Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Mondeling examen: what to wear?

Door Lien op 05.01.2014

Over de dresscode voor schriftelijke examens kunnen we heel kort en bondig zijn: kleed je comfortabel, trek wat laagjes aan zodat je eventuele angstzweetaanvallen makkelijk kan opvangen en vooral: zorg dat je niet gedurende het hele examen je broek moet optrekken. Kwestie van jezelf en anderen niet te veel af te leiden, niet waar?

Spijtig genoeg is de dresscode voor mondelinge examens een heel ander paar mouwen. Je verschijnt immers in levende lijve voor jouw professor die, laat ons eerlijk zijn, zich ergens ook laat leiden door jouw 1ste indruk. Waarmee we absoluut niet willen gezegd hebben dat ze je subjectief zouden beoordelen. (Voorzichtig zijn, glad ijs, je kent het wel.)

En dus hebben wij speciaal voor jou een kleine style guide voor een succesvol mondeling examen. You’re very welcome!

Stap 1: je haar

Belangrijk voor een goede 1ste indruk: fris gewassen en gekamd haar. Lijkt misschien voor de hand liggend, maar voor een student in tijdsnood is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Zorg er ook voor dat je haren niet in je gezicht hangen. Dat stoort niet alleen jezelf, maar vast ook jouw professor.

Kapsel-wise hoeft het verder niet al te ingewikkeld. Een hoge dot, een stijlvolle ponytail of een naar achteren weggevlochten frou'tje: het kan en mag allemaal.


Stap 2: beauty

Ook hier is het kernwoord weer: verzorgd, verzorgd, verzorgd. Vaak heb je de avond voor een examen bitter weinig geslapen (that is if you’re a student like me), en dan is volop hydrateren de boodschap. Een goeie dagcrème is onontbeerlijk, maar ook een vette lippenbalsem is van belang.

Verder hou je je look simpel: lichtdekkende foundation, wallen weggetoverd met een goede concealer, een verzorgde wenkbrauw, een subtiel oogpotloodlijntje boven je wimperrand, wat blush, veel lippenbalsem en 2 laagjes mascara and you’re good to go!Stap 3: je outfit

Geloof het of niet, maar ongeveer 90% van de professoren is eigenlijk niet zo onder de indruk van de femme fatale-look. De meeste proffen gaan daarentegen op zoek naar degelijke meisjes die eruit zien alsof ze hun les grondig hebben geleerd. Ahh, het leven kan soms toch zo simpel zijn ...

Ga dus voor mooie, klassieke basics die je een instant betrouwbare uitstraling geven. Maak je niet al te veel zorgen om het fashion-forwardness gehalte van je outfit: de gemiddelde professor heeft toch nog nooit gehoord van Filles à Papa of Isabel Marant … Ieder zijn vak, toch?


Stap 4: je accessoires

Het echte verschil (op modegebied) kan je tijdens een mondeling examen maken door, naast wat je allemaal te vertellen hebt, te letten op je accessoires. Een simpele maar stijlvolle tas geeft je outfit een chiquer randje, en met kleine, subtiele juwelen toon je je vrouwelijke kant zonder te veel af te leiden van de kern van de zaak.

Klingelende oorbellen en rammelende kettingen laat je dus best achterwege. 


Ziezo, die outfit is volledig in orde. Toch al iets dat we volledig van ons to-do-lijstje kunnen schrappen. En dan nu nog maar wat verder herhalen, zeker? ...

Want je kent het motto, hard studerende medemens: "Repeteren, repeteren, wie zijn best doet, zal het leren!" Let's rock 'n' roll.

page loaded