Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

SASK academieshow ‘15: het verslag

Door Koen op 08.06.2015

Zaterdag 6 juni staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift. Ik beleefde mijn allereerste modeshow, en dan nog eens front row ook. Zoals Samantha Jones het zou zeggen: “It was fabulous!”. Nooit eerder voelde ik me zo fancy.

Afgelopen zaterdag toverde het SASK ’t Bauhuis in Sint-Niklaas om tot showlocatie voor de 19e editie van hun spetterende academieshow. De afdeling Mode- en Schoenontwerpen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas wordt geleid door een gepassioneerd docententeam.

Ellen Monstrey leidt de afdeling modeontwerpen, bijgestaan door Maureen De Clerq en Michiel Aerts. Voor de schoenontwerpen engageren Anne Poesen en Patrick Cremers zich met volle goesting.

Ook al is het deeltijds kunstonderwijs aan het SASK, de afdeling geniet uitstraling ver buiten de grenzen van Sint-Niklaas. De modestudenten volgen er 10 uur per week intensief les tijdens avonden en weekends. Dit bewijst al dat de designers achter de collecties enorm gemotiveerd en gedreven zijn.  Voor sommigen is het de kinderdroom die ze eindelijk kunnen realiseren.

De spraakmakende show toont de ontwerpen van het 1ste, 2de, 3de, en 4de jaar. De show is het orgelpunt van een academiejaar en geeft de studenten een platform om hun visie en creativiteit te tonen. Er kwam spontaan een lach om mijn gezicht op het einde van de show toen ik zag hoe hard de studenten en docenten ervan genoten hadden. Samen met de modellen stonden ze te zwaaien en te dansen op het podium, het was hun gloriemomentje.

In de jury zat o.a. onze eigen Belmodo Jan, die met veel fashionplezier onze ‘Belmodo loves SASK’ award uitreikte. De 2 oudstudenten van het SASK, Michael Wauman en Nathan Murillo lieten mijn hoofd al volledig op hol slaan met hun fantastische modelabel O’ren, ik was dus heel erg benieuwd welke nieuwe talenten de modeacademie van Sint-Niklaas voor mij in petto had.

Maak kennis met hipste designers van morgen!


1ste jaar

In het 1ste jaar zijn er 4 opdrachten en moeten studenten zich laten inspireren voor een ontwerp van een rok door een object, voor een jurk in tulle door een kunstenaar, een jurk met print met als thema het circus en als laatste moeten ze een smoking silhouet ontwerpen met 3 accessoires.

De tulle en sterrenprints fonkelen nog na in mijn ogen! De jurken waren mijn favoriet, maar ook de kostuums waren verbazingwekkend mooi.

De ontwerpers van deze topstukken: Ina Acket, Margot Allaert, Dalila Bakkali, Thomas Devos, Alison Georges, Evelien Hermans, Kevin Hermans, Jordy Hotag, Jessica Lienard, Maria Osorio Ossaba, Isabelle Schrijvers, Noémie Van den Broeck, Lore Van Linden, Marlies Van Rompay en Suzanna Wieland.

2de jaar

De tweedejaarsstudenten moesten een collectie van 4 silhouetten ontwerpen met als thema het historisch kostuum. En wauw, wat een kostuums heb ik gezien!

Ik keerde eventjes terug in de tijd en waande mezelf in Egypte of bij de Romeinen. Ik zag zelfs Jeanne d’Arc op het podium. For a moment, I thought I was going crazy. Maar heus niet hoor, ik was gewoon betoverd door al de prachtige creaties.

Ik zag adembenemende jurken, schoenen, hoofddeksels en zowel heel lieve als gewaagde en stoere outfits. De 'Exotic Rat'-collectie van Amber Vandecauter heeft een serieuze indruk nagelaten op mij. Het deed me zelfs een beetje denken aan Moschino. And that’s a good sign! You go girl!

Ook de hoofddeksels van Janna Logie waren de max! De collectie heette ‘Birds Lightly Follow’, maar ik ben ervan overtuigd dat ook heel wat mensen zullen followen!

Katja Verstrepen: Persdokter 17de eeuw – Deadbeat
Ari Kolukisaoglu: Sophie Taeuber 1920 – Wet Geometry
Sophie De Laere: QAIMNSR 1914 – TrenchStructive
Amber Vandecauter: Mata Hari 1876 – Exotic Rat
Ann Van Bogaert: Boudicca 30 n. Chr. – Memories of the Future
Lena Derevyagina: Cleopatra 69 v. Chr. – The last member of Ptomeliac Dynasty
Cassandra Delputte: Kassandra 1200 v. Chr. – Waiting for the Sun
Janna Logie: Hofdame 16de eeuw – Birds Lightly Follow
Astrid Goossens: Légion étrangère 1861 – No Reservation
Layla Suarez – Torres: Jeanne d’Arc 1420 – Controversial Madness3de jaar

De derdejaars toonden ons hun collectie van 6 silhouetten, allemaal geïnspireerd door het etnische kostuum.

De collecties van Machteld Vervaet en Tine Raemdonck bleven niet onopgemerkt dankzij de modellen met ‘gezichtsaccessoires’. De modellen van Machteld Vervaet hadden precies wel heel erg lange pony’s. De combinatie van army en flowers vond ik heel geslaagd!

Bij Tine Raemdonck droegen de modellen dan weer een soort ‘gordijntje van stro’ voor hun gezicht. Het deed speciaal aan, maar gaf beide collecties een mysterieuze toets. Zeker het kleurenpalet van Tine Raemdonck vond ik top!

Ook tegen de pastelkleurige collectie van Veerle Wils zou ik geen nee zeggen. Prachtig all the way! Totally my style and totally diggin’ it.

Lucie Loete: Tibet, Dancing Skeleton – NOMAD
Machteld Vervaet: India, Drokpa – Über Mensch
Veerle Wils: Egypt, Bedouin woman – Home Sweet Home
Félicie Luyten: Mexico, Quetzal Dancer – Flavours
Tine Raemdonck: Minganji Masquerader – Uncertain Regeneration

4de jaar

De 6 studenten van het 4de jaar ontwierpen elk een collectie van 8 silhouetten. Dit leverde 48 ‘wauw-momentjes’ op. De silhouetten waren met een vrij thema dus de designers konden helemaal wild gaan. Ideaal om in je laatste jaar als modestudent je eigen ding te kunnen doen en te tonen wat voor jou fashion is.


Katrien De Backer – Geometric Grace

Deze collectie is er eentje voor liefhebbers van kleurvlakken en polkadots. Die gele jurk, O-M-G. Took my breath away. De stukjes transparante stof en verschillente texturen maakten de collectie er eentje om je ogen bij open te sperren. Nogal een geluk dat ik mijn bril aanhad om alle mooie details te kunnen bewonderen.


Floor Van de Ven – M.O.M (Mind or Motion) An Ode to my Mom

Eindelijk zijn we aangekomen bij de winnares van onze ‘Belmodo loves SASK’ award. En die krijg je niet zomaar. Onze Belmodo Jan was zodanig van zijn stoel geblazen door deze collectie dat hij meteen zeker wist dat dit een winner was.

Ook al kwam er veel kleur voor in de collectie, black and white overheersten. Ik moest meteen denken aan dat grijze televisiescherm met die bol met allemaal kleurtjes die op je scherm verschijnt wanneer je geen ontvangst hebt. You know what I’m talking about?

Klinkt raar, maar het resultaat was meer dan geslaagd. Thumbs up for Floor Van de Ven!


Marijke Boye – ‘What’s your Tale, Nightingale’

De modellen van Marijke leken precies wel geishas of boselfjes. De schoenen en vesten met lint deden heel ergs Japans aan. De met groene planten beschilderde kousen deden me dan weer meteen aan een fairy tale in het bos denken. What was your Tale, Marijke? Ik vond de collectie prachtig. Net zoals elfjes kunnen toveren, betoverden de modellen het publiek.


Ellen Vertonghen – Out of the Box

Life’s a party. Dat bewijst Ellen Vertonghen met haar Out of the Box-collectie. Het was een van mijn favoriete collecties. Je werd meteen vrolijk van de kleurrijke creaties.

Toch bevatte de collectie dat hoge fashiongehalte dat je kan verwachten op the runway. Ellen werkte met speciale materialen en de 2 lange jurken uit een soort plastic slierten vond ik echt amazing! Om dan nog maar te zwijgen over de leuke kroontjes en ‘kissable lips’ van de modellen. What a show.


Jessie Faes – Distorted Imagery

Ook van Jessie Faes haar collectie begon mijn fashionheart spontaan sneller te slaan. Disorted Imagery kan je herkennen aan de opvallend veel blauwe stukken en blinkende stoffen. And I’m a sucker for glitter ... Of ja eerlijk gezegd, everything that shines! Dus Jessie Faes, Ik ben fan!


Marieke Jaeken – Le Jardin Infini

And Last, but not least, de Jardin Infini collectie van Marieke Jaeken. Heb je het gevoel dat je deze stukken al eerder eens gezien hebt? Wel, dan was dit waarschijnlijk op de poster voor de Academieshow. Way to go Marieke!

De modellen kwamen precies recht uit een prachtige bloementuin gewandeld. De superleuke flower sunglasses zorgen voor de finishing touch van de outfits. Ik ben er nu wel nog steeds niet uit of de lange jurk met doorzichtige onderkant, of de jurk met gele vierkantjes mijn favoriete item is ... Tough choice!

Het was een geweldige show and I loved every single minute of it. In naam van het voltallige Belmodoteam: congrats aan alle designers!

Jullie collecties waren stuk voor stuk absolutely stunning. You guys did great!

Beeld en tekst door Margot D’Hoore

page loaded