0

Ann Reymen openhartig in haar boek 75B

F
News

4
10.10.2016
Geschreven door Amélie De Rycke

Radiostem Ann Reymen lanceerde vorige week donderdag haar boek 75B, een interessante kruising tussen een gids en dagboek over borstkanker, -amputatie en -reconstructie. Wij spraken Ann over haar ervaring.

“Iedereen werd ooit wel eens geconfronteerd met borstkanker.” Dat is de ontnuchterende vaststelling wanneer ik Ann vertel dat ook mijn grootmoeder tegen borstkanker streed en mijn mama onlangs op controle ging naar aanleiding van een mysterieus knobbeltje (het bleek goedaardig). Bij Ann werd die confrontatie plots heel ingrijpend toen bleek dat ze erfelijk belast was met het borstkankergen. Een open brief aan minister De Block, heel wat onderzoeken, een borstamputatie en -reconstructie later brengt ze haar boek 75B uit. Een gids waarin nuttige informatie afgewisseld wordt met persoonlijke verhalen. Open, nuchter en met de borst vooruit, want zo is Ann.

Ann Reymen brengt boek uit over haar ervaring met borstkanker, - amputatie en -reconstructie
4
Foto © Anja Blevi

Wanneer heb je beslist om je ervaring neer te schrijven en aan wie richt jij je in het boek?

Naar aanleiding van de open brief die ik schreef aan minister Maggie De Block gingen alle betrokken partijen – het RIZIV, de dokterspraktijken, het cabinet De Block … - samenzitten. Ik voelde dus dat er iets aan het bewegen was. Bovendien bleef ik maar mailtjes krijgen van vrouwen en meisjes die vragen hadden over borstkanker, erfelijkheid en mastectomie. Eigenlijk was het dus een logische stap om al mijn antwoorden in een boek te gieten.  

Van wie kreeg je hulp toen je het boek schreef?

Alles is vanzelfsprekend gedubbelcheckt door artsen, ziekenhuizen, chirurgen en oncologen. Het was mijn zus Nele, die auteur en ghostwriter is, die mijn verhaal op papier zette. Ik beschreef hoe ik alles beleefde en zij herschreef hier en daar. Eigenlijk was dat helemaal niet moeilijk voor haar, ze kent me namelijk door en door.

Is je visie op ouderschap veranderd?

Wel, ik heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan tot op het moment waarop mensen me hierover aanspraken. Ik heb twee prachtige kinderen en mijn kinderwens is compleet, ik zit dus niet in die situatie en kan daar dus niet echt een antwoord op geven. Mijn zussen en ik hebben geluk bij een ongeluk, wij zijn gediagnosticeerd met een mutatie van het BRCA-gen, waardoor de operatie veel minder ingrijpend is. Vrouwen die drager zijn van het BRCA-gen hebben (kans op) zowel borst- als eierstokkanker en moeten ook hun eierstokken laten weghalen. Als zij kinderen willen, zouden ze in feite hun eicellen moeten laten invriezen. Je zou dus kunnen zeggen dat wij ‘geluk’ hebben.

Ann Reymen brengt boek uit over haar ervaring met borstkanker, - amputatie en -reconstructie
4
Foto © Ann Reymen
"Je kan er om huilen en je er slecht om voelen, maar wat heb je daaraan?"

Hoe beleefde jouw man die periode?

Mijn man heeft het met zijn job als cameraman heel erg druk, waardoor hij er vaak fysiek niet is. Om die reden heb ik soms een beetje de neiging om hem te vergeten. Hij is een heel rustig persoon en steunt mij in alles, maar toont – zoals dat wel vaker is bij echte mannen – niet zo veel emotie.

Het boek is heel nuchter maar opvallend positief. Was je tijdens die periode altijd zo sterk?

Neen. Er zijn momenten waarop je jezelf echt moet beschermen en waarop positief zijn moeilijk is. Toen de kinderen samen met mijn man en een goede vriendin naar huis terugkeerden en ik alleen in het ziekenhuis achterbleef, had ik het heel erg moelijk. Maar ik wilde dat in geen geval aan de kinderen laten zien. Zij moeten me niet zien huilen, ze zijn nog zo jong. Ook na de operatie was ik niet bepaald positief. Ik voelde me fysiek heel erg slecht en net om die reden had ik absoluut geen behoefte aan mensen rondom mij.

In welke mate heeft het verhaal van je mama een rol gespeeld in de manier waarop je met de operatie omging?

Wij waren 6, 8 en 3 jaar toen mama borstkanker kreeg. Wij kennen haar al heel ons leven met maar één borst. Voor ons was dat heel normaal. Er werd thuis altijd heel erg over gepraat. Voor mij was borstkanker eigenlijk iets ‘wat je wel overleeft’. Tot op het moment dat ik mijn schoonmoeder zag. Zij is echt door de hel gegaan en dat deed me beseffen dat ik echt wel aan iets ontsnapt ben.
Bij ons thuis heerst de slogan ‘just go with it’. Je kan er om huilen en je er slecht om voelen, maar wat heb je daaraan?

Aangezien het weefsel in je borst vervangen is door vetweefsel mag je eigenlijk nooit meer afvallen of bijkomen.

Dat moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen. Het klopt dat ik moet opletten met bijkomen en afvallen, maar zolang dat niet in extremis is, zit ik goed. Als ik nu beslis om plots 10kg af te vallen, dan heeft dat inderdaad een grote impact op mijn borsten. Dan verdwijnt niet enkel het vet op mijn buik en billen, maar verdwijnen ook mijn borsten. Omgekeerd is dat ook het geval: als ik bijkom, groeien ook mijn borsten. Op zich ben ik daar niet heel erg mee bezig. Ik heb mijn eetpatroon niet drastisch veranderd en ben zelfs op reis een beetje bijgekomen. Mijn bh is dus nu net iets meer gevuld dan ervoor!

Hoe zit het met bh’s?

Na de operatie mag je absoluut geen bh’s met beugels dragen want je lichaam moet herstellen en rusten. De eerste maanden moet je het dus doen met wat ik ‘sportbh’s’ noem. Dat zijn eigenlijk simpele katoenen topjes met een elastieken band. Je verdraagt daar op dat moment ook niets anders. 

Ann Reymen brengt boek uit over haar ervaring met borstkanker, - amputatie en -reconstructie
4
Foto © Ann Reymen

Zijn er merken die zich specialiseren in die zogenaamde ‘sportbh’s’?

Ja, er zijn gespecialiseerde zaken. Die tops zijn niet echt mooi of sexy, maar vooral praktisch  Als ik één goede raad mag geven: kies voor een zwart exemplaar, die doen het minst aan het ziekenhuis denken. Op dat moment ben je eigenlijk ook niet bezig met hoe mooi of hoe lelijk je ondergoed is. Je denkt dan vooral: ik moet het een half jaar de tijd geven. En op zich, sporttops zijn op dit moment toch in hé?

Ja, dat klopt!

Wat ik wel onmiddellijk heb gedaan nadat ik het ziekenhuis mocht verlaten – en als ik zeg onmiddellijk dan bedoel ik ook echt rechtstreeks vanuit het ziekenhuis – is een bezoekje brengen aan de winkel van La Fille d’O, het lingeriemerk van Murielle Scherre. Ik vond de bh’s van La Fille d’O altijd zo mooi, mijn vorige cup pastte er niet zo mooi in. Op dat moment was het eindelijk zo ver, ik was van een D naar een B gegaan en kon die mooie setjes eindelijk dragen. Met mijn plakkers op borst en buik stond ik daar in de paskamer van La Fille d'O te genieten.

Hoe voel jij je nu?

Heel goed hoor, het is tenslotte al anderhalf jaar geleden. Ik heb me er eigenlijk ook nooit echt slecht over gevoeld. Bij mij was alles preventief, ik kon ‘chirurgshoppen’ en kritisch honderden foto’s van borsten bekijken, ik heb niet moeten vechten voor mijn leven. Als je borstkanker hebt gehad, is het een heel ander verhaal. Dan hebben chemo en operaties je misschien al lein gekregen. Ik wil dus ook wel even zeggen dat het bij mij vrij positief uitgedraaid is. Wij zijn aan die vreselijke ziekte kunnen ontsnappen.

Het boek 75B van Ann Reymen is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel of online en is een echte must voor al wie ooit in contact kwam met borstkanker.
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten