0

Achter de schermen van Atelier Feryn

F
News

9
15.05.2016
Geschreven door Lize Feryn

I happen to be part of a brand, wearing my name. Hoera! FERYN bestaat nu al de volle 7 maanden en elke werkdag blijft een avontuur.

Zal de handtas lukken, of gaat het, na uren zwoegen en zweten bij het laatste stiksel mis? Krijgen we nieuwe bestellingen in onze mailbox binnen? Klopt er iemand aan de deur van ons atelier om het leder van zijn of haar volgende aankoop te ruiken en voelen en zo een overtuigde keuze te kunnen maken? Niets zo leuk als even piepen achter de schermen van een fashion label. Ik laat jullie graag zien hoe het er bij ons aan toe gaat.

Achter de schermen van Atelier Feryn
9
Foto © Karen Stubbe
Achter de schermen van Atelier Feryn
9
Foto © studionunu

Het is de droom van elke vrouw een handtas volledig zelf tot in de puntjes te kunnen ontwerpen. Een jaar of 5 geleden begon bij mijn zussen en ik deze droom een beetje werkelijkheid te worden. We volgden samen met onze mama een cursus Lederbewerking. Dat bewerken van leder beviel ons zo goed, evenals de complimentjes op onze eerste eigen creaties. En zo beseften we stilletjes aan dat dit meer zou worden dan een hobby.

We hebben altijd een liefde voor ambacht gekend. Zo maakten we van kinds af aan onze eigen kleren en juweeltjes en bleven de potloodjes nooit lang scherp. Het wilde idee om een eigen handtassenlabel op te starten, bleek na enkele voorzichtige zussenvergaderingen iets waar we alledrie naar verlangden. We zouden onze creativiteit kwijt kunnen, we zouden met onze handen mogen werken en vooral, we zouden het samen doen! Dat laatste was iets waar we alledrie naar hunkerden. Mama’s ziekte en later mama’s dood maakten van het samenwerken een nood. Met de drie zusjes samen waren we sterk.

Achter de schermen van Atelier Feryn
9
Foto © Atelier Feryn
Achter de schermen van Atelier Feryn
9
Foto © Atelier Feryn

Ons Atelier in Deerlijk is meer dan enkel een werkplek. Mijn zussen hebben alletwee 3 kinderen. Je kunt je de kindergekte wel voorstellen. Er is er altijd wel ééntje dat zich verveelt, honger heeft of nodig moet plassen. Druk is het zeker, lastig soms, maar gezellig altijd. Tussen al dat kindergekwetter door moet er natuurlijk gewerkt worden.

Achter de schermen van Atelier Feryn
9
Foto © Karen Stubbe
Achter de schermen van Atelier Feryn
9
Foto © Karen Stubbe

Het begint bij het ontwerp. Bij een potje koffie en een stukje taart stellen mijn zussen en ik onze ontwerpen voor. Op het één wordt al wat enthousiaster gereageerd dan op het ander, maar uiteindelijk komen we tot een compromis waarin we ons alledrie kunnen vinden.

Het kiezen van het juiste leder bij de ontwerpen gaat meestal heel vlot. Nadat we beslist hebben naar welk resultaat we zullen streven, beginnen we met het maken van de tassen in karton. Kwestie van te zien of het ontwerp praktisch haalbaar is, en of de handtas misschien toch niet groter uitvalt dan verwacht.

Daarna beginnen we met het ‘echte werk’ in leder. De technische how-to’s zal ik jullie besparen. Snijden, branden, filteren, schalmen, stikken, schuren, laseren etc. Kortom, er gebeurt vanalles met die lap leer voor die aan je arm hangt. Afhankelijk van het aantal zakjes en het model, kruipen er toch een goeie 10 tot 15 uren intensief werk in de handtas. Maar we doen het met toewijding en heel veel liefde.

Achter de schermen van Atelier Feryn
9
Foto © studionunu
Achter de schermen van Atelier Feryn
9
Foto © Bart Deburgh

Benieuwd naar onze creaties? Check zeker onze site of kom gerust eens een kijkje nemen in ons atelier (best na afspraak). De koffie is heet, de koekjes staan klaar en een halve kleuterklas zal je met open armen ontvangen.
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten