Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

De architectuur achter de catwalk

Door Isabelle op 24.03.2015

De Fashion Weeks zijn weer voorbij gevlogen, en de collecties zijn van naadje tot draadje besproken. Maar laten we het nu alstublieft even over de scenery hebben, want die ontwerpen zijn minstens even bewonderenswaardig! 

De tijd dat de catwalk gewoon een onopvallend medium was, is vervlogen! Tegenwoordig staat het publiek na de show elkaar te verdringen om een souveniertje mee te pakken van het showdecor, een item uit de Chanel supermarkt of een handje zand van de Prada show. Leuk om thuis naast het zand van Mexico en Bali te zetten, toch? 

Als architect ben ik sowieso fan van een bijzonder fashion landscape, maar ik werd helemaal gek toen ik hoorde welk wereldberoemd architectenbureau al seizoen lang schuilt achter de ontwerpen van de Prada en Miu Miu shows! De spectaculaire decors worden namelijk al jaren bedacht door AMO, de research afdeling van OMA.

Even ter verduidelijking: OMA, het bureau van Rem Koolhaas is voor architecten wat Maison Martin Margiela is voor the fashion devotees. OMA heeft een innoverende kijk op architectuur en probeert de grenzen steeds te verleggen. Can you imagine my enthusiasm

AMO combines the best of both worlds. Het poëtische aspect van architectuur (zonder al die technische begrenzingen) en de zinderende energie van de mode (ik zou mijn ziel verkopen om daar stage te lopen ...). Anyway, het is aan een denktank als AMO te danken dat de catwalks geëvolueerd zijn van strakke, hiërarchische, rechte banen naar bijvoorbeeld een grid van felblauwe kubussen, zoals op de Prada-mannenshow SS2012. AMO verlegde hier de begrenzing van de front row, bezoekers moesten plaats nemen op de kubussen, waardooor iedereen eigenlijk op dat gegeerde front row-zitje zat.

De samenwerking is tegenwoordig zo nauw, dat Miuccia Prada zich weleens laat inspireren door de concepten van de mise-en-scene. Herinner je je de transparante jasjes en laarsjes van de Miu Miu show 2014 nog, die een streetstyle hit werden? Wel, die werden nog last minute aan de collectie toegevoegd toen Miuccia Prada het showdecor te zien kreeg, dat door AMO compleet was ingepakt met PVC.

Bij het binnenkomen voor de SS2015 show troffen de genodigden een heus paars duinlandschap aan in Milaan, sprookjesachtige paarse bergen zand waar de modellen sereen doorheen struinden.

Het meest recente werk van AMO voor de FW2015 show werd ‘the infinite palace’ gedoopt. De catwalk bestond uit een aaneenschakeling van kamers, bekleed in blauw marmer en aluminium, die zich tot in het oneindige leek te herhalen. In de afzonderlijke kamertjes werd steeds een intiem momentje gecreëerd wanneer de modellen in kleine groepjes passeerden. 

In Parijs is de strakke catwalk ook al even passé. Toen Karl Lagerfeld het beroemde Grand Palais omtoverde tot een supermarkt voor de Chanel FW2014 show, kon geen enkele genodigde het laten om iets mee te nemen van het decor. Voor de FW2015 show werd het Grand Palais dan weer omgedoopt tot Brasserie Gabrielle, waarschijnlijk voor velen de highlight van de Paris Fashion week

Ik ben al benieuwd wat het AMO-team en Mr. Lagerfeld volgende keer in petto hebben. 

Fotos ©vogue,avenuemontaigneguide,popsugar,wornthrough,fashiongonerogue,avenue348

page loaded