Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

SASK academieshow ‘14: het verslag

Door Michael op 09.06.2014

Zaterdag 7 juni 2014 staat voorgoed in ons geheugen gegrift. Want wij zaten front row tijdens de academieshow van het SASK in ’t Bauhuis in Sint-Niklaas. Zet je klaar voor de wonderlijke big names van de modewereld van de komende jaren!

De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten aka het SASK is een specialleke in die zin dat het hier gaat om deeltijds kunstonderwijs. Studenten krijgen 10 uur per week les. Which means dat je zo al weet dat er achter elke collectie een gemotiveerde én gepassioneerd designer staat.

De wervelende show toont de ontwerpen van het 1ste, 2de, 3de, 4de en 5de jaar. Een academieshow die de perfecte kers op de taart is voor alweer een jaartje lang hard studeren. Well done boys & girls!

In de jury zaten o.a. onze eigen Belmodoangel en rising star designer Tom Van der Borght. Hij won o.a. C&A's wedstrijd Reimagine Design Challenge, check het Belmodo artikel hier. Maak kennis met het schitterende talent van morgen ...

1ste jaar

De studenten uit het 1ste jaar kregen 3 opdrachten: rok vormstudie in baalkatoen, jurk met als thema kunstenaar en silhouet thema print met 3 accessoires. Alle ontwerpen zagen er fabulous uit, maar het waren vooral de rokjes that stole our hearts. Of komt dat eerder omdat ze ons nostalgisch maken met hun sprookjesachtige look? De studenten die deze topstukken op hun naam mogen zetten zijn: Sophie De Laere, Cassandra Delputte, Olena Derevyagina, Aurélie De Vidts, Astrid Goosens, Janna Logie, Torreslayla Suarez, Ann Van Bogaert, Amber Vandecauter en Katja Verstrepen.

2de jaar

De 2dejaarsstudenten kregen de opdracht om 4 silhouetten te maken met als thema historische kostuums. En WAUW, de lange witte jurk gaf ons kippenvel! Het was alsof ik mezelf zag, maar dan over 10 jaar, helemaal klaar om mijn jawoord te geven aan the love of my life. Wat zo’n modeshow al niet kan doen met een mens hé …

Ken je trouwens dat gevoel when there’s a song stuck in your head, all day long! Wel, dat heb ik nu met de broek in jeanskleur die voorzien is van grote ruffles op de zijkanten. Lucie Loete, sorry, but you’re the one to blame!

Lucie Loete: Queen Elizabeth – The parliament Robes – The Queen is dead
Kathy Van Looveren: 1905 – Door of no return
Félicie Luyten: Amelia Bloomer – Nighthawks in the fifties
Machteld Vervaet: 1890 lingerie – Beauty is a beast
Veerle Wils: 17de eeuws prinsje – Pestdokter
Lieselot Vandevivere: 1920 Charleston – Mesmerize
Tine Raemdonck: Siebe Gorman Duiker – Locked In

3de jaar

In het 3de jaar kregen we een collectie van 6 silhouetten te zien die allemaal in het teken staan van etnische kostuums. De collectie van Jessie Faes bleef niet onopgemerkt dankzij de modellen met gezichtsmaskers. Prachtige maskers, welteverstaan! I agree, het mag wel eens wat anders zijn.

Ik was helemaal weg van de collectie van Karla Van Dyck die geïnspireerd is op Ivoorkust. Het korte blauwe jurkje met glitters just took my breath away. Ik ben er nog nooit geweest, maar als ik naar de kledij kijk, kan het niet anders dan een ideale vakantiebestemming zijn.

En ook tegen de kleurrijke collectie in snoepkleurtjes van Floor Van De Ven zou ik geen nee zeggen. Prachtig all over!

Marieke Jaeken: België, Gilles de Binche – Medieval D-day
Jessie Faes: Ceremoniekleed – Tana Toraja – Hidup Baru
Ellen Vertonghen: Egypte – Tanouradanser – BalletSupreme
Karla Van Dyck: Ivory Coast – Panthers of the Poro, Africa’s killer Stones
Noël Maris: Noord-Amerika – Chippewa-vrouw – De dialoog van Sterke Geestzon en Kleine Veer (Fleur)
Floor Van De Ven: Balinees processiekostuum – Hale aikane
Katrien De Backer: Peru – Endless Pleating

4de jaar

De studenten uit het 4de jaar ontwierpen elk een collectie van 8 silhouetten en mochten hier bij helemaal losgehen. Een vrij thema … dat kan niets anders dan feest zijn voor ontwerpers met een eigen visie.

Liliya Yakubova – Through the ocean to the flowers

It’s all in the details. Dat heeft deze collectie nog maar eens bewezen. Details als transparante laagjes, ruffle accenten en prachtige headpieces zorgden voor the finishing touch. Oooh ja, the printed trousers waren ook van de partij en daar kan een major fan als ik alleen maar van smelten!

Cecile Beirinckx – Nun of them

Cecile Beirinckx zorgde voor een collectie met lange en korte jurken. Uiteraard met dat hoge fashiongehalte dat je kan verwachten op the runway. De modellen kwamen de catwalk op met sluier en verlieten hem zonder. Yup, that’s kind of a show!

Ilke Cop – Gangs of NK

Gangs of NK kan je herkennen aan de opvallende stukken die zich ofwel uiten in bombastische vormen of gewaagde prints. En zoals bij de meeste collecties, heb ik ook hier een top favourite: de roze cropped pull afgewerkt met oranje details en het groene dier langs de voorkant. 100% animal proof!

Griet De Groof – Coyoacàn

Opvallende kleuren en oversized stuks, Griet De Groof bewijst dat het een perfect match is. Telkens mooi afgewerkt met een haaraccessoire is het een collectie om wild van te worden.

5de jaar

Ook in het 5dejaar opnieuw een collectie van 8 silhouetten met een vrij thema.

Andy Imbrechts - Conquest

Zoals Snow Patrol ooit zo mooi heeft gezongen: just have a little patience. Het publiek heeft er lang op moeten wachten, maar hier was het dan: de mannencollectie. De leuke prints waren het kopstuk van de collectie. Als daddy dear een korte broek zou dragen in combinatie met kousen in zijn schoenen zouden we niet met hem gezien willen worden, maar deze knapperds komen er zonder twijfel mee weg.

Ine De Haes - Modher

Who run the world? Girls! Oooops, foutje hoor, Beyoncé! Kids run the world en in dit geval ook the fashion show! Broeken, kleedjes, rokjes en knappe bovenstukjes in sobere kleuren, gedragen in combinatie met stoere bottines. Een supercollectie! Al zullen die schattige gezichtjes daar ook wel voor iets tussen zitten natuurlijk …

In naam van het voltallige team van Belmodo: thumbs up voor alle ontwerpers want ze deden stuk voor stuk a very, very, very good job!

Pics © Event Photographers United
Met medewerking van Jana Limbourg.

page loaded