Archief

Je bekijkt een pagina uit het archief. Ontdek de nieuwste stories

Designer to watch: Mattia Van Severen

Door Koen op 05.07.2013

Surrealistische vormen en grafische vlakken namen al een tijdje geleden de overhand in de modewereld. Met zijn afstudeercollectie 'Playtime' voor mannen tilde Mattia Van Severen dit begrip tot een higher level. Mattia is de winnaar van de FFI award 2013, en we're not surprised at all.

Mattia behaalde met 'Playtime' zijn master aan de Academie van Antwerpen. Hiervoor studeerde hij interieurvormgeving in Gent. He gets inspired door Raf Dior Simons, Dries Van Noten en Martin Margiela. Door een expositie van die laatste kreeg hij de inspiratie deel te nemen aan het ingangsexamen. Op internationaal vlak heeft hij vooral een crush op Carven, Céline en Jil Sander. In de toekomst wil hij voor een modehuis gaan werken om zijn schoolervaring aan de werkelijkheid te toetsen.


Eerder dit jaar won hij de Sacha Shoe Award van schoenenmerk Sacha. De promising ontwerper combineerde 2 van zijn favoriete schoenen. Het achterste gedeelte is geïnspireerd door een sportschoen, het voorste gedeelte door een eenvoudige leren enkellaars. Why? Zijn generatie is grootgebracht op sportschoenen, maar hoe ouder ze worden hoe meer ze neigen naar 'deftige' shoes. Een vakjury met onder andere Walter Van Beirendonck, An Vandevorst en modejournaliste Ellen De Wolf vonden de schoen van Mattia het beste ontwerp. Zijn schoen werd in beperkte oplage geproduceerd en is verkrijgbaar bij Sacha Antwerpen en Brussel voor € 149,95.


De naam van de collectie, 'Play Time', verwijst naar het spelen met dimensies. Voor het ontwerpen speelde Mattia met de grens van dimensies. Het is ook gebaseerd op de gelijknamige film van Jacques Tati, waarin er een statement wordt gemaakt tegenover het grijze, niet goed functionerende modernisme. Tati schuift een lichtere, minder pretentieuze kijk op architectuur en modernisme naar voren. Jacques Tati bouwde voor zijn film een hele stad na. De decors gaven de illusie van 3 dimensies, maar waren in feite gigantische foto's van stadslandschappen en vergezichten. Tati herleidde 3 dimensies naar 2 en Mattia doet met zijn collectie hetzelfde.

Voor zijn stuks vertrok hij vanuit een bepaald materiaal, de flock-techniek. Dat is een oude, ietwat 'foute' techniek waarbij een poederige, zachte stoflaag op kledingstukken wordt aangebracht. Denk aan de rugnummers van oude voetbalshirts. Mattia flockte over naden heen, drukte grote, disproportionele kleurvlakken en ontwierp zelfs geflockte kleurgradaties. Met colourblocking als final result.

Samen met graphic designer Inge Rylant, ontwikkelde hij ook een eenmalige expo van zijn collectie en haar boek. Play Time, het boek, is geinspireerd op zijn collectie. De illustraties erin zijn volledig gezeefdrukt op basis van zijn ontwerpen, die op gelijkaardige manier geflockt zijn. Het boek is hier verkrijgbaar.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Met medewerking van Svea Vermeersch.

page loaded