0

Beauty Favorite: Cuir (Mona di Orio)

B
Fragrances

5

Kampvuur, sigarettenrook, zweet en stoffig papier: Mona di Orio's Cuir is ruig, groezelig en onmiskenbaar elegant. Effortless chic in een nicheflesje.

There’s a first for everything, en deze keer is het wel dit: de allereerste Belmodo Beauty Favorite die ik niet zelf bezit. Nog niet, that is, want vanaf de allereerste keer dat ik het opdeed – leve testers! – was ik verkocht. En als het op parfums aankomt, gebeurt dat niet zo vaak.

Mona di Orio is in de parfumwereld een naam die staat als een huis, maar dat is stof voor een artikel dat je nog van mij tegoed hebt, pinky promise. Maar het parfum waar ik het over wil hebben is Cuir, een parfum dat uitkwam in 2010 en deel uitmaakt van de Nombres d’Or-collectie, waarin telkens een klassiek parfumakkoord als musk, vanille – of in dit geval leder opnieuw  geïnterpreteerd wordt. Een uitgangspunt dat wel vaker voorkomt, maar in het geval van Mona di Orio is het resultaat oprecht interessant en origineel te noemen.

Beauty Favorite: Cuir (Mona di Orio)
5
Foto © Mona di Orio
Beauty Favorite: Cuir (Mona di Orio)
5
Foto © Mona di Orio

Cuir werd niet enkel gemaakt met de beste grondstoffen, het accord getuigt ook van het genie van wijlen Mona di Orio: het is zonder twijfel 1 van de meest complexe, maar meest uitgebalanceerde geuren die ik ooit geroken heb. Alsof je tegelijkertijd alles en niets ruikt.

Voor je goed en wel beseft wat je ruikt, neem je alweer iets anders waar. Deze eau de parfum laat zich niet makkelijk vatten, zoveel is zeker. Elke poging om het parfum te beschrijven is daardoor eigenlijk al bij voorbaat gedoemd, but here goes nothing, I guess…  

Mona di Orio’s Cuir opent met de geur van vuur. Warm, scherp, smoky en haast asachtig, maar op een sappige en zepige manier die toch heel classy aandoet. Alsof je met het favoriete parfum van je grootmoeder in je haar een avondje bij het kampvuur hebt gezeten, de volgende morgen naar de mis bent gegaan en daarna de rest van de dag hebt doorgebracht in een rokerige bruine kroeg in Parijs. Of zoiets. 

Beauty Favorite: Cuir (Mona di Orio)
5
Foto © Mona di Orio

Nu, Cuir is niet voor the faint of heart, laat dat duidelijk wezen. Het heeft iets uitgesproken stoers, mannelijks en dierlijks, met dank aan een flinke dosis castoreum. Deze stof wordt afgescheiden door bevers en geeft het parfum een dierlijke, zweterige noot.

Ik had al vaker de term ‘skanky’ horen vallen om een parfum mee te omschrijven en had zelf al een paar ‘skanky’ parfums geroken, maar moest daar altijd haast van kokhalzen. Ik begreep niet wat iemand daar lékker aan zou kunnen vinden. Tot nu. De zweterige dierlijkheid van castoreum geeft dit parfum iets vuils en groezeligs, maar ook iets onmiskenbaar sensueels

En net wanneer je denkt dat er aan deze dierlijke smoezeligheid geen eind meer komt, vang je een zweempje licht op. Een nauwelijks merkbare combo van anijs en kardemom geven het parfum een muntachtig frisse toets. Als een slokje absint in diezelfde Parijse bruine kroeg waar je eerder zat. Samen met de zepige aldehyden geeft dat het parfum een soort helderheid waar het de meeste lederparfums aan ontbreekt, hoewel je het bezwaarlijk clean kunt noemen. 

Beauty Favorite: Cuir (Mona di Orio)
5
Foto © Mona di Orio

Voor een geur die de naam ‘Cuir’ draagt, valt er in dit parfum overigens verrassend weinig leder te bespeuren. Als je er al leder in bespeurt, dan is het de droge, rokerige soort. Als een perfecto die je tot op de draad hebt versleten, zo afgedragen dat het leer barstjes vertoont. Ruig, stoer en groezelig, maar ergens ook heel cosy en vertrouwd.

Af en toe zelfs suède-achtig, op een warme, haast kaneelachtige manier, maar nooit zoet, stroperig of bedwelmend. Alweer is ‘helder’ het woord dat in me opkomt. Een helderheid die waarschijnlijk kan worden toegeschreven aan de uitzonderlijk hoogwaardige grondstoffen

Het laatste wat overblijft is een droge, stoffige geur die doet denken aan het dikke, crèmekleurige papier van een antiek boek. Je weet wel, in leer gebonden en met een verguld randje. Diep, rijk en ontegensprekelijk elegant. Als de verrukkelijke smokiness van wierook en kampvuur is wat in het begin mijn aandacht trok, is deze vervagende papiergeur wat mijn aandacht ook echt vasthoudt. Is er iets beters dan de geur van boeken?

Aangezien ik slechts een staaltje in mijn bezit heb, ben ik extreem spaarzaam, maar 1 keer spuiten op mijn pols was meer dan voldoende voor een hele dag (!). De geur vervaagt van intens smoky naar subtiel stoffig, met een indrukwekkend aantal andere geurimpressies tussenin. Rijk, gelaagd en complex: Cuir gaat nooit vervelen en is rázend verslavend.

Laat ik het zo zeggen: op dagen dat ik er professioneel en put together moet uitzien, blijf ik trouw aan Royal Oud van Creed. Maar de dagen waarop ik geen zin heb om moeite te doen en die ik make-uploos en met ongewassen haar doorbreng in boxershort en zijden topje, de dagen waarop ik mijn ochtendkoffie en croissant terug meeneem naar bed en me niets aantrek van de kruimels tussen de lakens, die dagen is het Cuir all the way.

Berekend nonchalant of effortless chic, 1 ding staat vast: we zijn nog niet eens november, maar het eerste item op mijn Christmas wishlist is hierbij een feit.

Cuir eau de parfum, Mona di Orio, € 140/ 75 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities.

31.10.2015
Geschreven door Kora-Lee LustWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten