Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

A Belmodo talk with Carven

Door Kim op 07.05.2014

In onze droomwereld zijn we rijk genoeg om elk seizoen casual wat Carven te kopen bij Smets Premium Store, in de echte wereld gingen we langs voor een interview met designer Guillaume Henry. Niet dat we daar triest om zijn, but the fashion heart wants what the fashion heart wants. Carven strijkt met de SS2014 collectie neer bij Smets, en dat moest natuurlijk gevierd worden. Drankjes met bubbels, mooie kledij en modieuze mensen waren talrijk aanwezig, maar Belmodo had vooral interesse in the man himself.

Wat is het verhaal achter de SS2014 collectie? 

Voor deze collectie was ik heel erg geïnspireerd door de nineties. Toen waren bepaalde merken of trends minder belangrijk, het ging meer om de attitude. Ik denk daarbij ook aan iconische vrouwen zoals Drew Barrymore en Liv Tyler die niet overdreven gestyled waren. Een andere bron van inspiratie waren de meisjes waarmee ik op school zat toen ik 14 was. Ze dachten niet al te veel na over hun outfit, maar zagen er toch cool en stijlvol uit. Ze zagen er altijd een beetje bored uit - denk: het vriendinnetje van de cool guys. Ik vind het sowieso geweldig om met contrast te werken, en dat zie je sterk terug in de collectie - de kleren zijn mooi, maar stoer. Ik definieer het zelf als "flirting with bad taste, but in a chic way".Hoe zou je zelf de Carven-vrouw omschrijven?

Dat vind ik moeilijk, ik kan niet zomaar 1 vrouw definiëren omdat naar mijn mening de Carven-vrouw veel verschillende gezichten en persoonlijkheden heeft. Wanneer ik ontwerp, doe ik dat met het merk in het achterhoofd. Ik beschouw het liever als de Carven-identiteit of de Carven-wardrobe. Alle stukken zijn verschillend, maar passen toch bij elkaar. Er is altijd sprake van contrast: chic but cool, sporty but couture, sexy but shy, mature but girlie.

Is het geen uitdaging om vanuit dat standpunt telkens een collectie te ontwerpen?

Natuurlijk, maar dat is ook de reden waarom ik het doe. Dat vind ik net leuk. Ze vragen me vaak of het merk Carven echt mijn merk is, maar dat denk ik niet. Als ik mijn eigen merk zou ontwerpen, zou het er anders uit zien. Ik deel veel dingen met Carven, er zit een stuk van mijn identiteit in maar ik werk nog steeds voor het merk.

Wat is het leukste weetje dat je ons kan vertellen over deze collectie?

Misschien mag ik het niet vertellen, maar deze collectie heb ik op de kortste tijd ooit gemaakt in mijn carrière als ontwerper. Dat wil niet zeggen dat er niet dezelfde hoeveelheid liefde, passie of werk is ingekropen maar het is echt behoorlijk snel gegaan. Dat heeft te maken met het feit dat een zomercollectie iets helemaal anders is dan een wintercollectie. In de zomer hebben we eigenlijk geen kleren nodig (lacht). Een collectie moet een bepaalde sfeer en allure hebben en deze keer hebben we die pas echt ontdekt kort voor de show. Mijn definitie van een geslaagde show is dat je vanaf look 1 tot look 40 eigenlijk 1 vrouw ziet die allemaal verschillende outfits draagt. Voor de zomercollectie is het moeilijker om dat te bepalen met alleen maar jurkjes, tegenover alle lagen die we tijdens de winter dragen.

Tenslotte, kan je een favoriet stuk uit deze collectie kiezen?

Vraag me niet om dat te doen, dat is zoals kiezen tussen je kinderen! Het is te moeilijk, en de kans is groot dat ik vandaag een bepaalde jurk kies en morgen alweer voor iets anders zou gaan. Het is het geheel dat telt.


Alle foto's © Tine Claerhout.

page loaded