Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

And the winner of Lichting 2013 is…

Door Loes op 19.07.2013


Picture: Team Peter Stigter

It’s a wrapAmsterdam Fashion Week is afgesloten met de beste show van de hele week: Lichting 2013. Deze show bundelt al het creatieve modegeweld dat gevestigd is in Amsterdam. Iedere modeschool mag  zijn 2 beste graduates naar Amsterdam sturen om daar mee te doen aan Lichting. Samen met een internationale jury mag het publiek stemmen voor de meest talentvolle graduate van Nederland. 


Picture: Team Peter Stigter

Zo, genoeg info, dan nu tijd voor de winnaar van dit jaar… trrrrromgerroffel: Henriette Tilanus. Zij presenteerde een prachtige collectie aan het publiek, geïnspireerd op Lady Edith Sitwell. Lady who? Edith Sitwell is een excentrieke schrijfster uit de jaren '20 met een buitengewoon gevoel voor stijl en drama. Deze stijl heeft ze vertaald in een wereld van embroidery op plastic, polka dots en ruiten. Haar collectie was een explosie van creativiteit in combinatie met absolute draagbaarheid


Pictures: Team Peter Stigter

Toen ik de abstracte bloemen op de kleding zag, was ik helemaal verkocht. Be-a-uuutifull! Wat blijkt? Deze heeft ze gemaakt uit restjes van haar atelier en voorwerpen die ze gevonden heeft op straat! Henriette Tilanus is een verdiende winnares van Lichting 2013 sponsored by G-Star Raw. Ze krijgt niet alleen de award, maar ook € 10 000,- prijzengeld om haar carrière mee te starten. 1 ding is zeker, van deze dame gaan we nog veel horen!


Pictures: Team Peter Stigter

Naast de winnares was er nog veel meer jong en creatief geweld te zien op de catwalk. Iedere school was vertegenwoordigd met buitengewone creaties. Hier enkele opvallende eye catchers en pronkstukken die er voor mij uitsprongen.


Pictures: Boomspikkel

De collectie van Dewi Bekker benaderde men's wear met een opvallend frisse invalshoek. Speels en energiek zijn de sleutelwoorden voor deze collectie. Hij toonde een prachtige colbert gemaakt uit plastic elementen. Het kledingstuk was dynamisch en humoristisch. Je wilde het aanraken, zelfs van op de 6de rij in een propvolle, zwetende massa tijdens deze show.

Een ander opvallend mooi moment was de eerste look van Maartje van Hooij. Zij bezette een volledig model met dik geel wollig textiel. Het mannelijke model lijkt op het 1ste zicht een pop te dragen, maar op het einde van de catwalk verplaatst het model in zijn armen van positie. Heel het publiek slaakte een zucht van verwondering! Een surprise effect dat haar ontwerp veel kracht bijzette. 


Picture: Team Peter Stigter

De collectie van Anbasja Blanken was misschien nog wel mijn persoonlijke favoriet. Een kunstwerk van plissé, geometrische vormen in zwart en crèmekleuren. Als laatste look stuurde ze een model de catwalk op, gehuld in een strakke sluier. Hier zag je duidelijjk dat de collectie geïnspireerd is op religie en spiritualiteit. Een onderwerp dat designers vaak gebruiken, maar zij slaagde erin om er een eigenzinnige invulling aan te geven.  

Een dikke proficiat aan alle deelnemende designers. Op de site van Lichting kan je alle deelnemers uitvoerig bekijken. Make sure you keep an eye on all of them! Zij gaan het zeker ver schoppen in de mode-industrie.

page loaded