0

5 x waarom je 'Game Changers' moet gezien hebben

F
News

1

De MoMu-expo 'Game Changers' belicht de ontwerpen en ontwerpers die het silhouet van de 20e eeuw veranderd hebben. 5 redenen waarom je deze mode-expo niet mag missen!

1. Voor de topstukken van Cristóbal Balenciaga

Lang voor - de reeds opgestapte - Alexander Wang zijn minimalistische, sporty chic stempel op Balenciaga drukte, was Balenciaga al een groot modehuis. In 'Game Changers' zien we hoe de Baskische Cristóbal Balenciaga in de jaren 50 afstapte van het traditionele westerse zandloperfiguur en steeds meer koos voor voor ruime, gedurfde, totaal andere silhouetten. Denk: tonvormige jurken, ballonrokken, tunieken, zakjurken en babydolletjes. Die vernieuwende silhouetten in combinatie met Balenciaga’s technische meesterschap - hij tekende nooit patronen, hij drapeerde stof rechtstreeks op een paspop - zorgen ervoor dat hij terecht centraal staat in deze expo over modepioniers.

2. Voor een mooi overzicht van de Belgische & Japanse avant-gardisten van de jaren 80

Vanaf de jaren 80 maakten niet alleen de Antwerpse zes maar ook Japanse mode-ontwerpers als Issey Miyake, Yohji Yamamoto en Rei Kawakubo (Comme des Garçons) furore met volumineuze, experimentele silhouetten. De oversized mantels van Margiela, de ‘Lumps and Bumps’-collectie vol gestileerde uitstulpingen van Rei Kawakubo … De mooie dialoog tussen deze ontwerpen en de ontwerpen van Balenciaga tonen aan dat zelfs de meest revolutionaire moderne collecties en concepten niet uit het niets komen, en dat ook avant-gardistische ontwerpers inspiratie halen bij hun al even innovatieve voorgangers.

3. Voor historische pareltjes van Chanel, Madame Grès, Vionnet …

Chanels flapperdress voor garçonnes in de jaren 20, Madame Grès’ gedrapeerde Griekse zuilenjurken … Wat voor ons ondertussen klassiekers geworden zijn die doen denken aan lang vervlogen tijden, zijn in feite ontwerpen die in hun tijd al even radicaal indruisten tegen het heersende modebeeld als de avant-gardisten van nu. Ook Chanel, Vionnet, Paul Poiret en Madame Grès waren elk op hun manier echte game changers, al staan we daar niet altijd bij stil. Ook liefhebbers van luxueuze avondjurken en zijden capes die de grandeur van het verleden oproepen, komen dus aan hun trekken.

4. Voor ‘Human Sanctuary’, een hologram van Hannelore Knuts

Een spiernaakte Hannelore Knuts in hologramvorm wordt op bezwerende muziek en tussen zwevende oliedruppels aangekleed met kledingstukken van o.a. Balenciaga, Issey Miyake, Ann Demeulemeester en Vêtements. In een choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui toont ze niet alleen de pracht van de silhouetten, maar ook de dynamiek ervan. Ronduit betoverend!

5. Voor de jurk waarmee Alexander McQueen afrekende met zijn voorgangers

Helemaal op het einde van de expo staat een prachtige jurk van de hand van wijlen Alexander McQueen. Hij vergrootte de handelsmerken van iconische ontwerpers als Dior, Balenciaga Chanel uit tot het bijna grotesk werd, en maakte ze zich eigen: het rupsvormige Balenciaga-silhouet wordt zo volumineus dat je amper nog kunt stappen met de jurk, en Dior & Chanels signature pied-de-poulemotief vloeit over in het typische vogelpatroon dat Alexander McQueen kenmerkte. McQueens manier om te zeggen dat hij klaar was met de modegeschiedenis en eindelijk door het leven kon gaan als volwassen ontwerper. Des te aangrijpender als je bedenkt dat het zijn voorlaatste collectie was …
 

De expo 'Game Changers - Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden' is te bewonderen van vrijdag 18 maart 2016 tot zondag 14 augustus 2016  in het MoMu in Antwerpen.

18.03.2016
Geschreven door Kora-Lee LustWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten