Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Belmodo sprak met ... Happy Socks!

Door Koen op 16.10.2013

Viktor Tell en Mikael Söderlindh zijn namen die misschien niet meteen een belletje doen rinkelen, maar het vrolijke kousenmerk van dit al even vrolijke Zweedse duo ken je vast wel. Na 5 jaar (!) Happy Socks worden hun felgekleurde sokjes verkocht in meer dan 70 landen, verspreid over alle 5 continenten. Jup, they’re taking over the world!

En terecht vinden wij bij Belmodo, want fan van dit überhippe sokkenbrand zijn wij al langer dan vandaag. Groot was dan ook onze opwinding toen bleek dat we een praatje mochten gaan maken met de founding fathers ervan. Wat volgde was een gesprek vol hilariteit, inspiratie en happiness!

1st en vooral gefeliciteerd met jullie 5e verjaardag! Jullie motto mag dan wel ‘all play and no work’ zijn, maar ik veronderstel dat jullie niet zo ver zijn gekomen door weinig te werken.

Viktor: “Nee dat klopt, maar als je zo veel werkt als ons moet je het wel bekijken als een spel. Wij houden gewoonweg van ons werk.”
Mikael: “Soms zijn we zelfs een beetje hysterisch, in die zin dat we gemiddeld zo’n 70 uur per week werken. Zo gaat het nu eenmaal als je je eigen bedrijf runt, maar we doen het zo graag. It makes us happy!”

Happy Socks zijn een echte rage geworden. Ik hoor mensen soms zelfs de term Happy Socks gebruiken voor vrolijke geprinte sokken, ook al zijn ze van een ander merk. Belediging of compliment?

In koor: “Compliment!” (lachen)
Mikael: “Dat is precies wat we wilden creëren. Zo fijn om te horen dat Happy Socks een echt begrip zijn geworden!”

Jullie hebben geen problemen met copycats, dan?

Mikael: “Nee, dat stoort me niet, omdat ik denk dat wij er nog altijd bovenuit steken op vlak van kwaliteit en originaliteit.”
Viktor: “En trouwens, een beetje concurrentie is gezond!” (lacht)

Hadden jullie ooit durven dromen dat het zo’n succes zou worden wanneer jullie begonnen met Happy Socks?

Mikael: “Ik dacht dat het ondertussen al 10 keer zou groot zou zijn (lacht). Nee, ik dacht wel dat het een goed idee was, anders investeer je er natuurlijk niet in, maar of het echt zal aanslaan weet je natuurlijk nooit zeker. Als je dan naar Azië gaat en mensen op straat ziet lopen die jou sokken dragen…”
Viktor: “…het is te gek voor woorden!”

Om jullie 5de verjaardag te vieren ontwierpen jullie niet alleen een kous die eruitziet als een stukje birthday cake, maar lanceren jullie ook een lijn, ‘Special Special’ genaamd. Vertel!

Viktor: “‘Special Special’ is een lijn waarin we onze creativiteit volledig de vrije loop laten. Dat betekent: meer decoraties, prints die je binnenstebuiten kan dragen, … Het zijn dus nog altijd kousen, maar nu niet meteen een paar dat je elke dag zou dragen, eerder spectaculaire statementsokken.”

En dan is er ook nog de Pocket collection, een collectie die iPhonehoesjes, koffiekoppen en notitieboekjes bevat. Hoe linken jullie deze items aan kousen?

Viktor: “Sokken worden over het algemeen gezien als een accessoire en ook als iets wat een merk er als extraatje bijdoet, maar bij ons waren kousen al het startpunt, dus dachten wij: ‘Waarom bedenken we geen accessoires voor bij onze sokken?’.”
Mikael: “Daarom hebben we gekozen voor items die volgens ons essentieel zijn in je dag. Dus, je staat op en je doet je kleren aan, met je paar Happy Socks als vertrekpunt, dan ga je naar beneden en je drinkt een kop koffie, uit een tas met happy print, uiteraard. Je checkt je mails op je laptop, die in je happy laptopsleeve zit, en ga zo maar door. We gingen dus bewust voor - anders vaak saaie items – waarmee we meer happy in mensen hun dagelijkse leven kunnen injecteren.”

En zien jullie deze accessoirelijn als iets permanents?

Viktor: “Nee, onze hoofbusiness blijft kousen. Maar als we er binnen enkele maanden iets voor voelen om keukengereedschap of strandhanddoeken te gaan ontwerpen zullen we dat zeker doen.  Het hangt er allemaal vanaf waar we zin in hebben. We houden van afwisseling!”

Dat is ook te merken aan de vele collabs die jullie doen. Onder andere Keds, Adidas, Opening Ceremony en Barney’s kwamen al aan de beurt en nu werken jullie samen met fotograaf David LaChapelle.

Viktor: “Ja, de fantastische LaChapelle. Hij maakte voor ons 9 foto’s boordevol kleur.”
Mikael: “En een kortfilm van 10 min die heel provocerend, anti-commercieel en anti-consumptie is. Wat een beetje ironisch is, aangezien wij - ondanks het feit dat we een boodschap van happiness willen uitdragen - toch een commercieel merk zijn. Maar het klikte eigenlijk heel goed tussen ons en we wilden hem geen censuur opleggen.”

Van alle collabs die jullie al deden in het verleden, wat is jullie favoriet?

Viktor: “Ik vond het persoonlijk super om een [email protected] te mogen ontwerpen. Ik was daarvoor al een fervent verzamelaar van de speelgoedbeertjes, dus dat was wel een hele eer.
Mikael: Ik heb niet echt een favoriet. Uit alle collabs halen we inspiratie en leren we op een andere manier naar dingen te kijken. Weet je, ik bekijk Happy Socks graag als een persoon met een eigen karakter, dat heel erg lijkt op dat van ons. Wij zijn heel erg sociaal en extravert, en dus doet ons bedrijf ook graag sociaal met andere bedrijven. En dan het liefst van al op een gekke, kleurrijke, happy manier.”

Als jullie een celeb zouden moeten kiezen die jullie merk perfect belichaamt, wie zou het zijn?

Viktor: “Ik zou zeggen, Bill Murray. Ik weet zelfs niet of hij Happy leuk vindt, maar ik vind hem gewoon leuk. Op de vraag wat zijn favoriete kleur is, antwoordde hij ooit droogweg: ‘Plaid’. Briljant!”
Mikael: “Ik plak er liever geen gezicht op, omdat het volgens mij niemand en iedereen is. Als we aan onze verkopers vragen wie dé Happy Socks-klant is, kunnen ze ons geen antwoord geven, omdat het zoveel verschillende types mensen zijn. Het is de zakenman, de grootmoeder, de tiener, de fashion girl, … Het enige wat ze gemeen hebben is dat ze erg vriendelijk zijn.”
Viktor: “We krijgen ook heel veel mails van onze klanten, waarin ze hun happy momenten met ons delen. Zoals foto’s van bruiloften waarop alle mannelijke gasten Happy Socks droegen.”
Mikael: “Fantastisch toch? Dat wij iets kunnen doen wat ons gelukkig maakt en daar tegelijkertijd andere mensen gelukkig mee maken? Happiness is awesome!”

Hebben jullie zelfs een favoriet paar Happy Socks?

Mikael: “Momenteel zijn het die met paisley print. Maar het hangt er eigenlijk echt vanaf hoe ik me voel wanneer ik ’s ochtend uit bed stap.”
Viktor: “Ik ben altijd al verzot geweest op bolletjes. En ook degene waarbij we verschillende prints door elkaar mixen.”

Tot slot: nog enkele stylingtips?

Mikael: “Het belangrijkste is dat je met de sokken begint en van daaruit je verdere outfit bepaalt.”
Viktor: “Voor de rest moet je gewoon veel mismatchen en plezier hebben.”
Mikael: “En zorgen dat het resultaat er goed uitziet, natuurlijk!”

Jullie hebben het gehoord: have fun en spread the happy! Oh, en hou begin november zeker Belmodo in de gaten, want dan delen we met jullie de foto's en kortfilm die David LaChapelle maakte voor Happy Socks!

Met medewerking van Nimue Sturtewagen.

page loaded