Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

The Future of Fabrics met P&G

Door Michael op 18.01.2015

"Fashion pushes boundaries and defines generations, and it all starts with fabric." Dat stoffen een belangrijke basis vormen bij het ontwerpen snapt iedereen maar hoe evolueren die stoffen zodat je er meer kan uithalen?

Het is net die toekomst over stoffen die centraal stond tijdens het event The Future of Fabrics, The Science of The Beauty and Care of Clothes georganiseerd door Procter & Gamble. Place-to-be was Berlijn, waar de gehele internationale modepers & -bloggers samenkwam om de toekomst van stoffen te bespreken, de nieuwste collectie van Giles Deacon te inspecteren, modeontwerpster Mary Katrantzou te ontmoeten én de allernieuwste innovaties van P&G te ontdekken voor Ariel & Lenor.

Belmodo was erbij én ontdekte hoe modekenners denken over het nieuwste stokpaardje in de mode-industrie, m.a.w. de mode van morgen. Sensorial fashion it will be, alles wat je zintuigen kan bespelen en zal begeesteren de komende jaren. Of wat bepalend is wanneer je een design koopt maar even belangrijk hoe je dat ene stuk verschillende seizoenen kan bewaren, onderhouden en het zo lang mogelijk kan dragen.

Onderzoek wijst uit dat je trouwens maar 20% van al je kleding in je kleerkast voor 80% van de tijd draagt. M.a.w. 80% van stukken die je ooit kocht, hangen nu onaangetast in je kleerkast. Oh my! Reden hiervoor zou zijn omdat je een heleboel kledingstukken bewaart die je simpelweg niet meer prikkelen. Welkom in de modehel!


"Today we want clothes to invest in, that can be worn morning to night. The '9 to 5' trend is huge on the catwalks and we are seeing a return to a look where everything is easy to manage and take care of, not so expensive, and suitable for our busy, everyday lives." - benadrukt Gianluca Longo, modejournalist & host -

Ondraagbaar & te kunstig, is een vaak gehoorde kritiek wanneer modestudenten hun creaties tonen in juni op het défilé bij het afstuderen. Feit is dat de klemtoon bij deze designs niet ligt op hun draagbaarheid maar vooral op hun kunnen én op de kunst van het vak. Daarbij proberen studenten steevast om de grenzen op te zoeken van wat kan.

Volgens Sabine Le Chatelier - Associate Fashion Director van de modevakbeurs Première Vision - wordt de look van een design dan ook niet alleen bepaald door hoe het eruit ziet. Ook hoe het aanvoelt, de textuur van de stof, de geur en het geluid wanneer het beweegt zorgen ervoor dat een silhouet, fashion kan worden genoemd. "Fabrics are an almost alchemical combination of look, feel, handle and behaviour, and it is this magical element that fabrics lend to fashion."

Modeontwerpers & textielproducenten zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe materialen. Zo creëren ze producten die een essentieel element vormen voor een nieuw soort kleding. Of hoe de Britse designer Giles Deacon het omschrijft:

"Fashion is fundamentally multi-sensorial and the senses are imperative to a good design process. When looking for inspiration for a collection the first thing you start with are visuals that stimulate, smells that create atmosphere, sounds and music that move you to create a character or an idea of the consumer you are designing for."

Ook ontwerpster Mary Katrantzou beklemtoont dat je als designer continue bezig bent met stoffen en het daarom van uiterst belang is dat je begrijpt hoe ze werken en wat hun eigenschappen zijn.

Doorheen de jaren zijn de mogelijkheden om stoffen te bewerken exponentieel gegroeid. Denk aan embellishments, speciale washings, coatings, weeftechnieken, dyeing of technieken om te verzachten. De sensorial combinaties zijn eindeloos. 

Het bespelen van al je zintuigen is natuurlijk niet nieuw in de modesector. Maar 2015 en the years to come zouden de klemtoon meer en meer leggen op het belang van die totaal beleving. Cognitief onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat zowel het geluid, het gevoel, de geur en de tast bepalend zijn voor je beleving. Vaak werken al die eigenschappen al op je onderbewustzijn. Lang voordat je het zelf beseft dus.

Net dat gebeurt ook wanneer je aan het shoppen gaat om je garderobe te vullen en daar houden ontwerpers meer en meer rekening mee. Of zoals designer Giles Deacon het stelt "Designing for the senses means appealing to all of our emotions - it needs softness, it needs to respect the sensitivity to the skin, but also needs to make you feel confident."


P&G wil inspelen op die nieuwe trend van zintuigelijke beleving. Je kleding moet natuurlijk gewassen worden en dat liefst op de juiste manier. Het is met een aangepaste range aan wasmiddelen dat je jouw garderobe optimaal kan houden en zo lang mogelijk in een goeie staat kan aantrekken.

Kleding wassen is voor P&G meer dan enkel wat vlekken eruit halen. Het gaat ook over zorgdragen voor je kleding. "The importance of care means people are more conscious of the lifecycle of their clothes."

Om hier op in te spelen lanceert P&G z'n FibreSCIENCE innovatie strategie. Een 3 stappenplan van wassen, beschermen en verrijken moet er voor zorgen dat je jouw fashion items langer in goeie staat kan dragen.

"Our latest advances in fibrescience are focused on preserving and prologing the original integrity of the colour, texture and shape of the clothes so they retain the qualities that made you fall in love with them in the first place." - verklaart Research & Development Director for Fabric Care Europe John Turner -


Met verbeterde formules van wasmiddel Ariel & wasverzachter Lenor wil P&G jouw kleding behouden zodat je ze elke dag wil aantrekken. Ariel focust zich op het grondig reinigen van je kleding, het zorgt ervoor dat je geen grijze schijn krijgt en dat de vezels lekker zacht blijven.

Ook Lenor laat je dat lekker donzig gevoel behouden. Voeg daar nog een stevige scheut van een héérlijk parfum aan toe, en al je zintuigen worden bespeeld. Clean, protect en enhance zorgen dus voor een schitterende toekomst voor je kleerkast en what's not to love about that?Ook de SS2015 collecties zitten vol van sensorial elements. Van o.a. Céline, Manish Arora, Tsumori Chisato, Etro, The Row tot Rag & Bone en Vivienne Westwood Red Label. Giles Deacon is Global Fashion Consultant bij P&G.

Hij liet zich inspireren door het thema en tekende een exclusieve high fashion collectie die perfect wasbaar is in een wasautomaat

"After a year of working with P&G Fabric Care I have seen their advances in fabrics care. I've spent time with the talented team at the innovation centre in Brussels and I've been inspired by what Ariel and Lenor can do to ensure that clothes remain beautiful long after they were designed." - dixit Giles Deacon -

page loaded