0

Acne no more: goede gewoontes

B
Skin care

5

Acne bestrijden is een kwestie van gezichtsverzorging, maar dat niet alleen. Een paar simpele goede gewoontes kunnen je al een heel eind op weg helpen.

In een klein jaar ben ik met de hulp van acnebehandelingen en een nieuwe skincare routine van mijn knobbelige, jeukende acne afgeraakt. Maar ik heb ook een paar kleine gewoontes ingevoerd die mogelijk ook geholpen hebben. Onmogelijk om te weten of ze allemaal even doeltreffend waren, maar ze konden alvast geen kwaad. Baat het niet, dan schaadt het niet!

1. Voldoende nachtrust

Acne no more: goede gewoontes
5
Foto © Marie Claire

Stress is een algemene boosdoener voor je lichaam en huid. Het verzwakt de weerstand en werkt ontstekingen (en allerlei andere kwaaltjes) in de hand. Ik ben een stresskip, dat is algemeen geweten, en angstvallig stress proberen te mijden of verminderen, daar word ik zo mogelijk nog meer gestrest van. Dus dat heb ik al opgegeven.

Waar ik wel probeer op te letten is dat ik voldoende nachtrust krijg (een mooie 8 uur). Lukt me niet altijd, dat geef ik toe (waarom duurt een dag geen 48 uur?), maar in periodes waar ik meer slaap krijg, ziet mijn huid er zienderogen beter uit. Bovendien voel ik me dan ook stressbestendiger, dus win-win!

2. Dieet

Acne is eigenlijk een onderhuidse ontsteking, die veroorzaakt wordt door de bacterie propionibacterium acnes. De hoofdregel bij acne is eigenlijk poepsimpel: ontstekingsremmend = good, irriterend = bad. Sommige voedingsmiddelen kunnen ontsteking net in de hand werken, terwijl andere een ontstekingsremmend effect hebben. Welke voedingsmiddelen ontstekingen uitlokken hangt af van persoon to persoon.

Ik eet nu beduidend minder zuivel, vet, suiker en pikante kruiden en specerijen, en dat heeft mijn huid (én lichaam in het algemeen) alvast geen kwaad gedaan. Helemaal schrappen leek me nogal drastisch (daarvoor houd ik te veel van worteltaart, gesmolten kaas en all things spicy), maar kleine gewoontes als geen suiker meer toevoegen aan koffie, thee of yoghurt, koemelkproducten thuis waar mogelijk vervangen door plantaardige alternatieven en spicy food enkel nog op restaurant eten bleken verrassend makkelijk vol te houden.

3. Flessenwater

Acne no more: goede gewoontes
5
Foto © Adeevee

Kraanwater bevat meer kalk dan het meeste bronwater, en dat kan op lange termijn een uitdrogend effect hebben op je huid. Garance Doré bijvoorbeeld zweert erbij geen druppel kraantjeswater aan haar gezicht te laten komen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een waterfilter op je badkamerkraan laten installeren, net iets minder drastisch.

Ikzelf was mijn gezicht nog steeds met good old leidingwater, maar ben wat drinken betreft wel overgeschakeld naar flessenwater. En ik kan enkel zeggen dat mijn huid er zichtbaar beter uitziet. Of het echt aan het flessenwater ligt, kan ik niet met zekerheid zeggen - mogelijk drink ik ook gewoon meer dan voordien - maar ik blijf voorlopig wel gewoon bij Evian. Het kan alvast geen kwaad, toch?

4. Probiotica

Over probiotica (basically goede bacteriën) in huidverzorging is nog heel wat te doen. Er bestaan al skincareproducten met probiotica in, maar het probleem is dat deze goede bacteriën meestal niet meer kunnen overleven eens het potje geopend is.

Maar een onevenwichtige darmflora kan je hele lichaam beïnvloeden, en dat heeft ook zeker zijn effect op je huid. Daarom drink ik nu elke morgen een yakultje, jawel. En als het niets doet voor mijn huid, geeft het op zijn minst mijn algemene weerstand een boost. Iets wat in deze grieperige wintertijden nooit kwaad kan.

5. Cheek-free telefoneren

Mijn iPhone is zowat vergroeid met mijn hand, maar als je erover nadenkt, is een iPhone eigenlijk een walgelijk ding. Mijn smartphone checken op het toilet doe ik gelukkig nog net niet, maar wie heeft nog nooit een broodje gegeten en dan zonder handen te wassen op zijn/haar smartphone getokkeld? Of de metro genomen/de deurklink van het toilet aangeraakt/je kat gestreeld en daarna nietsvermoedend een sms'je getypt? Kortom: je smartphone is een broeihaard van bacteriën. En die wil je absoluut niet op je gezicht, toch?

Daarom bel ik zoveel mogelijk in luidsprekerstand of met koptelefoon/oortjes, zodat mijn gsm nog niet in de buurt van mijn gezicht moet komen. Van tijd tot tijd eens ontsmetten met een speciaal daartoe bestemd reinigingsmiddel is trouwens nooit een slecht idee.

6. Je huid zo weinig mogelijk aanraken

Acne no more: goede gewoontes
5
Foto © Justell

Met je vingertoppen raak je zowat alles aan, dus het hoeft niet te verwonderen dat ook je vingertoppen vuil en bacteriën kunnen overdragen. Eens je erop begint te letten zal je merken dat je zonder erbij stil te staan echt vaak je gezicht aanraakt. Peinzend over je kin of voorhoofd wrijven, dromerig voor je uitstaren terwijl je wang op je hand steunt … Het zijn allemaal manieren waarop je  - zonder dat je er erg in hebt - bacteriën van je vingers overdraagt naar je gezicht!

Je bewust worden van die - vaak onnodige - aanrakingen is de eerste stap naar je gezicht gewoon minder aanraken! Als je je huid toch moet aanraken (tijdens je ochtend- of avondbeautyritueel bijvoorbeeld), was dan eerst goed je handen.

7. Weg met de handdoek

Acne no more: goede gewoontes
5
Foto © Brit

Een versgewassen handdoek mag dan wel schoon zijn, zodra je hem 1 keer gebruikt hebt, verandert hij eveneens in een broeihaard van bacteriën. Want warm + vochtig is het soort klimaat waar bacteriën goed in gedijen...

Daarom heb ik geleerd mijn gezicht altijd af te drogen met een tissue of wattenschijfje. De keerzijde van een wettenschijfje kan je daarna gewoon gebruiken om tonic of lotion aan te brengen, zodat er geen sprake is van verspilling!

8. Exfoliëren na make-up

Ik draag zo weinig mogelijk make-up, maar soms kan je niet anders dan de heavy duty-foundation en concealer boven te halen. Ik hou van een natuurlijke look, maar je wil niet weten hoeveel make-up daar soms aan te pas komt! Om er zeker van te zijn dat alle restjes make-up verwijderd zijn (en zo dus geen kans krijgen om mijn poriën te verstoppen) breng ik dan ’s avonds, onder mijn nachtcrème, een exfoliërend serum aan (Het Cure 2 Brightening & Resurfacing Serum van Ikari Cosmetics om precies te zijn).

Producten met retinol, hyaluronzuur, salicylzuur  en/of benzoylperoxide zijn uitstekende opties. Deze zuren lossen niet alleen dode huidcellen op, maar ook de allerlaatste restjes make-up die je manueel misschien niet kon verwijderen!

31.01.2016
Geschreven door Kora-Lee LustWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten