Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Style file: Róisín Murphy

Door Koen op 12.06.2015

Na ruim 7 jaar stilte, is ex-Miss Moloko Róisín Murphy eindelijk terug van weggeweest! Vorige maand kwam ze in de AB haar nieuwe plaat voorstellen. 

Na het disco-album 'Overpowered' gaat ze nu met Hairless Toys de relaxtere toer op. Het werd een verzameling van jazzy-, elektro- en soms zelfs housey vibes overgoten met haar karakteristieke, sensuele stem.

Hairless is ze gelukkig nog niet, maar ze ruilde haar lange rode lokken wel in voor een pittige platinablonde coupe. Van de spacey shades en statement headpieces kon ze duidelijk nog geen afscheid nemen.

"Mijn producer belde me op om de titel van een nummer te vragen. Careless Talk was het antwoord, maar Hairless Toys was wat hij per ongeluk opschreef." – verklaart Róisín –

Belmodo is more than happy met deze comeback! Tijd voor een style file over deze Ierse diva. Let's go!

Wanneer ik denk aan Róisín Murphy, begin ik spontaan 'You know me better' uit te brullen. De videoclip, waarin ze verschillende incarnaties van zichzelf speelde, was 100% eye candy!

Een sixties fashion show waarvan ik op de front row zat. De massa vintagepareltjes werden gecombineerd met high-end designerstukken, such as Louis Vuitton.

Style maverick Murphy houdt zich niet bezig met de laatste trends. Met een stevige portie creativiteit en individualisme creëert ze haar eigen, unieke stijl.

Haar fashion love affair begon al op piepjonge leeftijd.

"Ik vond mijn stijl op de zolder van mijn tante, waar ze al haar sixties jurken en tiara's had verzameld die ze had gewonnen op beauty pageants. Ik stal er haar trouwjurk en flaneerde er mee door de straten. I loved and still love dressing up!" – aldus Róisín –

Het album 'Overpowered' creëerde een ware buzz rond haar stijl. Met haar extravagante outfits en catchy disco-tunes werd ze de nieuwe Grace Jones genoemd. 


Disco-diva Murphy steekt haar voorliefde voor Belgische ontwerpers niet onder stoelen of banken. Onze Belgische trots en haar personal friend Christophe Coppens ontwierp speciaal voor de 'Overpowered' worldtour een aantal hoeden, capes en hoofdbanden. Good choice, lady M!

Wie erbij was, herinnert zich vast nog de fameuze hertencape slash gewei.

Een ander item dat ze van Mister Coppens leende, was de Hugging Men Cape, een textielsculptuur van twee levensgrote mannen die je omhelzen als je hem aantrekt.

"What the fuck is that, lachtten mijn bandleden toen ik het repetitiehok binnenstapte. Later heb ik dat maffe stuk ook gedragen op het podium. Aan- en uitdoen was een worsteling, maar de reacties waren overweldigend!" – dixit Róisín –

Naast Coppens, verscheen ze al op de bühne in outfits van Maison Martin Margiela, Bruno Pieters en La Fille d'O.

"Belgische mode straalt een sterke onafhankelijkheid uit. En er zit kracht en ruggengraat in." – aldus Róisín –

Met haar laatste album wijkt ze volledig af van haar 'Overpowered'-stijl. Voor alle 8 nummers bedacht ze een andere look voor het centrale personage: een provinciale madam die gevangen zit tussen 1969 en 1986.

Alle kleren die ze uitkoos, zijn vintage. Merklabels komen er deze keer niet in!


Róisín associeert iedere plaat met een bepaald modebeeld waarvoor ze een visueel totaalconcept bedenkt. Voor Hairless Toys is dat: spooky, een tikje lelijk, kleurrijk en heel minimaal, verklaart ze zelf.

Wil jij Murphy's music & fashion wet aan den lijve wil ondervinden? One destinationWerchter baby! Op 26 juni wordt The Barn stage omgebouwd in Róisín's personal fashion runway.

Op 21 november keert de Queen of Electropop terug naar Vorst Nationaal. Sla alvast een voorraad deo's in cause it's gonna be hot, it's gonna be sweaty and it's gonna be intense!

Just how we like it!

Curious naar Coppen's crazy deer cape? Hert inclusief gewei hangen nog tot 13 september 2015 in de Bozar.

Tickets voor de tentoonstelling 'De Belgen' vind je  hier

You know what to do, ladies & gents

© De Morgen

Foto's: © Róisín MurphyChristophe Coppens, Pinterest.

Met medewerking van Valentine Vandenbussche

page loaded