0

All about them hats

F
News

7
01.10.2016
Geschreven door Josje Huisman

Echte fashionista’s weten dat accessoires een outfit helemaal afmaken. Elk heeft zo z’n favoriete go-to piece en voor mij zijn dat zonder twijfel mijn hoeden.

All about the hats
7
Foto © Josje Huisman

Hoeden – en zelfs alle soorten hoofddeksels - zijn gewoon mijn ding. Ze lijken voor sommige mensen misschien een beetje ouderwets maar niks is minder waar want je stylet en combineert zo’n hoed natuurlijk hoe jij zelf wil. 

Ik heb nogal een specifieke smaak, zeker als het dan nog eens over hoeden gaat. Daarom heb ik uiteindelijk beslist een opleiding tot hoedenmaker te volgen. Dat was vorig jaar en heb er nog geen minuut spijt van gehad. 

All about the hats
7
Foto © Filip Van Roe

In die cursus leren ze je de basics en daarna is het echt wel aan jezelf om er iets tof van te maken. Je leert er met vilt en stro werken, hoe je zo’n hoed nu helemaal afwerkt en vormgeeft, … Laat ik even heel eerlijk met jullie zijn: het is ongelofelijk veel werk om een hoed helemaal af te krijgen en je hebt er best wel spierballen voor nodig. Ook die lange nagels laat je best achterwege.

Je moet eerst vilt stomen, over een vorm trekken, vastpinnen, het geheel laten drogen en dan er weer afhalen. Het is een heel arbeidstintensief proces maar hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat. Natuurlijk worden er tegenwoordig ook vaak hoeden machinaal gemaakt, maar ik ben wel fan van die old-school methode. 

All about the hats
7
Foto © Josje Huisman

Eén van de eerste stukken die ik maakte was dit blauwe exemplaar dat ik onlangs nog bij Showbizz Bart droeg:

Ook in de look #hatoverheels in mijn boek draag ik een zelfgemaakte hoed. Zo’n model heet trouwens een ‘fascinator’ en kan je gerust met al je favoriete outfits combineren.

All about the hats
7
Foto © Filip Van Roe
All about the hats
7
Foto © Josje Huisman

Ondertussen heb ik zo’n 20 à 30 hoeden gemaakt en ik blijf het leuk vinden. Voor mij is dit echt een hobby en ik moet het dringend opnieuw oppikken. Voor mij was de opleiding vooral interessant om ook m’n kennis uit te breiden. Ik kijk nu op een heel andere manier naar materialen, de kwaliteit van hoeden en de verschillende methodes.

Een eigen hoedenlijn hebben, staat misschien wel op m’n bucketlist. Niet dat ik die dan helemaal zelf ga maken maar zo heb ik wel de bagage en achtergrond om goed te weten wat kan en wat niet. 

All about the hats
7
Foto © Josje Huisman

Dus ja: als het regent op zondagmiddag zit ik hoeden te maken in mijn appartement … tot m’n vrienden me niet bellen om koffie te gaan drinken, haha! 
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten