0

BOOKS

F
News

9
24.10.2014
Geschreven door Kim Hertogs (nav Film Fest Gent 2014)

Als kind was ik leergierig en dus kon ik al voor ik naar de lagere school ging lezen en schrijven. Mijn broer die 3 jaar ouder was, had me dat geleerd.

Ik verslond boeken en schreef schriften vol. Dagboeken, gedichten. Ik heb ze allemaal bewaard en moet er soms nog om gniffelen als ik er weer in lees. Lezen is altijd heel natuurlijk geweest voor mij. Ik deed het veel, graag en vooral snel. Met mijn vriendinnetjes afspreken was dan ook een saaie aangelegenheid. We zagen elkaar, zeiden ‘hoi’ en verdwenen elk in ons eigen boek voor een paar uur. Terwijl anderen vuurtje stook deden of stiekem met jongens gingen kussen, lazen wij. En we konden ons niets heerlijkers voorstellen dan dat. Hieronder een paar van mijn lievelingsboeken.

 • Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt

Ik herinner me niet meer zo veel van de allereerste boeken die ik las, maar Pluk herinner ik me nog wel. Hij was een klein, zonderling kind dat rondreed in een brandweerwagentje en op zoek ging naar een woonst. Hij kwam allerlei vreemde personages tegen op zijn tocht. Het was vooral mijn eerste kennismaking met de kleurrijke fantasie van Annie M.G. Schmidt. Komaan, de ‘heen-en-weer-wolf’. Zoiets verzint toch enkel Annie M.G. Schmidt. Fantastisch gewoon.

BOOKS
9
Foto © Kim Hertogs
 • Just Kids - Patti Smith

Inspirerend boek voor iedereen die met creëren bezig is. Of je nu tekent, schrijft, zingt of droomt, dit boek stimuleert je om dingen te maken en er volledig voor te gaan, je passie te volgen. Daarnaast is dit - non-fictie boek - een romantisch relaas van een vriendschap tussen twee jonge mensen.

BOOKS
9
Foto © Kim Hertogs
 • De Wetten - Connie Palmen

Een jonge vrouw gaat op zoek naar mentoren in haar leven. Mensen die in haar ogen 'wetten’ opstellen over hoe te leven. Het is een heel slim filosofisch boek dat je telkens opnieuw kan lezen, zodat je steeds nieuwe inzichten opdoet.

BOOKS
9
Foto © Kim Hertogs
 • Alsof het voorbij is - Julian Barnes

Dit boek is zo soepel en goed verteld dat het nog lang blijf nazinderen. Er staat geen woord teveel in.

BOOKS
9
Foto © Kim Hertogs
 • Jotie T’ Hooft - Verzameld werk

Toen ik net op kot in Antwerpen zat was ik op zoek naar ‘de basis’. Ik las boeken over Zen en Tao en ik ontdekte Tom Waits en Jotie T’ Hooft. Zijn gedichten - en zijn levensverhaal - hebben een diepe indruk op mij nagelaten. Onlangs sprak een vrouw me aan in Buchbar nadat ze het Verzameld werk van Jotie T’ Hooft had zien staan. Ze vertelde dat ze het even moeilijk kreeg bij het zien van dat boek, want dat ze verpleegster was geweest in het ziekenhuis waar Jotie opgenomen werd na de zoveelste overdosis. En dat ze erbij was toen hij stierf..

 • In ongenade - J.M. Coetzee

Ik noem dit mijn lievelingsboek. Dat klopt niet helemaal want voor elke periode in mijn leven heb ik een ander lievelingsboek. Maar het was het 1ste boek dat mij qua vertelstijl en verhaal compleet van mijn sokken blies.

BOOKS
9
Foto © Kim Hertogs
 • Les Fleurs du Mal - Charles Baudelaire

Dit boek ligt naast mijn bed omdat ik ervan hou om voor het slapengaan een gedicht te lezen. Vaak hardop. In deze versie staat de originele Franse tekst naast de Nederlandse, en achterin het boek staat per gedicht een analyse. Prachtig gewoon. Mijn lievelingsgedicht van Baudelaire is de Albatros.

BOOKS
9
Foto © Kim Hertogs
 • Verzameld werk - Eric Devolder

Ik hou van de taal die Eric Devolder gebruikte in zijn stukken. Zelf speelden we met onze klas ‘Nachtelijk symposium’, en het was verschrikkelijk moeilijk om de tekst vanbuiten te leren omdat elk woord als een muzieknoot op de juiste plaats moest staan. Ookal was de tekst ‘Merci, merci, merci, merci, merci, Madam.’ Maar eens de tekst erin zat en hij begon te spelen als muziek, klonk hij prachtig.

 • Niemand hoort hier meer dan jij - Miranda July

Miranda July intrigeert mij als persoon. Ze is beeldend kunstenaar, regisseur, actrice en schrijfster. Ze heeft een grote fantasie en een ongebreidelde creativiteit. Ze lijkt ook heel oprecht zoekende. Ik vind die fragiliteit, dat zoeken en de grenzeloze originaliteit heel mooi om te zien en te lezen. Het zet me zelf aan om ook te creëren mijn vizier open te zetten.

BOOKS
9
Foto © Kim Hertogs
 • De jongste zoon - Bart Meuleman

Dit coming-of-age verhaal van een Kempische jongen is ten eerste zeer sterk geschreven, en ten tweede zeer herkenbaar. Hoe Meuleman de troosteloosheid en het grijze karakter van zijn geboortedorp beschrijft, raakt mij diep. Hij slaagt er volgens mij ook in om dit schijnbare doffe bestaan toch niet met negativiteit te doordrenken. Hij zoekt naar schoonheid - en vindt die op een bepaalde manier ook. Hij heeft mij in elk geval weer wat nieuwe - mooie- inzichten gegeven over onze beider heimat.

 • Misschien wisten zij alles - Toon Tellegen

Toon Tellegen vertelt ogenschijnlijk onschuldige dierenverhalen in dit boek, maar in elk verhaal zit een filosofische diepte. Zowel leuk om voor te lezen aan kinderen als om zelf te lezen.

BOOKS
9
Foto © Kim Hertogs
 • Brieven aan Milena - Franz Kafka

Na het lezen van alle bewaarde brieven van Franz Kafka aan Milena Jesenska - ben ik vanwege het ontbreken van de andere kant van de correspondentie - zelf op zoek gegaan naar wie Milena was en heb daar een voorstelling over gemaakt. Deze zoektocht heeft me naar Praag en Wenen geleid en is uiteindelijk uitgemond in een grote bewondering voor de Milena in kwestie.
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten