0

Aan tafel met team Mosaert

F
News

12
11.04.2016
Geschreven door Amélie De Rycke

Dat Stromae een creatieve duizendpoot is, mag wel duidelijk zijn. Vorige week vrijdag stelde hij samen met het Mosaert collectief zijn nieuwste capsulecollectie voor.

Naar aanleiding van de 3e Mosaert capsulecollectie versierde Belmodo een exclusief gesprek met Paul Van Haver aka Stromae en zijn lieftallige echtgenote Coralie Barbier. Dit keer geen geklets over de betekenis van zijn Franse chansons of zijn succes in de Verenigde Staten, maar een gesprek over onze gemeenschappelijke passie: la mode!

Wat is het verhaal achter Mosaert?

Paul: "Mosaert onstond in 2009 toen ik mijn eerste album Cheese uitbracht. Mosaert werd het team dat instond voor de productie van de albums, de clips, alles waar Stromae voor stond. In 2012 ontmoette ik Coralie. Zij stond vanaf dan in voor de kledij van Stromae en zo groeide beetje bij beetje het idee voor een kledinglijn. Mosaert staat dus eigenlijk voor het creatieve team achter de muzikant Stromae."

Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Benjamin Brolet

Inspiratie voor de 3e capsulecollectie haalden jullie bij de Britse kostschool en wiskundige isometrie. Vanwaar die keuze?

Coralie: "Wel, wij gingen eigenlijk gewoon verder op de stijl die Stromae al van bij het begin had, een klassieke snit met kleurrijke motieven. Voor ons was het dus evident om hierop verder te bouwen. Mosaert is in zijn geheel spelen met motieven."

Het is intussen al jullie derde capsulecollectie, is het productieproces al een routine of blijft het een beetje zoeken?

Paul: "Het productieproces is intussen wel veranderd. Tot en met de lancering van Racine Carree wilden we voor elk lied een soort van universum creeëren. We volgden elke keer het ritme van de muziek. Dit keer is het anders, we zijn niet meer gebonden aan de muziek en laten Mosaert op z'n eigen benen staan."

Coralie: "Op die manier zijn we veel vrijer, we kunnen overal op zoek gaan naar inspiratie. Het proces is ook anders, we komen vaker samen met Bold At Work die de grafische kant van het verhaal verzorgt. Er is echt een soort van wisselwerking."

Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Antoin Melis
Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Antoin Melis
Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Benjamin Brolet
Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Benjamin Brolet

Is er een evolutie in de stijl van de kledij?

Coralie: "Het is de 1e capsulecollectie die volledig op zichzelf staat en niet meer verbonden is aan een album of bepaald lied. Bij elke collectie kozen we voor een mix van wax africain (de typische Afrikaanse prints) en geometrische figuren, en ook bij deze 3e collectie is dat het geval. Nieuw is wel de isometrie, of de herhaling van motieven die in elkaar overlopen, die de stukken een nieuwe dimensie geeft."

Hoe belangrijk zijn de kostuums voor het personage Stromae? 

Paul: "De Mosaert-kledij is in feite voor mij ontworpen. De tenues dragen, is voor mij als een masker opzetten. Voor mij is het belangrijk om afstand te bewaren tussen publiek en privé, en daar zorgt die kledij eigenlijk voor. In het begin werden de stukken dus enkel en alleen voor het personage Stromae gemaakt, maar het leek ons leuk om het te commercialiseren, zodat iedereen die de kledij graag ziet ze kan dragen.

Voor mij is het wel belangrijk dat de kledij ook los van het personage Stromae gezien wordt. Het zou jammer zijn mochten de mensen de stukken net wel of net niet kopen omdat ze van Stromae komen. Wij willen dat de mensen de items kopen omdat ze mooi zijn, niet omdat het verbonden is aan Stromae. Wij brengen de collectie dan ook naar buiten als 'travail artistique', niet als merchandising."

"Wij willen dat de mensen de items kopen omdat ze mooi zijn, niet omdat het verbonden is aan Stromae." - Paul Van Haver
Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Antoin Melis
Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Antoin Melis
Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Benjamin Brolet

Wie zou je het liefst in je collectie zien?

Coralie: "Wij hebben eigenlijk niet echt een bepaald type persoon in gedachten. Laat ons zeggen dat we hopen dat iedereen die de zin heeft om onze kledij te dragen, dat doet. We willen liever niet dat het beperkt blijft tot een specifieke leeftijd of geslacht. Dat is ook de reden dat er veel verschillende leeftijdscategorieen te zien zijn op de campagnebeelden en dat de stukken allemaal uniseks zijn."

De capsulecollectie is enkel verkrijgbaar bij Hunting & Collecting in Brussel en online. Hebben jullie hier bewust voor gekozen om zo de collectie ook internationaal van de grond te krijgen?

Coralie: "Tot vorig jaar was de collectie online enkel binnen Europa te verkrijgen. Vandaag gaan we volledig internationaal. De vorige collectie deed het vooral goed in Amerika, Frankrijk, Holland en Zwitserland, een beetje overal dus. Vandaar dat de focus eerder ligt op online verkoop. Al vonden we het wel belangrijk dat er een verkooppunt was waar mensen de collectie in real life konden bekijken. Ook wat de prijs betreft is online shopping voordelig. Op die manier moeten we de prijzen niet verhogen."

Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Atoine Melis
Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Atoine Melis
Mosaert collectief lanceert 3e capsulecollectie
12
Foto © Antoine Melis

Wat is jullie favoriete stuk in jullie garde-robe?

Coralie: "We zijn allebei een grote fan van schoenen en kousen. We hebben er beiden echt wel veel."
Paul: "Ik heb echt een gigantische lade vol kousen."
Coralie: "We klasseren onze kousen ook echt per kleur!"
Paul: "Coralie heeft trouwens ook een zeer uitgebreide collectie schoenen."
Coralie: "Is dat niet eigen aan elke vrouw?" (lachen)

Hebben jullie een favoriete ontwerper?

Paul: "Op zich heb ik niet 1 favoriete ontwerper, ik laat me vooral door collecties inspireren. Als ik dan toch één merk zou moeten opnoemen, is het Miu Miu. Coralie leerde me dit label kennen en sindsdien kijk ik altijd met veel bewondering naar de collecties. Ze zijn klassiek maar tegelijkertijd ook kleurrijk. Gucci is ook een grote inspiratiebron. De laatste show die ik van hen zag was echt magnifiek. Daarnaast weet Vivienne Westwood mij ook vaak te bekoren."

Coralie: "Ik ga volledig akkoord. De laatste show van Gucci was echt prachtig. Ik vind het persoonlijk moeilijk om fan te zijn van 1 bepaalde ontwerper, ik bekijk collectie per collectie. In het algemeen zijn we beiden fan van kledij die neet iets kleurijker, schattiger en speelser is dan de gewone, casual kledij."

Paul: "Jammer genoeg kan ik geen opvallende kleurrijke kledij dragen, omdat ik dan nog veel meer herkend wordt op straat. Gelukkig kunnen we onze liefde voor prints en kleuren kwijt in onze eigen Mosaert-collecties!"

De Mosaert capsulecollectie met polo's, sweaters, joggingbroeken en sokken is nu verkrijgbaar bij Hunting & Collecting in Brussel en online via de Mosaert webshop. Wees er snel bij want van elk item is er maar een beperkt aantal stuks verkrijgbaar! 
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten