Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Over juwelen, dood en leven

Door Koen op 01.11.2014

Haaaave you met ESPÈCES? Dat is een juwelenlabel, gecrëeerd door 2 Belgische creatievelingen. Juwelen zijn sowieso iets persoonlijks, maar de sieraden die het duo van ESPÈCES maakt, zijn extra-unieke hebbedingen! Ze vormen de perfecte balans tussen materialen als bot, huid en zilver. De kunstenaar Sébastien Lacomblez en de juwelenontwerpster Marie Artamonoff reflecteren samen over leven, dood en tijdloosheid. Dingen die allemaal terug te vinden zijn in de stukken die ze ontwerpen. Ze maken elk stuk in zilver, een tijdloos materiaal, en daarnaast verwerken ze beenderen of andere delen van dieren in de juwelen. Die herinneren ons dan weer aan het leven en de dood.

"The relationship between jewellery and individual is an intense one, expressed in the direct contact between silver and skin." - aldus ESPÈCES -

Het idee onstond nadat Marie Artamonoff een dierlijke schedel kocht voor de verjaardag van Sébastien Lacomblez en hieruit een mal goot voor zichzelf. Dit voorval en Lacomblez's fascinatie voor zoölogie was de katalysator voor deze unieke juwelenlijn. De afgietsels gaan van kreeftenpooten en wishbones tot roofdiertanden. Die delicate stukken komen dankzij het zilver extra tot hun recht. Het duo maakt gebruik van de grafische kwaliteiten van beenderen en het symbolisme dat erachter schuilt: voor hen is het skelet de architectuur van elke levende bestaansvorm.

"They are in fact, the truth within, the ultimate foundation one goes back to in order to reconnect with one's nature." - dixit ESPÈCES -

Vanuit die poëtische gedachte ontwerpen deze 2 kunstenaars halskettingen, oorringen, ringen, etc. Ze maken daarbij geen onderscheid tussen juwelen voor mannen en vrouwen, dat zou ook niet in hun filosofie passen. In hun Brusselse atelier experimenteren ze met technieken en materialen, en elke 6 maand wordt de collectie geüpdatet met nieuwe invloeden of nieuwe dierlijke skeletten. De stukken zijn te verkrijgen bij STIJL in de Dansaertstraat. Als je 1 van de delicate juwelen aanschaft, heb je sowieso een stuk met een verhaal om te dragen, vol symbolisme van tijdloosheid en de dood. Maar door het te dragen zal je juweeltje ook een eigen leven krijgen, een verhaal vol nostalgie en herinneringen. God, I love jewellery...

Foto's © ESPÈCES

Met medewerking van Isabelle Leempoels.

page loaded