Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Dries Van Noten – Inspirations in MoMu Antwerpen

Door Michael op 13.02.2015

Modeminnend België moet de komende maanden naar het Modemuseum van Antwerpen voor een tentoonstelling rond Belgisch topontwerper Dries van Noten en al wat hem inspireert. Dries Van Noten – Inspirations loopt vanaf vandaag, vrijdag 13 februari 2015.

Die hard Belgische modelovers gingen vorig jaar in Les Arts Décoratifs, een afdeling van het Louvre in Parijs al kijken naar de gelijkaardige exhibitie van Dries Van Noten. Na Parijs is het nu de beurt aan thuisstad Antwerpen.

"De lat lag hoog in Parijs, maar de lat moet nog hoger liggen in Antwerpen" - dixit Dries Van Noten -

Dries Van Noten is 1 van de Antwerpse 6 die in de jaren '80 afstudeerden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in de havenstad. Afstuderen deed hij in 1981, in 1986 was het tijd voor zijn eigen modelabel. Hij is onze Belgische topfavoriet numero uno.

Inspirations is geen retrospectieve, maar gaat over de ontwerpen van Van Noten en over wat hem al 30 jaar inspireert. Het gaat over passie voor mode.

"Voor een retrospectieve is het nog veel te vroeg. Ik ben nog lang niet klaar." - dixit Dries Van Noten -

In het modemuseum in Antwerpen duik je in een grote zwarte doos waar je de hand van de ontwerper voelt en ziet

Alle stukken worden begeleidt door kunst, video’s van de modeshows en ontwerpen van andere designers die hem inspireren. Zo komen we te weten dat Van Noten grote fan is van Balenciaga en dat mode-icoon Iris Apfel zijn grootste muze is.

Van Noten haalt ook inspiratie uit muziek. Grunge icoon Kurt Cobain, Serge Gainsbourg en Jimmy Hendrix kom je ook tegen op je modereis door Inspirations.

In de tentoonstelling bots je ook op een jas uit de afstudeercollectie. De ontwerper dacht dat hij niets meer had en kon tonen uit die collectie, maar bij zijn schoonzus heeft hij toch nog zijn jas uit 1981 gevonden, uit slangenleder met appliqué motieven.

Je hebt geen excuus als je de exhibitie in Parijs al hebt gezien, want in Antwerpen zijn er andere accenten en elementen aangebracht. Heb je in Parijs stuks uit de mannencollectie van SS2015 kunnen zien? A-ha, ik dacht het niet!

Voor Dries Van Noten is mode een totaalconcept. Kunst, fotografie, landen en ook films inspireren hem. Bij Inspirations selecteerde hij ook 4 films die in Cinema Zuid vertoond zullen worden in mei en juni 2015.

Topfoto © Driesvannoten.be. Alle andere foto's © Belmodo (Jolien Vyverman).

Met medewerking van Jolien Vyverman. 

page loaded