Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

A little chat with Ximon Lee & Andreas Löwenstam

Door Koen op 06.02.2015

Van Gent naar Londen, van Londen naar Stockholm and all the way back! Na de grande finale in Londen waar Ximon Lee werd verkozen tot grote winnaar van de H&M Design Award, trok hij naar de Stockholm Fashion Week 2015 waar hij zijn winnende collectie mocht voorstellen. Dit konden jullie al eerder lezen bij ons in het artikel Ximon Lee winnaar H&M Design Award 2015.

Sinds deze little guy deze big victory mag claimen, wordt hij niet meer met rust gelaten. Vragen over de upcoming collection in de H&M winkels swingen de pan uit. Veel slaap zal Mister Lee niet meer kunnen genieten, vrees ik. "Niet zeuren, niet pleuren" zeggen we dan, want je hebt toch maar lekker gewonnen, he Lee! 

Na de show in Stockholm vond Ximon Lee de tijd om met ons een babbeltje te slaan. 

Hij wist ons te vertellen dat zijn collectie gebaseerd is op menswear (uf course), maar dat hij duidelijk wou maken dat de collectie draagbaar is voor zowel mannen als vrouwen. De boundaries tussen men and women zijn echt niet meer 2015. Lang leve de free spirits

“Hey girls, you can rock this as well!” - zegt Ximon Lee -  

Om dit te duiden gebruikte hij 1 vrouwelijk model op het einde van zijn catwalk show.

Ximon Lee haalde zijn inspiratie voor de collectie uit de documentaire De kinderen van Leningradsky. Armoede, Sovjet Unie, grijze gebouwen en moscow-like suburbs uit het noorden van China… Inderdaad niet echt een happy insteek, chance dat de collectie wel een happy ending kende!

“The layering went spontaneously in those days and I want to bring back that look” - verteld Ximon Lee - 

Door de armoede draaide het niet rond hoe fashionable je outfit was, maar hoe warm, zodat je kon overleven. Dit wou de ontwerper duidelijk overbrengen met de verschillende layering technieken met karton, ongewone stoffen en zelfs met vuilniszakken.

Welke stuks er zullen gekozen worden om in de winkels te verschijnen in september 2015? Geen idee! Ximon Lee had zelf nog geen flauw idee (of hij mocht het nog niet vertellen, doeme toch!)

Aan de vestiaire, sippend aan onze champagne, net op weg naar huis kwamen we toch wel Andreas Löwenstam tegen, zeker. Deze meneer is hoofd van de mannencollectie voor H&M. Nog snel enkele vraagjes afvuren, nu het nog kan!

We vroegen hem of het bij H&M men moeilijk is om binnen je eigen subcollectie te blijven. Bleek dat dat volgens Mr. Löwenstam niet altijd even simpel is. Het beste voorbeeld op dit moment is de sportswear. Deze collectie is nu ook super in bij de dagelijkse mannencollectie. Logisch dat er binnen de menswear dan wat sportieve invloeden binnen sijpelen. 

"Diversity and clashes at work bring out the best ideas in a collection" - aldus Andreas Löwenstam - 

Overleg en discussie zijn dan the key om tot een goede samenwerking te komen. Af en toe wat vonken op de werkvloer kan geen kwaad. Vrij duidelijk met deze quote

"Als je kijkt naar de top 10 binnen de mannencollectie, it's pretty boring! Mannen gaan nog steeds voor hun all time fav basics en daar wijken ze maar niet van af. Het doel voor de ontwerpers is dus elk seizoen verder te bouwen op deze stuks, maar ze toch telkens te vernieuwen. Andere materials, combinaties of afwerkingen zorgen dan voor de nieuwe twist."

"With the men's collection you need to be a patient designer" - zegt Andreas Löwenstam - 

"Kijk maar naar de skinny jeans! FInally zijn de mannen erover dat de jeans inderdaad strakker is. But who cares? Het ziet er goed uit boys, laat het los." Andreas wist ons ook te zeggen dat het 6 jaar heeft geduurd voor de ontwerpers om de skinny jeans tot een basic te maken die elke man in zijn kast moet hebben.

Volgens hem is de volgende harde noot om te kraken de wijde, baggy jeansbroek. Terug te vinden op alle catwalks, maar nog niet on the streets. Tel daar nog maar eens enkele jaren bij, meneer de ontwerper! 

We kunnen dus besluiten dat het niet altijd even simpel is om voor alle mannen de juiste collecties te ontwerpen. De basics voor de regular guy en de TREND collectie voor de mannen die echt into fashion zijn en op zoek gaan naar de laatste trends.

Ikzelf behoor tot de laatste categorie. Niet te klagen hoor. Ik vind altijd mijn goesting bij H&M. Goe bezig, keep on growing!

Foto's: H&M perssite, h&m.com, style-wish.com en greyslacks.com

Met medewerking van Jan Van Eldere.

page loaded