Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Barbour, het verhaal

Door Michael op 02.04.2014Allicht ken je wel de oeroude regenjassen van het Britse label Barbour. Een klassieker die niet mag ontbreken in je garderobe. Voor hem én haar. Als er dan ook een invite in je mailbox arriveert om het heiligdom te betreden dan zeg je meteen volmondig JA. Inderdaad, ik zakte  af naar Newcastle Upon Tyne voor een heerlijk én exclusief bezoek aan de fabrieken van Barbour. South Shields it is, South Shields ik kom er aan!

Barbour viert dit jaar zijn 120ste verjaardag! Een echte klassieker en must-have zonder twijfel. Het bedrijf startte in 1894 oorspronkelijk met de productie van industrial clothing. Creatief brein achter het bedrijf was de Schot John Barbour. Hij zag dat er grote vraag was naar betrouwbaar, waterproof en stevige outerwear voor alle arbeiders uit de North East streek in Engeland. Vissers droegen vroeger stijve, harde en minder makkelijke jassen die werden ingewreven met teer en visolie.

Met het introduceren van oilcloth, betekende het dat de jassen veel comfortabeler werden maar toch nog even stevig en waterresistent bleven. Et voilà, de gouden formule voor het bedrijf was gevonden; zeker als je het typische Britse weer in je achterhoofd houdt.Toen in 1912 John Barbours zonen Jack & Malcolm hun intrede deden in het bedrijf, transformeerde de naam van het bedrijf naar J Barbour & Sons Ltd. Al snel groeide het kledingmerk uit tot een internationaal gekend bedrijf. Het publiceerde zelfs in 1908 al - als 1 van de eersten - hun eigen Barbour catalogus. Die catalogi vormen tot op de dag van vandaag een belangrijke inspiratiebron voor hun designs en cuts. Duncan Barbour, de enige zoon van Malcolm, kwam in het bedrijf en maakte duidelijk dat het merk ook andere horizonten kon opzoeken. Anno 1936 startte Barbour met Barbour International. Een aanvulling op het bestaande aanbod gebaseerd op de motorcycle business. Zo goed als iedereen van het Britse International racing team droeg maar liefst 40 jaar lang Barbour International. 

In 1957 trok Barbour naar South Shields, en in 1981 verhuisde het naar z'n huidige locatie ... maar het bleef trouw aan z'n roots. De typische vuurtoren van South Shields maakte zelfs jarenlang deel uit van het oorspronkelijke logo. Barbour was en blijft een familiebedrijf. Ondertussen is het de 4de & 5de generatie die aan het hoofd staan, met Dame Margaret Barbour als voorzitter en dochter Helen Barbour als vice-voorzitter. Doorheen de jaren groeide het kledingmerk uit tot een hoogstaand modemerk met maar liefst 3 royal warrants van The Queen, Prins Charles én de Hertog van Edingburgh. "The company has come such a long way from the original business in 1894 to the global lifestyle brand it is in 2014. Throughout its evolution, it has been guided by the Barbour family who have each made their own special contribution in shaping the brand into what it is today. Attention to detail, quality, durability and fitness for purpose have been the guiding principles since Barbour was founded. While the range and styles may have expanded, we have always remained true to our heritage and are very proud to be celebrating our 120th anniversary. We look forward to the future challenges ahead." - aldus Steve Buck, Managing Director Barbour -


Barbour is vandaag veel meer dan enkel regenjassen full of wax. Het label biedt regenjassen maar ook volledige outfits voor mannen, vrouwen én kids. Van kleding tot schoenen en accessoires, je kan er werkelijk alles vinden. Eigenlijk zijn er 3 grote lijnen binnen Barbour: Barbour Lifestyle, Barbour Heritage en Barbour International. Elke lijn krijgt dan weer verschillende thema's, telkens duidelijk geïnspireerd op de grote heritage van Barbour.

Een classic binnen het design is de Schotse ruit a.k.a. de Tartan. Die blijft werkelijk elk seizoen aanwezig en is uniek voor Barbour. Gebaseerd op de jarenlange Barbour adoratie van Steve McQueen, brengt het label op zijn beurt ieder seizoen hulde aan de charmante no-nonsens man. Komende winter brengt het hiervan z'n 7de collectie al uit. 

Oerdegelijk en synoniem voor de Britse countryside maar zeker niet te beroerd om nog andere collabs aan te gaan met hedendaagse ontwerpers. Barbour blijft weliswaar trouw aan de traditie maar werkte in het verleden met plezier samen met o.a. Anya Hindmarch, Paul Smith, Alice Temperley, Tokihito Yoshida en zelfs Pantone.

Deze zomer werkt het samen met Bella Freud, lees het Belmodo artikel Bella Freud x Barbour voor alle details. Voor FW2014 werkt Barbour samen met automerk Land Rover. Beiden zijn Brits en klassiekers in hun domein. Een gedroomde samenwerking dus om de iconische Britse stijl uit te dragen. Verkrijgbaar vanaf augustus 2014 bij Barbour en Land Rover.


Een fabriek als Barbour bezoeken is fantastisch. Tientallen English ladies en welgeteld 1 man zijn ijverig bezig met het naaien van hun onderdeel van de regenjas. 5 groepen werken elk aan hun eigen fase van het productieproces. Op het einde krijg je een volledig afgewerkte jas die klaar is voor een laatste inspectieronde op kwaliteit. In totaal worden er 3 300 stuks per week gefabriceerd. 1 regenjas maken duurt 1u tot 1,5u en maar liefst 36 handen zijn nodig om die in elkaar te steken. Een serieuze puzzel die op het einde perfect samenvalt.

Naast de ijverige working ladies in het productieatelier, vind je er ook de zogenaamde kliniek, kortweg Customer Services Barbour. Heb je een jas thuis die helemaal zijn wax coating kwijt is, in stukken is geknaagd door je hond of vol gaten zit van een gure zeiltocht? Dan is dit het enige juiste adres om hem helemaal in z'n glorie te laten herstellen. De vrouwen van de 'kliniek' kennen alles over de Barbour jassen en weten minitieus goed hoe ze alles opnieuw tot een mooi stuk krijgen. Na 4 weken zou je opnieuw een mooi exemplaar moeten hebben.

Check hier de Barbour website als je het volledige Barbour assortiment wil ontdekken!
Barbour is een verhaal vol kwaliteit en traditie. Een waxed coat is dan ook een absolute must voor every modeliefhebber. Ik had zelf nog geen exemplaar in m'n kleerkast hangen, maar na een bezoek aan de Barbour Factory Store mag ik zeggen dat er voortaan toch 1'tje behoort tot m'n garderobe. Een prachtige duffle coat tot aan de knieën aan -70%. Een knaller dus, want zoals stylist Heinz Gijbels mij liet weten via Instagram "The only jacket fit for a queen!" en groot gelijk heeft hij. Hail to the Queen, Hail to Barbour!

page loaded