0

BUCHBAR

F
News

6
22.10.2014
Geschreven door Kim Hertogs (nav Film Fest Gent 2014)

Een klein jaar geleden begon het. De onrust.

Ik zat tussen 2 acteerjobs in en had even niets omhanden. Geen schrijfproject, geen op stapel staande toneelvoorstelling waar ik 100en boeken voor moest lezen. Gewoon even niets. Soms is niets doen bevrijdend, creëert het lucht en meer creativiteit. Maar op dit moment voelde het eerder beklemmend. De gedachte dat ik op sommige dagen niet wist waarom ik in godsnaam m'n bed uit zou komen, maakte me ongelukkig. Een paar dagen later kwam ik het boekje DO/DISRUPT/ Change the status quo. Or become it van Mark Shayler tegen. Ik had niets te verliezen, kocht het boekje en begon het in te vullen. Het was een 'do-book', dus met enkel wat lollige tekeningetjes van mezelf te maken kwam ik er niet vanaf.

Ik moest ook daadwerkelijk dingen doen. Mezelf in vraag stellen. Collages maken van hoe ik wilde dat mijn wereld eruit zag. Eigenlijk was het 1 grote oefening in "je shit together krijgen". En dat is wat ik deed.

Ik stelde vast dat ik veel meer energie en goesting had dan ik kwijt kon in mijn job als actrice. Er moest meer zijn, dacht ik. En voor die extra zou ik zelf zorgen.

BUCHBAR
6
Foto © Kim Hertogs

Ik zou al mijn liefdes samenbrengen in 1 project. Mijn liefde voor boeken en die voor koffiebars. Een vriend sleurde me mee naar start-up meetings. De 1ste keer op zo'n avond wist ik niet waar ik terecht was gekomen. Ik bevond mezelf tussen allemaal jonge kerels met lichtblauwe hemdjes with only 1 thing on their mind: Silicon Valley. Jonge gasten die technologische snufjes probeerden te ontdekken om zo in 1 klap schatrijk te worden. Ik voelde me totaal niet op mijn plaats en die vriend van me trok me mee, posteerde me voor een lichtblauw hemdje en zei: "Kim heeft een idee". Ik keek hem fronsend aan en probeerde er nog onderuit te komen met een grapje. Maar het lichtblauwe hemdje wilde duidelijk meer horen dan wat gestotter en gespeelde dramatiek. "Goh," begon ik, "ik dacht gewoon om misschien een bar te openen met een bookshop in." Het lichtblauwe hemdje liet zich niet zo gauw afwimpelen. "Heb je al een pand? Welke boeken wil je verkopen? Welke soort koffiebonen zou je nemen? Heb je al een financieel plan? Zou je er zelf instaan? Ben je barista?" Ik was allesbehalve voorbereid op dit spervuur aan vragen, maar het kwam erop neer dat op het einde van de avond mijn idee quasi rond was. Met dank aan de lichtblauwe hemdjes.

1 van de belangrijkste tips die ik onthield van deze avonden was het go-and-do-principe. Er zijn massa's mensen met ideeën, het ene al waanzinniger dan het andere. Maar het handjevol dat er  daadwerkelijk toe komt die dromen te laten uitkomen onderscheidt zich met 1 belangrijk kenmerk van de rest: daadkracht. Zelf noem ik het graag naïviteit. Of roekeloosheid.

BUCHBAR
6
Foto © Kim Hertogs

Mijn idee was min of meer rond, dus moest ik dit ten uitvoer zien te brengen. Ik ging naar Berlijn om ideeën op te doen en te onderzoeken wat wérkt en wat niet. Ik fietste de stad rond op zoek naar plekken en ideeën. Als een spons zoog ik tips uit jonge ondernemers in mijn omgeving die me voor waren gegaan. Het viel me op hoe gul iedereen was met goede raad. In 1 van die gesprekken viel de gouden tip: dàt pand is ideaal voor jouw idee. En nog geen drie maanden later opende ik Buchbar. Mijn eigen creatie, mee mogelijk gemaakt door een fantastisch team van vormgevers en bouwers. Ik ben trots, op mezelf, maar ook op de goeie mensen die ik rond me heb verzameld.

BUCHBAR
6
Foto © Kim Hertogs

Want nu begint het hele avontuur nog maar pas. Buchbar is een maand geleden open gegaan, en nu moeten we het elke dag waarmaken. Nu en dan keer ik terug naar mijn eerste liefde – acteren – en dan kan ik mijn kindje achterlaten in de handen van het Buchbar-team.

Meet Ruben, Katrien en Isabelle, naast Buchbar-staff ook succesvolle interieurarchitect – onderneemster-in-spé en ontwerpster van lingerie. Meet them @Buchbar, of op 1 van hun andere minstens zo interessante wegen.

BUCHBAR
6
Foto © Kim Hertogs
BUCHBAR
6
Foto © Kim HertogsWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten