martin

Welke problemen ondervind je als beginnend ontwerpster?

“Het is geen geheim dat de mode-industrie enorm competitief is. Voor een jonge designer is het moeilijk om je plaats te vinden in dat wereldje. Bovendien ben ik van nature perfectionistisch ingesteld, waardoor ik niet snel tevreden ben. Ik kan het mezelf dus soms wel moeilijk maken. Gelukkig heb ik ondertussen meer zelfvertrouwen gekregen als ontwerpster en kan ik dingen sneller loslaten.”

De collectie van Anaïs Martin gefotografeerd door Sébastien Eduardo Meulenbergh
4
Foto © Sébastien Eduardo Meulenbergh

Heb je advies voor jonge mensen die ook een carrière in de mode willen?

“Voor je de sprong waagt, is het belangrijk om te weten dat de modewereld niet gemakkelijk is. Je moet veel opofferen en hard werken. Als je succes wil, moet je bereid zijn om voorbij je limiet te gaan. Ben je zeker van je keuze? Dan raad ik aan om er gewoon 200 % voor te gaan. Want het is helemaal de moeite waard!”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Het is niet mijn ambitie om beroemd of rijk te worden. Ik wil gewoon kunnen leven van mijn passie. Het liefst zou ik een kleinschalig project op poten zetten en experimenteren met nieuwe, natuurlijke technieken om textiel te verven. Massaproductie laat ik liever links liggen. Ik werk liever aan individualistische mode.”

Een jong talent om in de gaten te houden dus!

 

CREDITS

16.11.2015
Geschreven door Laura DeboelWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten