Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

The Spider Dress: fashion meets technology

Door Tiany op 07.05.2015

De Apple Watch een stukje vernuftige technologie? Think again!

Nu ja. Het is best een inventief staaltje techniek, maar wist je de markt van de wearables zoveel meer te bieden heeft?

Een van de stuks die het meest in het oog springt, is ongetwijfeld de Spider Dress van Anouk Wipprecht.  

Last van een acute aanval van arachnofobie bij het lezen van het woord 'spider'? Don't worry, de jurk heeft weinig met de veelpotige diertjes te maken.

De Nederlandse Anouk Wipprecht combineert in haar ontwerpen high fashion met robotica, met spectaculaire designs als resultaat. 

"Ik ben geen kledingontwerper. Ik ontwerp fashion: de interactie is voor mij belangrijker dan de draagbaarheid." - dixit Anouk Wipprecht - 

Wipprecht hield er als jong meisje al van om haar emoties uit te drukken via haar kledij, maar vond het jammer dat haar outfit niet mee kon evolueren met haar gevoelens. Toen ze afstudeerde als ingenieur, ontdekte ze dat ze daar iets aan kon veranderen door interactieve kledingstukken te ontwerpen. 

Na de Smoke Dress en de Pseudomorphs Dress, de jurk die zichzelf kleurt, was het tijd voor de Spider Dress 2.0. Anouk Wipprecht werkte hiervoor samen met Intel, die haar voorzag van de Edison-chip.

De Spider Dress reageert niet alleen op de emoties van de drager, maar gaat ook in interactie met de omgeving. Wie de jurk te bruusk benadert, wordt aangevallen. Wie als ongevaarlijk wordt beschouwd, wordt zachtjes gelokt door de poten van de jurk.

Met haar designs wil de ontwerpster tonen dat wearable technology verder kan gaan dan horloges en brillen. Ze verwacht niet dat iedereen binnenkort met 3D-spinnenpoten rondloopt, maar hoopt wel dat haar ontwerpen mensen kunnen inspireren

"Ik denk dat we in de toekomst meer sensoren in onze kleding en stoffen gaan gebruiken, en dat we op die manier kunnen reageren op onze omgeving en de noden van ons lichaam." - aldus Anouk Wipprecht - 

Met medewerking van Yasmine De Wilde

page loaded