Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

MOVEMENT#21 academieshow: het verslag

Door Michael op 26.06.2014

19:30, backstageEskimofabriek in Gent. 1 uur voor de show is de spanning te stijgen. De modellen staan in rij voor hair & make-up en de laatste aanpassingen worden nog snel met naald en draad afgewerkt. Niets is zo fascinerend als jong talent in full action zowel backstage als op de runway. Belmodo zat front row, genoot van de MOVEMENT#21 show en ontmoette de jonge talenten die de modewereld van morgen zullen domineren. 

De Gentse modeacademie KASK lijkt elk jaar de lat hoger te leggen wat zich ook uit in de indrukwekkende lijst van internationale juryleden die aanwezig waren: 
Anne Christine Personn - Copenhagen Fashion Week
Betony Vernon - Auteur en designer
Margareta van den Bosch - Creative advisor bij H&M
Thibaut Victor Wychowanok - Editor Numéro
Yaz Buckey - designer

Niet enkel de jury keek met kritisch oog naar de collecties op de catwalk, maar ook onze eigen Belmodo - fashion - addict Angelique Foré haalde haar inner Anna Wintour naar boven, want in naam van Belmodo mocht BelmodoAngel de Belmodo loves KASK Talent 2014 uitreiken. De winnende ontwerper krijgt de kans om zijn of haar collectie te tonen tijdens het zomerevent #MODEinOOSTENDE. Wil je weten wie het geworden is? Lees dan zeker verder! 

1ste Bachelor

In het 1ste jaar van je modeopleiding wordt vooral de focus gelegd op snit, techniciteit & vormgeving en dat vertaalde zich ook op de catwalk. De studenten kregen de opdracht om 3 concepten in 3 ontwerpen te vertalen. Ze ontwierpen een rok van een soort katoen calico, een experimenteel silhouet met als thema 'lacing artists' en haalden voor hun 3de ontwerp inspiratie 'off the silver screen'.  De 1ste stappen zijn gezet in de modewereld en het smaakte duidelijk naar meer. Het startschot werd gegeven voor een wervelende show! 

Belmodo loved:  Volumineuze skirt in calico van Maxime Van Middendorp - de babyblauwe oversized jas van Hannah Vanspauwen - het Jimi Hendrix inspired ontwerp van Jolien Van Kinderen  

Studenten uit het 1ste jaar zijn Jasmien Van Loo, Yasmine Beelen, Fanny Steppe, Jolien De Kinderen, Ingabire Billiet, Hannah Van Spauwen, Kim Van Tricht, Maxime Van Middendorp, Sofie Kreté, Jalina Van Loo & Silke Nauwelaerts.

2de Bachelor

De 2de bachelors introduceerden zichzelf met een ontwerp gebaseerd op de geschiedenis. Ze doken de geschiedenisboeken in met als resultaat pure dramatiek op de catwalk. Daarnaast toonde elke student zijn individuele collectie  waar een paar studenten ons aangenaam verrast hebben. Helena Samyn wist ons te imponeren met speelse fragiliteit, pastelkleuren en romantische silhouetten. Ook de mannencollectie van Anna Andeweg heeft ons kunnen bekoren met haar toreador-geinspireerde creatie en geometrische complexiteit.

Belmodo loved: spel van vintage prints bij Heleen Van Valckenborgh - het kort vestje met sierlijke cuts van Helena Samyn 

Heleen Van Valckenborgh - in bloom
Bart Hoste - CUR(s)ED
Helena Samyn - mama na woa homme goan?
Anna Andeweg - hou me vast
Laura Geiregat - wanderlust
Flora Blommaert - 1234567890

3de Bachelor

De collecties van de studenten van het 3de jaar waren vervolgens aan de beurt. Met de kennis die ze de voorbije 3 jaar hebben vergaard, creëerden de 9 afstuderende bachelors een collectie van 8 silhouetten. Wij genoten van de creaties en het talent op de catwalk, maar in het bijzonder waren we onder de indruk van de avontuurlijke collectie van Jonne Sikkema & de strakke elegante silhouetten van Maaike Van den Abbeele. Ook Laura Casselman kon ons overtuigen met haar kleurenpalet en vrolijke creaties.

Belmodo loved: de witte oversized rugzakken van Jonne Sikkema - de etnische accenten van Brian Naeyaert - futuristische, strakke cape met roodroze details van Maaike Van den Abbeele

Ook de folks van Rewind zagen talent in Jonne Sikkema, want ze ging naar huis met de Rewind x Best Creative Now 14 award en mag binnenkort haar collectie zien schitteren in de Rewind storesCongrats, Jonne! 

Elise Kopec - do my brain
Sarah Driesmans - fulmine
Jonne Sikkema - 0,1,1,2,3,5,8
Brian Naeyaert - #Koyaanisqatsi
Laura Casselman - cotton-candy-dream
Maaike Van den Abbeele - Ma_Enlightment
Charlotte De Maesschalck- Grace&Grit
Stijn Van den Bulck - The Devil is in the Detail
Elze Lambrecht - easy as pie

Masters

De academieshow werd afgesloten met de masterstudenten die een volledige collectie hebben ontworpen. Voor de 3 afstuderende masters is het een bekroning op hun 5-jarige modeopleiding en hét moment om hun visitekaartje af te geven. Dat deden ze en hoe!

Julie Vanelderen

Julie vond inspiratie bij de vrouwelijke personages uit de Woody Allen films. Zij kan niet leven met haar persoonlijkheid en is op zoek naar een andere realiteit in kunstwerken. De 12 silhouetten representeren 12 kunstwerken die het begrip realiteit dragen. De 'don't turn the light on' collectie speelt ook met kleuren om de evolutie van de vrouw voor te stellen. Heel diepzinnig met enkele zeer sterke stukken die ook nog draagbaar zijn. We love it

Ann-Sofie Merlier

De 'please, do not disturb' collectie van Ann-Sofie Merlier is gebaseerd op de theorieën van Freud rond hysterie en spasmen. De sfeer rond de collectie is klinisch, erotisch getint met storende elementen om het spasme uit te beelden. Het klinische uit zich in de ongemakkelijke snits en witte kleuren en het erotische element is geïntegreerd door gebruik van transparante stoffen en diepuitgesneden of te korte kledingstukken. Een krachtige collectie! 

Nele Berckmans

Al in de backstage leek Nele alles onder controle te hebben en dat zag je ook op de runway met een tot in de puntjes afgewerkte collectie. Zij haalde inspiratie uit de joods-orthodoxe vrouw en gaf een eigen interpretatie aan de vooroordelen rond de gemeenschap. Elke Joods-orthodoxe vrouw moet in haar leven een keuze maken: je eigen leven leiden of de weg volgen die voor haar is uitgestippeld. Nele ziet in die keuzes iets positiefs en vertaalt die positiviteit in het gebruik van vrolijke kleuren. Al bij haar 1ste silhouet had ze ons volledig ingepakt met haar 'eruv' collectie. De gelaagdheid, het grafische en vooral het borduurwerk was prachtig. Wij willen meer! 

En we hebben meer te vertellen over dit toptalent, want Nele won de Belmodo loves KASK talent 2014 award. Proficiat, Nele! Wij kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst zal brengen voor jou.

MOVEMENT#21 FINALE

Van mode tot theater, van beeldhouwkunst tot illustratie, KASK is gekend om creatief talent de wereld in te sturen. Wij noteren al een aantal namen, want we hebben zo een zwaar vermoeden dat hier een paar talenten furore gaan maken in de modewereld! Een groot applaus aan alle studenten!

And it’s a wrapGraduation season komt aan zijn einde. Belmodo heeft genoten van al dat jong talent dat een frisse kijk op mode brengt en ons verrast heeft met gedurfde en vernieuwende silhouetten. Oh, what do we love that crazy circus that we call fashion

Pics © Thijs GoossensJorn Urbain & Tine Swijns.
Video © Tine Swijns.

page loaded