12

5 must-try parfums van Annick Goutal

B
Fragrances

Wanneer Camille Goutal zélf komt vertellen over de geuren van Annick Goutal zijn we één en al oor. Deze parfums van het Franse nichemerk mogen niet in je collectie ontbreken.

Ze heeft de natuurlijke elegantie van een ballerina gecombineerd met die typisch Franse ongedwongenheid die je meteen voor haar inneemt. Maar vooral: ze spreekt in nicheparfumerie Necessities met passie over haar werk, haar leven en haar moeder. Sinds Annick Goutal in 1999 overleed aan borstkanker, staat haar dochter Camille immers aan het artistieke roer van het Franse parfumhuis.

Camille Goutal bij Necessities
12
Foto © Necessities

Geen makkelijke opgave, want ze is eigenlijk fotografe van opleiding, geen parfumeur. Maar dat dat op zich geen probleem hoeft te vormen, had haar moeder, die eigenlijk concertpianiste was, maar als model furore maakte, en later ook nog een antiekwinkel had, al bewezen. 

"Ze was een begenadigd pianiste, maar had er op een bepaald moment genoeg van om de hele tijd in een kamer opgesloten te zitten en te spelen, ze had zin om haar gevoelens op een andere manier te uiten. En op een bepaald moment, op haar 30e, kwam ze een parfumeur tegen. Parfum zorgde voor een soort openbaring. Plots voelde ze alles wat ze ook voelde bij muziek, een wereld die niet tastbaar is, die niet bestaat, maar die wel erg sterke gevoelens kan uitlokken. Dus heeft ze beslist dat dat was wat ze wou doen met haar leven." 

"Ze heeft dan erg snel haar eigen merk opgericht. Ze heeft alles zelf geleerd en schreef zelf de formules. Ze creëerde parfums waar ze zelf ook echt van hield: met de beste grondstoffen, in een flesje dat ze mooi vond. Zelfs de strikjes strikte ze eigenhandig in de winkel. Als kind hielp ik haar met strikken maken en labels plakken, en dan zei ze: ‘Het label moet perfect recht hangen’. Ze wou haar klanten en vrienden echt het allerbeste aanbieden.”

Camille Goutal & Isabelle Doyen
12
Foto © Annick Goutal
Annick Goutal
12
Foto © Annick Goutal

Camille leerde de kneepjes van het vak dan weer van Isabelle Doyen, parfumeur en eerst assistent, maar later ook hartsvriendin van Annick Goutal. Dat die samenwerking vanaf het eerste moment goed zat, tekent Isabelle al kort na de dood van Annick Goutal op in haar notitieboekje: “C van Camille: 'la p’tite Goutal'; ze leert alles op haar eentje en brengt het er merkwaardig goed vanaf. We moeten altijd lachen, bedenken samen namen, we zitten op dezelfde golflengte.”

Iets wat Camille alleen maar kan bevestigen: “Wij voelen elkaar aan. Als ik met haar een idee bespreek, met alles wat het moet oproepen, dan is ze helemaal mee. Als zij in een boek iets tegenkomt dat haar raakt of interesseert, dan gaat ze dat aan mij beschrijven in haar eigen woorden, en dan begrijp ik dat.”

Eigenlijk komt Camille bij Necessities het laatste nieuwe parfum in de Annick Goutal-collectie voorstellen, Rose Pompon, maar ook andere geuren komen uitgebreid aan bod. Dit zijn de 5 parfums die volgens ons niet in je collectie mogen ontbreken, Camille vertelt je waarom!

<pre>Array
(
  [type] => 8
  [message] => Trying to get property of non-object
  [file] => /mnt/belmodo-web/websites/belmodo.be/www/templates_c/40ced3fbd1321cedff32242f5b232b91d6ceffdf.file.artikel.database.tpl.cache.php
  [line] => 179
)
</pre><pre>Array
(
  [type] => 8
  [message] => Trying to get property of non-object
  [file] => /mnt/belmodo-web/websites/belmodo.be/www/templates_c/40ced3fbd1321cedff32242f5b232b91d6ceffdf.file.artikel.database.tpl.cache.php
  [line] => 179
)
</pre>
12
Foto ©
Array
(
  [type] => 8
  [message] => Trying to get property of non-object
  [file] => /mnt/belmodo-web/websites/belmodo.be/www/templates_c/40ced3fbd1321cedff32242f5b232b91d6ceffdf.file.artikel.database.tpl.cache.php
  [line] => 190
)
Array
(
  [type] => 8
  [message] => Trying to get property of non-object
  [file] => /mnt/belmodo-web/websites/belmodo.be/www/templates_c/40ced3fbd1321cedff32242f5b232b91d6ceffdf.file.artikel.database.tpl.cache.php
  [line] => 190
)

Rose Pompon EDT (€ 106/100 ml)

Noten: Peper, framboos, zwarte bes, pioenroos, Taïf-roos, Bulgaarse roos, cederhout, patchoeli, muskus

Voor: meisjes die houden van roze, fruitige parfums, maar toch iets verfijnds willen; dames die houden van rozenparfums, maar een beetje fun niet schuwen.

Annick Goutal - Rose Pompon
12
Foto © Annick Goutal
Rose Pompon @ Necessities
12
Foto © Necessities

“Het idee achter Rose Pompon is het ontluiken van rozenknopjes in de lente. De rozenstruiken die plotsklaps in bloei staan, in alle kleuren: wit, lichtgeel, roze… Dat is iets heel delicaats en zachts. Daar wilden we iets jongers en bruisenders van maken. We stelden ons een jonge Parisienne voor, erg vrolijk. Ik heb veel vriendinnen tussen de 20 en 25, en ik ben altijd gefascineerd door de levenslust die zij uitstralen." 

"Deze vrouw is erg gelukkig, dynamisch, ze heeft veel plezier en lacht veel. Ze begint aan een bepaalde job, switcht probleemloos wanneer ze daar zin in heeft. Zoiets, iets heel dynamisch. Dat beeld van een Parisienne die fun heeft, was onze inspiratie. Het is een erg vrolijk en aangenaam parfum. Erg schattig. Voor jonge meisjes, en toch ook heel verleidelijk. Dat is grappig, het is een mengeling van beiden.” 

Eau d’Hadrien EDT (€ 106/100 ml)

Noten: Siciliaanse citroen, sukade, groene mandarijn, ylangylang, cipres

Voor: Liefhebbers van een klassieke eau de cologne: licht, fris, tijdloos en zonovergoten. 

Eau d’Hadrien heeft ze gecreëerd in 1980, toen vrouwen Opium of Poison droegen, dat soort zware, sterke, typische jaren-80-parfums. En zij wou net het Zuiden uitdrukken, de Middellandse Zee, waar ze erg van hield. Ze had 'Mémoires d’Hadrien' van Marguerite Yourcenar gelezen, en de figuur van Hadrianus heeft haar erg geraakt. Die man die een ongelooflijk parcours doorlopen heeft, van krijgsheer tot filosoof. Zijn levensverhaal heeft haar erg geraakt. Met de levensloop van die man in het achterhoofd, heeft ze dan dit parfum gecreëerd, gemengd met het beeld dat ze had van de Middellandse Zee. Een parfum met anijs, citroen, cipres, sukade..." 

"Ik weet nog, ook al was ik nog erg klein, dat toen ze dit parfum uitbracht, men zei: 'Pfff, het is fris, dit is niet wat in de mode is, het is eerder een eau de cologne, dit zal niet aanslaan.' Maar ze had instinctief aangevoeld dat dit een heel andere geur was dan een eau de cologne, veel zachter en verfijnder, en tezelfdertijd ook volledig tijdloos. En vandaag, in 2016, is Eau d’Hadrien, dat we in 1980 gelanceerd hebben, nog steeds ons bestverkochte parfum, in bijna alle landen. Om maar aan te tonen dat ze enkel haar eigen ambities gevolgd heeft, haar gevoel Ze heeft zich nooit laten leiden door wat in de mode was, hoewel ze wel hield van mode en van zich mooi maken. Maar het creëren van parfums, dat verliep instinctmatig.” 

Annick Goutal - Eau D'Hadrien
12
Foto © Annick Goutal

Songes EDT (€ 106/100 ml)

Noten: Frangipani, tiaré, ylangylang, bourdonvanille, benzoë, patchoeli, kaneel, komijn, zwarte peper

Voor: wie houdt van het gevoel van zand tussen de tenen en droomt van een exotische strandvakantie op een idyllisch eiland.

"Songes heb ik voor mezelf gecreëerd, dus ik kan niet anders dan het dragen. Ik was 24, een jaar eerder was mijn moeder overleden en ik had al een dochtertje. En dat was erg moeilijk voor mij, je krijgt een dochter, maar je verliest je moeder. Het jaar daarop was ik oververmoeid, en ik zei: “Kom, schat, we gaan op reis.” We zijn samen vertrokken naar Mauritius. We lieten de kilte van Parijs achter en ons dochtertje, dat zoals alle baby’s veel huilde, ook. En we trokken naar dat paradijs. Ik was in de winter nog nooit naar de zon geweest, dus het was een soort shock voor mij, maar eentje die me enorm veel deugd heeft gedaan."

"Elke avond, toen ik op het strand wandelde, hing daar die ene geur. En ik dacht: Wat ruikt hier toch zo heerlijk? De laatste avond voor we terug naar huis vertrokken, ben ik aan de receptie gaan vragen: “Wat is die heerlijke geur?” “Aaah, dat is de frangipaniboom achter het hotel.” En het was gek, want ik had de indruk dat ik die geur al mijn hele leven in mijn hoofd had. Toen ik daar aankwam, en dat gebeurt eigenlijk wel vaker, rook ik dus plots in het echt een geur die ik me al erg lang had ingebeeld. Een vreemde ervaring. En dus heb ik samen met Isabelle dit parfum gecreëerd, Songes. We hebben er 5 jaar over gedaan. Het geeft een strand weer, eender welk strand in een exotisch land, bij avondval; de geur van frangipani, de zee en zonnecrème, en in de basis nog iets kruidigs. "

Annick Goutal - Songes
12
Foto © Annick Goutal

L’Île au Thé EDT (€ 106/100 ml)

Noten: Mandarijn, groene thee, osmanthus, witte muskus

Voor: al wie sprankelend fris en clean wil ruiken zonder dat het daardoor te braaf, meisjesachtig of saai wordt. Moeite- én zorgeloos!

Annick Goutal - L'Île au Thé
12
Foto © Annick Goutal
Annick Goutal - L'Île au Thé
12
Foto © Annick Goutal

“Samen met Isabelle mocht ik de theeplantages op Jeju bezoeken, een eiland in Zuid-Korea bezoeken. Fascinerend is, want het is een vulkanisch eiland met wel 300 vulkanen. Dus heuvels en bergen zover je kan kijken. Het bevindt zich op een kruispunt van verschillende zeeën, dus er is veel wind. Het eiland is vrij woest, erg vulkanisch."

"We dachten dat er overal theeplantages zouden zijn, maar dat was helemaal niet zo. We waren een beetje verrast, want eigenlijk worden er vooral mandarijnen gekweekt. Dus toen we daar aankwamen, bevonden we ons te midden van allemaal mandarijngaarden. Het rook er heerlijk naar mandarijnbloesem en mandarijnen in die krachtige wind. Er waren prachtige vogels en wilde kruiden, dennenbossen."

"Eigenlijk werden ons op dat eiland alle ingrediënten op een zilveren dienblad aangereikt. In ons hoofd hadden we een heerlijke mengeling van al die geuren, en dat gaf ons zin om toen we terug waren een parfum te creëren. Het was niet alleen een theegeur, maar ook een citrusgeur. En er zat ook osmanthus bij. We wilden een parfum dat krachtig overkwam - die wind die de geur van thee met zich meebracht - maar ook iets geruststellends had, met oranjebloesem en mandarijn. En dan ook nog iets verkwikkends, zoals bij de Aziatische theeceremonie.”

“Op een gegeven moment kwamen we bij een oude school die was omgebouwd tot museum door een fotograaf die het hele eiland in kaart heeft gebracht. Op het binnenplein van die school stond een enorme boom die ongelooflijk lekker rook. Reusachtig, prachtig, en vol witte bloesems. En Isabelle zei: “Ik ben er zeker van dat het een osmanthusboom is.” In Frankrijk groeit dat niet. En het was inderdaad een osmanthusboom. Echt te gek! Er bestaan heel wat verschillende soorten, en volgens de soort die gebruikt wordt, kan dat erg dierlijk ruiken, maar leder, maar het kan ook erg fruitig ruiken, naar abrikoos.”

Les Absolus - Vanille Charnelle EDP (€195/75 ml)

Noten: Peper, ylangylang, tonkaboon, vanille en vetiver. 

Voor: Fans van het betere vanillewerk (lees: romig, eetbaar en sensueel, zonder tandpijn te veroorzaken), moderne Cleopatra’s die geen tijd hebben voor uitgebreide melkbaden. 

"Vanille Charnelle is een vanilleparfum op basis van enkele van de mooiste vanillesoorten die er bestaan. Vanilles uit Tahiti, uit Madagascar. We wilden een vanille die niet mierzoet was, want bij vanille kan je al snel denken aan gebakjes. Er zit iets erg knuffelbaars aan en het versmelt mooi met de huid. Erg innemend.”

“Als kind ging ik af en toe naar Marokko, want de vrouw die voor mij zorgde, was Marokkaanse. Zij was de eerste die ons merk verkocht, en ze werkt nog steeds bij ons. Als kind nam ze me mee naar de soeks in Marrakech. Haar familie was een grote Marokkaanse familie, ze hadden een ongelooflijk groot huis. Als kind waande ik me in een sprookjespaleis uit Duizend-en-één-nacht. Dat heeft toen een enorme indruk op mij achtergelaten. Isabelles echtgenoot is Iraniër. Dat zijn dus geuren die ons altijd een beetje blijven achtervolgen, ook al gaan we haast nooit of gewoon nooit naar het Midden-Oosten. Maar dat droombeeld blijft ons bij, en al die ongelooflijke geurervaringen." 

Wat fascinerend is, is dat die geuren eigenlijk vrij toegankelijk zijn. Zelfs als je nog nooit naar de soeks of een Arabisch land geweest bent, kan je je voorstellen hoe het daar ruikt. Dus voor deze collectie hebben we echt de crème de la crème van de grondstoffen gebruikt. We hebben ook speciaal voor deze collectie een flesje laten ontwerpen. Het vertelt echt een soort geursprookje, zoals een boek.”

Annick Goutal - Les Absolus: Vanille Charnelle
12
Foto © Annick Goutal
Annick Goutal - Les Absolus: Vanille Charnelle
12
Foto © Annick Goutal
21.08.2016
Geschreven door Kora-Lee LustBelmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten
Nederlands Français
Popular
Latest

Nieuw boek Tiany Kiriloff: gesigneerd


Shop now
Wedstrijden
AgendaWin de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen

Guest editor

Eline Starink

Word Belmodo lover


Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in

Volg Belmodo

Sponsored
Wedstrijden


Win de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo