Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Opening: Hallo, mijn naam is Paul Smith

Door Michael op 31.01.2015

Vanaf 30 januari kan je in het Modemuseum in Hasselt binnenkijken in de wondere wereld van Paul Smith. Vorig jaar zorgde de tentoonstelling in het Design Museum in Londen nog voor een recordaantal bezoekers.

 
©Jolien Vyverman

 
©Jolien Vyverman

Deze expo is meer dan de moeite. Op deze indrukwekkende 400 m² tentoonstelling krijg je veel meer te zien dan enkel kledij en wat paspoppen. Je krijgt echt een blik in het leven van de man.

 
©Jolien Vyverman

De Britse designer stopte met school op z’n 15e om te gaan werken in een kledingshop. Op zijn 21e ontmoette hij de vrouw van zijn leven: Pauline. Het was het begin van true romance en een briljante carrière. Het was zij die hem aanspoorde om zijn eigen winkel te beginnen en zelf te gaan ontwerpen.

“Without her it would never have worked out.” –dixit Paul Smith-

Hij was 21 toen hij madly in love viel met haar. Volgend jaar wordt hij 70 en Paul & Pauline zijn nog altijd samen. True love does exist, mannekes. In de expositie brengt hij dan ook een kleine hommage aan haar. Weetje: de eerste Paul Smith ontwerpen kwamen eigenlijk van haar. Paul zorgde ervoor dat ze verkocht raakten.

 
©Paul Smith

Het is ooit allemaal begonnen in een piepkleine shop in Nottingham, die voor de tentoonstelling speciaal werd nagebouwd. In dat winkeltje van 9  verkocht hij zijn eerste stuks samen met zijn windhond Homer.

"Homer was the shop manager and we kind of looked the same. With my nose you know…" -dixit Paul Smith-

Ja. De man is ontzettend grappig.


 ©Michaël Schockaert

Een andere eyecatcher is een replica van een Parijse hotelkamer waar hij in 1976 zijn eerste showroom hield. Het duurde blijkbaar 4 dagen vooraleer er iemand kwam kijken, maar sir Smith was vertrokken!

Smith is naast designer ook fotograaf. Hij maakt beelden voor magazines, maar vooral ook voor zichzelf. Op z’n elfde kreeg hij van zijn vader zijn eerste fototoestel en sindsdien is hij niet meer gestopt. Er hangen zelfs een paar van Pauls’ Instagrampics op.

"@Paulsmithdesign is very personal . I make pictures of my daily life and I manage my account by myself. People want to see normal things. The real life." –dixit Paul Smith-


©Instragram Paul Smith

Maar goed. Sir Paul Smith is dus in de eerste plaats een klassebak designer who loves color. Kleur en prints typeren typeren zijn stijl. En als de buitenkant al wat soberder is (tijdens de opening droeg hij een donkerblauw kasjmieren vest), dan zit de verrassing aan de binnenkant, met bijvoorbeeld een opvallende print in de voering. Wie Paul Smith een beetje volgt weet dat very alledaagse dingen een bron van inspiratie kunnen zijn. In zijn bureau zien we bijvoorbeeld een bord spaghetti. Dat bord spaghetti werd later de print van een hemd. Nou.


©icon.panorama.it

Paul Smith maakt jaarlijks 28 collecties. Hoe doet hij het? Door nuchter te blijven, om te gaan met jonge mensen en door gewoon the master te zijn (ahja!). Hij haalt heel veel inspiratie uit zijn foto’s en alle verzamelde prenten die ophangen in zijn kantoor. (Hij is een echte verzamelaar. Zijn bureau hangt en staat bomvol!).

 
©Jolien Vyverman

 
©Jolien Vyverman

Everybody loves Paul, waardoor hij ook heel wat samenwerkingen op zijn palmares heeft. Hij ontwierp al wielertruitjes, een snowboard (waarom ook niet), een vinylplaat voor dikke vriend David Bowie (say whut!) en hij mocht zelfs al de legendarische Mini onder handen nemen.

 
©Jolien Vyverman

We mochten hem ontmoeten en we zijn onder de indruk van zijn symphatieke zelve. De man met het grijze vagebondhaar is een heerlijk grappige kerel die na al die jaren nog altijd met zijn beide voeten op de grond staat. You got to love him (en deze expo!)

 
©Jolien Vyverman

We are huuuuge fans! Valt het op?

De tentoonstelling loopt van 30 januari 2015 tot 7 juni 2015. Meer info op de website van MOMU Hasselt

Topfoto ©Jolien Vyverman.

Met medewerking van Jolien Vyverman.

page loaded