0

De do's en don'ts van online shoppen

F
News

10

Online window shoppen neemt ongeveer 3 uur van mijn dag in. Nee, ik heb geen shopverslaving want ik koop niks, toch?

Als ik dan toch iets online wil bestellen heb ik een hele checklist die ik afga. Eerst een stuk of 10 morele punten om mijn geweten te sussen. "Heb ik dit wel nodig?" Maar ook enkele regels die ik steevast opvolg voor mezelf. Dit zijn enkele do's en don'ts van online shoppen.

Lees blogger reviews

Als je een site niet meteen vertrouwt, vind je op GoogleBloglovin en forums al snel informatie en ervaringen van mensen die op die bepaalde website shopten. Er zal altijd wel één persoon tussen zitten die een negatieve ervaring had, maar als de meerderheid positief is, kan je gewoon bestellen.

De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © Bloglovin

Check altijd de retourkosten

Bij Zalando stuur je gratis terug maar dit is een uitzondering. Meeste webshops hebben een send back policy die inhoudt dat jij alle retourkosten betaalt. Lees dus altijd goed de voorwaarden voor je bestelt.

Google is je beste vriend

Leuk rokje gezien? Sleep de afbeelding in Google afbeeldingen. Soms vind je webshops die hetzelfde stuk aanbieden maar goedkoper.

De douane is je vriend niet

De douane rekent kosten aan vanaf € 22 voor een pakje verwacht uit Azië, Amerika of Australië. Daarnaast betaal je 21% BTW en douaneformaliteiten van € 12. Slik!

Is het bedrag boven de € 150 dan betaal je al snel € 30 formaliteiten. Pakjes bestellen uit Europa is geen probleem. Pakjes worden niet altijd tegengehouden door de douane, soms heb je gewoon geluk. Er zijn ook sites die een soort douanebescherming aanbieden of een bepaald beleid hebben. Altijd goed de voorwaarden en policies doorlezen!

Op deze site bereken je makkelijk de douanekosten.

De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © static.webshopapp.com
De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © Checklist vakantie

Meet jezelf

Ja, ik weet dat meten een lastig karwei is maar doe het toch maar. Meeste webshops hebben een maattabel met alle gegevens erin. Het model is vaak groter dan 1m70 en staat geweldig in dat lange kleed maar hoe lang is dat kleed exact?

Ik ontweek ooit een miskoop door mezelf op te meten, anders had ik nu een doorzichtige regenjas met wolkjesprint die op de grond sleepte ... 

De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © Asos
De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © Asos

Ga op zoek naar coupons

Als je een merk of item intypt in Google en coupon erachter plaatst, zou je soms verbaasd zijn. Af en toe vind je een kortingscode voor een merk of product.

Inspiratie opdoen

Sites als Lookbook.nu en Chictopia zijn een paradijs voor fashionista's. Ze posten er de mooiste looks, met de merken, winkels en webshops bij. Altijd leuk om inspiratie te krijgen of te zien hoe je die ene jurk kan stylen.

De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © Chictopia
De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © Lookbook

Onveilige webshops

Als je besloten hebt iets te kopen en je bent aan het afrekenen met je bankkaart gegevens, kijk dan naar de URL. Die moet altijd beschermd zijn met een https URL.

De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © Bloglovin
De do's en don'ts van online shoppen
10
Foto © Bloglovin

Sites zonder contactgegevens

Bestel niet op een website waar nergens contactgegevens te vinden zijn. Ik vermijd zelfs webshops die enkel een e-mailadres hebben en geen telefoonnummer. Als er ooit iets misloopt met je pakje en je kan niemand bereiken, ben je gegarandeerd je bestelling kwijt.

Bestel geen fake designer items

De douane is erg streng op namaak en fake designers. Als de douane zo'n pakje in handen krijgt, wacht er je een fikse boete op.

Geen shipping costs?

Als er geen policies te vinden zijn op de site, geen info over shipping costs, etc. vermijd je ook deze webshop best. Websites die geen informatie verschaffen zijn toch wat louche.

Heb jij nog enkele tips voor online shoppen tijdens de solden?

30.06.2016
Geschreven door Florence Van de VeldeWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten