Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Marlies Dekkers: the brand and the woman

Door Angelique op 04.06.2015

Het is nooit moeilijk om een échte Marlies Dekkers te onderscheiden van elk ander lingerie brand out there. De signature straps zijn world famous en geliefd bij menig celebrity. Über fashionista Sarah Jessica Parker, pop princess Britney Spears, burlesque beauty Dita von Teese and sensuous sensation Rihanna werden gespot in Marlies’ creations.

Nu ben ik het soort persoon dat altijd curieus is naar wat er allemaal schuilgaat achter een groot merk, en al zeker een groot lingeriemerk. Ik ging op speurtocht, stelde een paar vragen en kwam met handen boordevol informatie thuis. Bij deze, een verhaal achter the brand and woman that is Marlies Dekkers.

Het merk werd gestart vanuit een passie, en da’s ook wat het bij menig personen teweeg brengt.

“Alles komt vanuit een feminine point of view.” - zegt Marlies - “Ik wil vrouwen met mijn ontwerpen een zelfverzekerd gevoel geven en ze tegelijkertijd inspireren om hun eigen pad in het leven te volgen.”

Het merk is innovatief, creatief en vernieuwend en werkelijk voor alle vrouwen die zich door de filosofie van Marlies aangesproken worden. Die filosofie bestaat voornamelijk uit bewustwording; bewust zijn van wat vrouwen kunnen en van de kansen die er zijn.

Nog voordat de ontwerpster zelf lingerie ging dragen, had ze er al een grote interesse voor. Toch kon ze zich niet vinden in de ontwerpen die beschikbaar waren. Veel kant, vrouwen die bij wijze van spreken als snoepjes werden voorgesteld en voornamelijk als lustobject moesten dienen.

“Volledig m'n point of view! Dat wilde ik anders. Met mijn merk doorbrak ik dat beeld, ik zet de vrouw sterk en krachtig neer en inspireer haar om haar droom te volgen.” - vertelt Marlies Dekkers -

En dat is echt helemaal waar. Aan de ontwerpen van Marlies Dekkers zitten geen frulletjes, kant, toeters of bellen.

“De ontwerpen passen in iedere fase van je leven. Vanaf de tijd dat je meer aandacht besteedt aan het zelfbewust zijn of wanneer je een steuntje kan gebruiken in je zelfverzekerdheid. Maar ook wanneer je heel goed in je vel zit en je wilt dat uitdragen. Of wanneer je een stapje verder durft te gaan met je sensualiteit.” - vertelt Marlies -

Zelf komt de designster uit een arbeidersmilieu waarbij van vrouwen niet meer verwacht werd dan dat ze huisvrouw werden. Ze is dan ook daadwerkelijk naar de huishoudschool gegaan maar miste uitdaging en ze was zo nieuwsgierig naar zoveel meer.

“Ik ben eindeloos boeken gaan lezen om meer kennis te krijgen en heb ontzettend hard gestudeerd om uiteindelijk cum laude af te sturen op de kunstacademie. Kort daarna startte ik mijn eigen merk."

“Het merk is gebaseerd op mijn gedachtegoed en een belangrijk onderdeel daarvan is het streven naar een wereld met gender equality.” - zegt Marlies - “We hebben 2 feministische golven achter de rug. Deze vrouwen hebben veel bereikt waar wij de vruchten van plukken. Nu zitten we in de 3de feministische golf. We komen op voor gelijke rechten voor man en vrouw, op alle gebieden: werk, financiële status, sociale rechten.

Mijn rol is deze derde feministische rol mee vorm te geven door o.a. meer bewustzijn te creëren bij vrouwen en ze oproepen om iets te doen met al hun potentieel wat nog niet naar buiten is gekomen. De 3de feministische golf omarmt femininity.”

Aan femininity ontbreekt het zeker niet bij de lingerie van de Nederlandse ontwerpster. De ontwerpen laten duidelijk zien dat lijnen net zo sensueel kunnen zijn als geborduurde bloemetjes. Wat ook leuk is aan de designs is dat ze eigenlijk gemaakt worden vanuit de gedachte ‘innerwear becomes outerwear’, lingerie wordt onderdeel van je outfit.

“Ik maak geen basic designs, de bh’s zijn eigenlijk te mooi om enkel onder je kleding te dragen. De bh wordt gezien als sieraad of als top, in combinatie met een mooie blouse of jasje.” - verkondigt Marlies -

Waar worden deze pareltjes dan eigenlijk vervaardigd? Aangezien het hoofdkantoor in Rotterdam gevestigd is, is dit het epicentrum voor de creativiteit. Ontwerpen gebeurt hier, alsook het klaar maken voor productie. Die productie gebeurt dan weer in verscheidene Aziatische landen. It takes a lot of hard work om de lingerie tot in jouw handen te krijgen.

Maar hard work alleen kan niet alles oplossen. In 2013 kreeg het bedrijf een harde klap te verwerken. De rechtbank in Rotterdam sprak op 21 augustus 2013 een faillissement uit en the company maakte in afgeslankte vorm een doorstart.

“De doorstart van het bedrijf is tot stand gekomen door een combinatie van verschillende factoren. Veel lingeriewinkels (onze klanten) hadden door de economische zware periode veel moeilijkheden wat natuurlijk zijn invloed had op ons.

Daarnaast ging door de Europese crisis onze belangrijkste producent failliet, waardoor wij een tijd niet geleverd konden krijgen. Helaas was de markt destijds niet stabiel genoeg om dit alles op te vangen. Inmiddels is het bedrijf met een geheel nieuwe structuur alweer dik 1,5 jaar gezond aan het groeien.”

Daar kan een mens natuurlijk alleen maar blij om zijn.

Naast hard werken staan familly and friends hoog aangeschreven op Marlies’ lijstje. Om dit te kunnen combineren, is er een heel goed time management nodig, maar practice makes perfect. Work never stops, maar afwisseling is nodig en dat lukt wonderwel.

Dit is goed vol te houden omdat het een droombaan voor mij is en geen opgave. Ik doe dit vanuit een passie.- dixit Marlies.

Als tips voor hard working women out there stelt de Hollandse ontwerpster sport, goede voeding en deugddoend vertier voor om te kunnen blijven funtioneren. Daarnaast af en toe een city trip, cultuur en een danske placeren doen wonderen!

De ontwerpen van Marlies Dekkers zijn wereldwijd gekend en geliefd, met recht en reden. Vele vrouwen laten zich ondersteunen door het gedachtegoed en de designs van de innovatieve ontwerpster.

“Vrouwen bedanken me vaak, omdat mijn lingerie ze echt iets bijzonders heeft gebracht. Ze voelen zich op hun mooist als ze in de spiegel kijken. De pasvorm, het design, de inspiratie en aspiratie die het uitstraalt. Daar doe ik het natuurlijk voor!”

Al meer dan 20 jaar brengt de lingerie van Marlies Dekkers menig hart in vervoering. Vrouwen mooier en zelfzekerder maken met high-end lingerie designs, what more could you want?

Met medewerking van Laura De Beir

page loaded