Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Oscar de la Renta, "The king of evening", you’re going to be missed

Door Koen op 22.10.2014

Sad, sad times voor de fashion world. Haute couture king Oscar de la Renta is gisteren aan kanker overleden en dat liet weinig fashion lover onberoerd. Als maker van the most beautiful dresses ever, waren zijn haute couture creaties zeer gegeerd door many, many women. Wat kan Belmodo meer doen dan deze fashion god te eren met een round-up van enkele highlights uit zijn carrière. 

Reeds 5 decades betoveren de Oscar de la Renta evening gowns alle vrouwenharten. Van in het begin was het zonneklaar voor de la Renta: hij zou en ging zijn carrière wijden aan mode en haute couture. Zijn wij blij dat hij geen ander beroep heeft gekozen! We zouden al veel minder wauw-momentjes in ons leven gehad hebben. 

Zijn signature stijl uitte zich in prachtige jurken, die vaak een weerspiegeling waren van de Spaanse kunst en cultuur. Het gebruik van kant, opvallende kleuren en gedetailleerde afwerking bracht ons vaak terug naar de traditionele Matador kostuums. De la Renta, olé! Toch liet mister de la Renta zich ook inspireren door de Franse mode. Door zijn jarenlange ervaring bij het couture huis Pierre Balmain, zijn zijn jurken gekenmerkt door uitmuntend vakmanschap en kwalitatief hoogstaande materialen. Af en toe ging hij zijn inspiratie zoeken in Rusland, India en Oezbekistan, wat tot uiting kwam in de zeer aparte silhouetten van zijn kleedjes.

Ten slotte had de designer een grote voorliefde voor de schoonheid van bloemen, wat zich vertaalde in het gebruik van bloemenprints of geborduurde bloemen in zijn ontwerpen. You never can go wrong with a bit of flower power, especially if it’s the flower power of Oscar de la Renta.


Laura Bush, Nancy Reagan en Jacqueline Kennedy Onassis, gekleed in jurken van Oscar de la Renta.

Gedurende zijn lange en succesvolle carrière kleedde de La Renta onder meer de 1st ladies Jackie Kennedy, Nancy Reagan, Hillary Clinton en Laura Bush. Maar ook tal van celebrities konden niet genoeg krijgen van de jurkenpracht van de la Renta. Naomi Campbell maakte een eerbetoon aan hem door de ontwerper ‘the gentleman of fashion’ te noemen en door op Twitter een foto van zichzelf te posten op de catwalk tijdens de herfst- en wintercollectie uit 1988 van Oscar de la Renta. Ze voegde eraan toe: “You made this come true”

Recent had de ontwerper nog de bruidsjurk van Amal Allamuddin, de misses van George Clooney, ontworpen. Deze bruidsjurk werd hét gespreksonderwerp onder fashion insiders. Hoe kan het ook anders, aangezien de dress met Franse kant, een ellenlange sleep, parels en diamanten adembenemend was. Zelfs de Sex And The City makers waren in de ban van de Renaissance man, en droegen zelfs een hele episode op aan de la Renta. Waarom ook niet? Like Carry explained, his designs ARE poetry.

Zijn laatste wapenfeit dateert van de afgelopen Fashion week in New York toen de la Renta nog een collectie voorstelde, die iedereen in zwijm liet vallen. Amper een week geleden nog had hij een nieuwe opvolger gekozen; Peter Copping zou worden aangesteld als nieuwe creatief directeur. Maar we kunnen nu al stellen dat Oscar de la Renta nooit of te nimmer vervangbaar zal zijn. Of zoals Diane von Furstenberg het verwoordt: "His voice will continue to sing in our hearts.. (and in our closets)."

We zijn in rouw hier aan het Belmodo front, aangezien we 1 van de meest gevierde modeontwerpers van de afgelopen 50 jaar zijn verloren. Farewell Oscar de la Renta, you were much-loved. 

Foto's © Lunionsuite, Denimblog, Bellanaija, Marieclaire, Newmroyals, chaos-mag.

Met medewerking van Charlotte De Vidts.

page loaded